Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Barack Obama talade vid Joe Bidens kampanjevenemang i Pennsylvania och gick hårt åt president Trump: “Det här är ingen dokusåpa”

Från 2020
Uppdaterad 22.10.2020 13:20.
USA:s tidigare president Barack Obama talar med händerna i luften. Han har ett svart munskydd på sig.
Bildtext USA:s ex-president Barack Obama väntas göra fler kampanjinhopp under de kommande dagarna fram till valet i början av november.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s tidigare president Barack Obama gjorde på onsdagen kampanj för demokraternas presidentkandidat Joe Biden, genom ett framträdande i Philadelphia.

Obama varvade hyllningar till Biden med skarpa angrepp på president Donald Trump.

– Jag utgick aldrig ifrån att Donald Trump skulle omfamna min vision eller föra vidare min politik, men jag hoppades för landets väl att han skulle ha visat ett intresse för att ta jobbet på allvar, sa Obama.

Ex-presidenten tog också fasta på färska tidningsuppgifter i The New York Times som låter förstå att Donald Trump har ett hemligt bankkonto i Kina.

– Tänk om jag hade haft ett sådant (hemligt bankkonto i Kina) när jag ställde upp för återval. De hade kallat mig Peking-Barry, sa Obama och menade att han själv betalat mer skatt som glassförsäljare i 15-årsåldern än Donald Trump under sina första år som president.

Men faktum är att det här inte är en dokusåpa, det här är verkligheten. Vi är tvungna att leva konsekvenserna av att han är oförmögen att ta sitt jobb på allvar.

Barack Obama

Obama anklagade också Trump för hanteringen av coronapandemin, som dödat över 220 000 amerikaner. Enligt Obama hade pandemin representerat en utmaning för vilken president som helst, men menade att Trumpadministrationens insats varit usel.

Obama: "Det vi gör under de kommande 13 dagarna har betydelse i decennier framöver"

Det var Obamas första synliga framträdande i Bidenkampanjen sedan han talade i demokraternas virtuella partikonvent i augusti. Obama väntas göra fler kampanjinhopp under de kommande dagarna fram till valet i början av november.

Vid flera tillfällen uppmanade ex-presidenten anhängarna att gå till valurnorna.

– Det vi gör under de kommande 13 dagarna kommer att ha betydelse för decennier framöver. Det att vi inte alltid får det 100 procent som vi vill är inte en bra orsak att låta bli att rösta, sa Obama.

Budskapet kan tolkas som ett försök att mobilisera väljare inom demokraternas vänsterfalang, där många hoppades på att vänsterkandidater som Bernie Sanders och Elizabeth Warren hade vunnit nomineringen i stället för Joe Biden.

I USA är det ovanligt att ex-presidenter kommenterar sina efterträdare och ännu för några år sedan var Obama återhållsam i sin kritik av Trump, trots att den sittande presidenten ofta kritiserat sin företrädare. Men i år har Obama skärpt tonen.

– Förresten så har hans tittarsiffror (i tv-framträdanden) dalat. Vi vet att det stör honom. Men faktum är att det här inte är en dokusåpa, det här är verkligheten. Vi är tvungna att leva konsekvenserna av att han är oförmögen att ta sitt jobb på allvar, sa Obama och syftade på Trump.

Obama om Biden: "Han är en anständig och empatisk man"

Obama nämnde också tidpunkten för drygt 12 år sedan då han valde Joe Biden till sin vicepresidentkandidat. Enligt Obama är Biden en empatisk och anständig man som tillsammans med sin vicepresident Kamala Harris skulle jobba för samtliga amerikaner.

– Och ni behöver inte bekymra er för att presidenten kommer att dela twitterinlägg som innehåller konspirationsteorier.

Obama påpekade vidare att amerikaner inte ska godkänna ett plumpt uppträdande av en president, då presidentens beteende också inverkar på hur den övriga världen uppfattar USA.

USA:s tidigare president Barack Obama talar vid ett talarpodium på Joe Bidens kampanjevenemang i Pennsylvania.
Bildtext Barack Obama sa att Joe Biden är en empatisk och anständig man.
Bild: BIDEN HARRIS CAMPAIGN / HANDOUT / EPA

– Han [Trump] förolämpar alla som har en annan åsikt än han själv. Han hotar till och med dem med fängelse.

Obama varnade också demokrater för att tro alltför mycket på opinionsmätningar.

– Jag bryr mig inte om opinionsmätningar. Vi kan inte bli självgoda.

Sista tv-debatten mellan Trump och Biden väntar

Joe Biden och Donald Trump möts i en sista gemensam tv-debatt tidigt på fredag finsk tid i Nashville i delstaten Tennessee.

Nya regler tar tagits i bruk i debatten, då båda kandidaternas mikrofoner kommer att stängas under motkandidatens öppningsanföranden i de olika temahelheterna.

Den första debatten mellan Trump och Biden i slutet av september ledde till ett kaotiskt meningsutbyte fyllt av förolämpningar.

Lyssna på serien USA och Trump - mot valet 2020
om viktiga teman inför valet i november.
Här om det som kännetecknar Joe Biden

Joe Bidens värsta fiende heter ... Joe Biden

21:10

Och här det som kan hända på valnatten

Det här händer om Trump inte godkänner valresultatet

21:02

Diskussion om artikeln