Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FBI: Iran och Ryssland har fått tag på amerikansk väljarinformation – Iran ska ha skickat hotfulla mejl till väljare

Från 2020
John Ratcliffe, chefen USA:s nationella underrättelsetjänst under hans nomineringsförhör inför senatens underrättelseutskott i maj 2020.
Bildtext John Ratcliffe, chefen USA:s nationella underrättelsetjänst under hans nom
Bild: EPA-EFE/Andrew Harnik

"Du röstar på Trump på valdagen eller så kommer vi efter dig." Hotfulla budskap av det här slaget har mejlats till demokratiska väljare i USA och mejlen ser ut att komma från högerextrema Proud Boys, men kommer de facto från Iran, enligt John Ratcliffe som är chef för USA:s nationella underrättelsetjänst.

13 dagar före det amerikanska presidentvalet höll FBI-chefen Christopher Wray och chefen för USA:s nationella underrättelsetjänst John Ratcliffe en hastigt sammankallad presskonferens.

Det här var första gången som amerikansk underrättelsetjänst presenterade konkret information om att Ryssland och Iran försöker påverka det här presidentvalet.

Ryssland och Iran har båda kommit över amerikanska röstlängder och information om väljare som är registrerade som republikaner eller demokrater, enligt Ratcliffe.

Det här är information som, för det allra mesta, finns tillgänglig på hel laglig väg, men enligt Ratcliffe har Iran och Ryssland utnyttjat informationen för att direkt försöka påverka väljarnas åsikter.

Försök att "skrämmas, framkalla oroligheter och skada Trump"

Redan i tisdags rapporterade en del amerikanska medier att registrerade demokratiska väljare i flera vågmästarstater hade fått hotfulla mejl som såg ut att komma från Proud Boys, den högerextrema vitmakt-gruppen som stöder Trump.

Medlemmar av Proud Boys och andra liknande, delvis rätt militanta högerextrema grupper, deltog i ett valmöte i Delta Park i Portland, Oregon den 26 september.
Bildtext Medlemmar av Proud Boys och andra liknande, delvis rätt militanta högerextrema grupper, deltog i ett valmöte i Delta Park i Portland, Oregon den 26 september.
Bild: AFP / Lehtikuva

"Du röstar på Trump på valdagen eller så kommer vi efter dig". "Byt partitillhörighet så att vi vet att du fått vårt meddelande och fogar dig. Vi kommer att veta vilken kandidat du röstade på". Det är den typen av hotfulla budskap som har funnits i mejlen.

Enligt Ratcliffe kommer de här mejlen alltså egentligen från Iran. Iran ska också ha spridit en falsk video som låter förstå att väljare kan skicka in falska förhandsröster också från utlandet.

Vi kommer att veta vilken kandidat du röstade på

Mejlen och videon är ämnade att "skrämma väljare, framkalla oroligheter och skada president Trump", sa Ratcliffe.

– Vi kommer inte att tillåta utländsk inblandning i våra val eller några kriminella aktiviteter som hotar valsäkerheten eller tilltron till dem, intygade Ratcliffe.

Inga egentliga bevis på att Irans ledning är inblandad

De hotfulla mejlen utreds och man försöker bland annat ta reda på om någon i Iran lyckats göra dataintrång hos Proud Boys och hacka deras konton.

Enligt en anonym underrättelsekälla, som nyhetsbyrån Reuters hänvisar till, finns det misstankar om att den iranska regeringen skulle vara inblandad, men det har man inga egentliga bevis för.

Ratcliffe gick inte närmare in på hur Ryssland använt sig av den amerikanska väljarinformation som Ryssland ska ha införskaffat.

Källor: AFP, Reuters, New York Times, Washington Post, BBC

Diskussion om artikeln