Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SR: Svenska myndigheter framkallade karies hos barn i anstaltsvård på 1940-talet - i experimentsyfte

Från 2020
Barn på Videholmsanstalten skulle äta stora mängder specialtillverkad, extra söt kola.
Bildtext Illustrationsbild på karies hos ett barn. På Vipeholmsanstalten framkallades karies med flit hos barn på 1940-talet.
Bild: Ruslan Nassyrov / Alamy/All Over Press

Barn med psykiska och intellektuella funktionsnedsättningar på Vipeholmsanstalten i Lund gavs stora mängder specialtillverkad, extra söt kola på 1940-talet. De ingick i kariesexperiment utan att deras anhöriga informerades. Det avslöjar Sveriges radio.

Med hjälp av svensk forskning i slutet av 1940- och början av 1950-talet slog man fast sambandet mellan socker och karies. Forskningsresultaten blev världsberömda, säger Peter Lingström, som är professor i kariologi.

Han känner väl till kariesexperimenten, men uppgifterna om barn som försökspersoner är nya för honom, då han intervjuas av SR.

På Vipeholmsanstalten vårdades under den aktuella perioden ett tusental patienter, både vuxna och barn med intellektuella och psykiska funktionsnedsättningar. Hundratals av dem deltog i den svenska medicinalstyrelsens kariesexperiment.

Först studerade man om man kunde förebygga karies med vitaminer och mineraler, berättar SR, men när det inte gav några säkra resultat övergick man till att framkalla karies hos försökspersonerna.

Sveriges radio har studerat journaler som visar att minst tio av försökspersonerna var under 15 år gamla, åtminstone en pojke så ung som sex år.

Journalerna visar också att man så småningom tvingades dra ut flera tänder hos barnen och att en del av dem mådde illa och kräktes av att äta så mycket söt kola.

Kariesexperimenten på Vipeholmsanstalten har skapat debatt också tidigare, men barnens roll i experimenten har inte kommit tydligt fram.

Källor: SR, Wikipedia

Diskussion om artikeln