Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Det är tungt att sjunga med munskydd på, luften tar slut" - musiklärare i Ekenäs berättar hur corona ändrat hennes arbete

Från 2020
kvinna går in i ett gult hus
Bildtext Monica Henriksson på väg till dagens första lektion. Hon ska sjunga med de allra yngsta i familjegrupper.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Om du sjunger i kör, spelar handboll eller går på någon kurs berörs du av de coronarekommendationer som gäller hobbyverksamhet. Musiklärare Monica Henriksson tycker det är bättre att använda munskydd än att sköta musikundervisningen på distans.

Första körövningen med munskydd på gick bra. Monica Henriksson är körledare och lärare för musiklekskola. Den här veckan har hon fått anpassa sig till nya rekommendationer som gäller hobbyverksamhet under coronaepidemin.

Det innebär att ungdomskören som Henriksson leder hade munskydd på sig på onsdagskvällen. Det var tungt att sjunga med munskydd på, berättar Henriksson.

- Vi konstaterade alla att det är väldigt tungt, för luften där innanför tar slut och man blir trött i rösten.

Nuori pukee kasvomaskia ylleen.
Bildtext Rekommendationen är att unga från och med årskurs 7 (cirka 13 år) ska använda munskydd i hobbyverksamhet.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Monica Henriksson hade förkortat övningen, som normalt är 1,5 timme till 75 minuter.

- När 75 minuter hade gått var det några som sa att “håhhå man orkar inte ens tänka klart”. Det hade jag själv också lite känsla av. Och då hade vi fönstret öppet med tio, femton minuters mellanrum. Jag såg på dem att de såg bleka ut.

Coronarekommendationerna i Västnyland

Den 12 oktober gav HUS ut coronarekommendationer för hobbyverksamhet. Bland annat rekommenderas att de som sjunger i kör ska sjunga med munskydd på.

Monica Henriksson som är sånglärare funderar nu på vilken röstbehandling man ska använda under ett munskydd.

Rekommendationen om munskydd gäller "från och med högstadieåldern", alltså ungefär från 13-årsåldern. Det betyder att barnen som går i musiklekskola inte bär munskydd. I familjegrupperna ska föräldrarna ha munskydd på.

kvinna går in i ett gult hus
Bildtext På musikinstitutet vid Raseborgs Kulturinstitut är det munskydd som gäller.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Enligt rekommendationerna ska alla hålla ett avstånd på två meter, både utomhus och inomhus. Monica Henriksson berättar att musikinstitutet till och med använt tejp för att sätta märken i golvet så det ska gå att hålla avstånd.

- Med de äldre barnen och instrumenteleverna fungerar det bra. Men med de yngsta barnen är det svårare. Jag kan placera ut stolarna men de umgås gärna närmare varandra ändå, då är det bara att påminna.

I musikleken kan de inte dansa runt i ring och hålla varandra i handen.

- Där känner jag väldigt mycket av det här med restriktionerna.

Samtidigt är jag lycklig och glad över att jag får musicera live. När vi halva våren skötte all vår undervisning på distans var det också jättetungt

Själv har Monica Henriksson vant sig vid att använda visir i arbetet. Fördelen med visir är att barnen kan se hennes mun och läsa från hennes läppar.

kvinna under träd
Bildtext Monica Henriksson brukar använda visir på jobbet.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Enligt sjukvårdsdistriktets rekommendationer ska storleken på hobbygrupper vara mindre än 20. Monica Henriksson fick spjälka upp en barnkör i två grupper eftersom 32 barn är med i den.

- Då har de också kortare övningstid. Övningstiden blev lite kortare för alla körer för att timresursen skulle räcka till.

Alla skyddsåtgärder mot coronaviruset gör arbetet krångligare på musikinstitutet. Men musiklärare Monica Henriksson vill hellre jobba på med visir, munskydd och handsprit än att gå över till att sköta allt på distans.

- Tiden mellan lektionerna är tung för då snurrar tankarna på. Gör jag tillräckligt? Har jag tänkt på allt alldeles tillräckligt?

- Samtidigt är jag lycklig och glad över att jag får musicera live. När vi halva våren skötte all vår undervisning på distans var det också jättetungt. Att musicera är för mig att göra det tillsammans. Hellre det här än att vara på distans, säger Monica Henriksson.

Munskydd, visir och avstånd gäller på musikinstitutet i coronatider

10:04