Attendo har monopol på att sälja äldreomsorgstjänster till Hangö och Raseborg: "Vi kan inte välja vem som tar hand om våra äldre"
Fastighetsägarna vid två äldreboenden i Västnyland låter endast Attendo verka i fastigheterna. Kommunerna upplever att Attendo försöker pressa upp priserna tack vare sin monopolställning.
Attendos monopolställning vid serviceboendena Källan i Hangö och Villa Pentby i Karis har igen aktualiserats då kommunerna ska förnya vårdavtalet med Attendo.
- Husägaren meddelade att de inte godkänner någon annan än Attendo som serviceproducent i huset. Eftersom vi inte har några andra utrymmen att erbjuda så har vi varit tvungna att köpa tjänsten av Attendo, säger Hangös grundtrygghetschef Elisabeth Kajander.
De senaste tio åren har det blivit allt vanligare att det är en investeringsfond eller ett aktiebolag som äger fastigheterna för äldreboenden, visar Spotlights granskning.
I Kimitoön har det lett till att kommunen betalar hyra för en fastighet som ägs av en investeringsfond i Luxemburg.
Vad är en vårdfastighetsinvesteringsfond?
För äldreboendet Källan har Hangö har ett hyresavtal med fastighetsägaren Titanium och ett vårdavtal med vårdbolaget Attendo. Dessutom har Titanium och Attendo sinsemellan ett avtal om att det bara är Attendo som ska få verka i Källans fastighet.
- Det kan hända att staden skulle ha velat byta ut producenten eller producera vården i egen regi, men det är inte möjligt, säger Kajander.
Se programmet här nedan.

“Det borde vara så att vi kan garantera att åldringarna får bo kvar”
Spotlight har bett om en intervju med fastighetsägaren Titanium, men vd:n Tommi Santanen vill inte medverka i programmet. Han säger i telefon att Titanium investerar i fastigheter och att de inte ger sig in i sådana här diskussioner.
- Vi respekterar avtalet med Attendo. Vi har gjort en fastighetsinvestering och det har vi förbundit oss till, säger Santanen.
Vårdproducenten Attendo anser också att det är självklart att bolaget har förtur till Källans fastighet, eftersom det var Attendo som tog den ekonomiska risken då enheten startades.
- Det är inte bra att vi som stad inte kan välja vem som tar hand om våra äldre. Det borde vara så att vi kan garantera att åldringarna får bo kvar och att de inte ska behöva lida eller märka om vårdproducenten byts, säger Elisabeth Kajander i Hangö.
Kommunerna får inte skriva långa hyreskontrakt just nu
I Västnyland är det inte bara Hangö som har blivit beroende av Attendo som vårdproducent, utan Raseborg är i samma situation med serviceboendet Villa Pentby i Karis.
- Staden borde ha bestämmanderätt över sina fastigheter. Vem som helst förstår att det inte går att konkurrensutsätta en tjänst, där det är en enda firma som har möjlighet att ge tjänsten, säger Social- och hälsovårdsnämndens ordförande Karl von Smitten (Sfp) irriterat.
Villa Pentbys fastighet ägs av aktiebolaget Tyvene. De första sju åren var det Raseborg som hade hyreskontrakt med Tyvene, men då hyreskontraktet skulle förnyas för fyra år sedan valde Tyvene att skriva kontrakt med Attendo istället.
- Vi såg inga hinder att fortsätta kontraktet med Raseborgs stad, men enligt min uppfattning hade Raseborg och Attendo ett avtal om att hyresavtalet inte får ändras. Dessutom hindrades Raseborg av begränsningslagen, de kunde inte skriva ett långt kontrakt, säger Tyvenens vd Marja Kokko.
Vad är begränsningslagen?
Attendo har monopol på fastigheterna, men deltog inte i upphandlingen
Raseborgs och Hangös beroende av Attendo har komplicerats ytterligare det senaste året, då städernas vårdavtal med Attendo ska förnyas.
Raseborg och Attendo förhandlar om vårdavtalet som bäst, men enligt omsorgsnämndens ordförande von Smitten är det svårt för staden att förhandla med bolaget.
- Det är mycket svårt. De har jättebra jurister bakom sig, de har en stor sakkunskap och framförallt har de pengar, säger von Smitten.
Idag kostar ett vårddygn på Villa Pentby i Karis 138 euro och på Källan i Hangö 149 euro. I den gemensamma upphandlingen med åtta andra kommuner i västra Nyland har man räknat ut att ett skäligt pris för ett vårddygn är 132 euro per klient.
Det blir svårt att få tillräckligt med personal om priset är för lågt
Trots att Attendo är det enda vårdbolaget som kan ha verksamhet i Villa Pentby och Källan, så valde Attendo ändå att inte delta i upphandlingen.
Kommunerna tolkar det som om Attendo försöker pressa priserna uppåt.
- Jag tycker inte att det är fråga om att pressa, utan om man ser på de nya villkoren så kommer det att bli svårt att få tillräckligt med personal om priset är för lågt, säger Attendos försäljningschef Alex Gullichsen.
Kommunernas insyn i de privata bolagen är dålig
Även om social- och hälsovården övergår till vårdområden om några år, så talar allt för att det offentliga fortsättningsvis kommer att samarbeta med de privata vårdbolagen.
- Vi måste ha företag också i framtiden som investerar i nya fastigheter, i ny verksamhet, och som skapar arbetsplatser och bär risk, säger Gullichsen.
För kommunerna är situationen ändå besvärlig. Det är dyrt att bygga och underhålla fastigheter, och om de hyr fastigheter kan de bli beroende av ett enda vårdbolag.
Samtidigt är kommunernas insyn i de privata bolagen dålig.
- Det är en förhandlingssituation där jag i framtiden hoppas att det är två jämnstarka parter som förhandlar, och inte som nu då det är en liten svag kommun och en stor stark organisation, säger von Smitten.
- När man blandar ihop vård, omsorg och människor med marknadskrafter, pengar och vinst, så blir det inte alltid så bra, säger Kajander.