Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ökat intresse för att ändra sitt fritidshus till permanent boende på Kimitoön - dessa tre saker bör du tänka på

Från 2020
Uppdaterad 05.11.2020 16:32.
En grävskopa gräver framför ingången till ett gammalt stockhus.
Bildtext Dubbelt fler personer på Kimitoön har ansökt om att göra om sin stuga till permanent bostad.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Många vill bygga om stugan eller ändra den till fast boende

14:35

På grund av coronaepidemin har allt fler spenderat mer tid på sommarstugan i år. Men när besöken blir längre och mer frekventa är det många som känt ett behov av att både bygga till och bygga om.

Intill ett grönt sekelskifteshus i Västanfjärd på Kimitoön är grävmaskinen i full gång. Gårdsplanen skall förstoras så att bilarna ryms bättre. Huset har stått tomt i många år men nu ska det få nytt liv.

- I år har det dykt upp mycket fler byggprojekt på mitt bord där folk vill bygga ut så man har mer plats för familj och vänner, och även objekt där man vill göra om stugan till permanent boende, berättar byggnadsingenjör Einar Lindroos.

person
Bildtext Einar Lindroos påminner om att hålla huvudet kallt när man går in för att göra om sommarstugan till permanent boende.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Han tror att den ökade möjligheten att jobba på distans ökar intresset för att kunna vistas mer och längre tider på sin fritidsort.

- För byggbranschen har det här varit ett uppsving. Jag tror det är svårt att boka in nya projekt innan nästa sommar. För oss har det här ökade intresset för landsbygden varit positivt. Det behövs och är alltid välkommet med mer folk, säger Lindroos.

Tre tips

Både Pargas stad och Kimitoöns kommun jobbar med att utveckla och förenkla möjligheterna att omregistrera sitt hus till permanent boende. Einar Lindroos sammanfattar det viktigaste i tre punkter.

- Först skulle jag vara i kontakt med en planerare eller om man hellre vill det själv kontakta kommunen direkt. Det bästa är att sköta kommunikationen per e-post så man får det svart på vitt, annars har tolkningarna och rekommendationer en tendens att leva, säger han.

När man gör om en stuga till permanent bostad måste ritningarna uppdateras. Isoleringsegenskaperna måste utvärderas och avloppssystemet ska möta kraven. Om fastigheten ursprungligen använts som ett egnahemshus, eller byggts under de senaste åren, kan ändringen ändå gå ganska smärtfritt.

Det andra tipset är att man ska ha is i magen. Processen drar ofta ut på tiden och brukar ta några månader.

En cirkelsåg på ett sågbord i ett stockhus som håller på att renoveras.
Bildtext Många hus behöver tilläggsisoleras och moderniseras för att möta kraven som finns på permanent boende.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Kostnaderna är så klart en tredje faktor. När det gäller den här fastigheten behövde man göra en totalrenovering med nya golv, nytt tak och nya innerväggar. Men sist och slutligen tror jag att renoveringen kostar ungefär lika mycket som om vi hade byggt nytt, säger Lindroos.

Kimitoöns kommuns hemsida finns det mer utförliga anvisningar om vad man ska tänka på och hur man ska gå till väga om man vill göra om sommarstugan till permanent boende.

Dubbelt fler ansökningar i år

Enligt Kimitoöns tillsynschef Dan Renfors har ansökningarna om att få göra om sitt fritidshus till permanent boende ökat.

Vanligtvis kommer det in drygt fem ansökningar per år, men i oktober 2020 har man redan fått tio ärenden på bordet. Enligt Kimitoöns tillsynschef Dan Renfors vill folk ändå inte alltid flytta till fastigheten utan vissa är intresserade av förändringen för att få en lägre fastighetsskatt.

I Pargas stad har man däremot inte märkt av någon ökning. I fjol registrerades och beviljades 14 bygglovsansökningar för ändringar från fritidsbostad till egnahemshus medan man bara fått in 4 ansökningar i år.

kakelugn med lejon högst upp
Bildtext Att renovera gamla hus kostar på och kan vara besvärligt men i utbyte får man en charm som är svår att skapa om man bygger nytt.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Enligt Renfors är det svårt att peka ut några specifika detaljer man ska ha i åtanke eftersom projekten varierar så mycket men det finns några allmänna ramar att hålla sig till.

- Tänk inte "jag vill bo på sommarstugan” utan hellre i den banan att "jag vill bygga ett bostadshus här”. De tekniska utredningarna och ändringarna som krävs handlar om säkerhet, trivsel och praktiska krav som är nödvändiga för boende, säger Renfors.

Enligt honom är det inte alltid självklart att kraven ser olika ut för en fastighet som används 12 månader i året jämfört med 2 månader.

Diskussion om artikeln