Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Det här har jag väntat på" - skärgårdsbor lättade över förslaget om att naturskyddsområden ska befrias från skatt

Från 2020
Vy över Jurmo by (Åland)  på avstånd
Bild: Bengt Östling/Yle

I tisdags inledde riksdagen behandlingen av det lagförslag som ska befria naturskyddsområden från fastighetsskatt. Om förslaget går igenom betyder det att en del av de skärgårdsbor, vars fastighetsskatt höjdes i fjol, kan få betydande skattesänkningar från och med nästa år.

En av de drabbade var Klas Mattsson på Jurmo, vars fastighetsskatt höjdes från 700-800 euro till 14 000 euro. Mattsson överklagade beslutet och fick senare skatten sänkt till 4 000 euro. Men fortfarande är det en stor summa att betala med tanke på att större delen av marken är naturskyddsområde, som inte kan användas till något.

- Det här har jag har väntat på ett par år. Det skulle vara jättebra om det går igenom, då behöver vi inte oroa oss för nya höjningar, utan vi kan sova gott om natten, säger Mattsson.

"Det finns viktigare saker att lägga pengar på"

Större delen av Mattssons mark är naturskyddsområde, så för honom skulle lagförslaget ha en stor inverkan.

- Som turismföretagare skulle jag hellre investera i något vettigare, än att betala för mark som inte kan användas till något annat än att gå på, säger Mattsson.

en man står vid en hamn och håller i en död filead gädda
Bildtext Klas Mattsson sätter hellre pengarna på andra saker än oanvändbar mark.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Ett steg i rätt riktning

Även Tage Danielsson på Borstö hör till dem vars fastighetsskatt gick upp med flera hundra procent ifjol. Men hans mark är inte naturskyddsområden och påverkas därmed inte om lagförslaget går igenom.

- På Borstö har vi inga naturskyddsområden, de som finns har staten köpt upp, så det här berör inte mig. Men det här är ett steg i rätt riktning i alla fall, säger Danielsson.

Arbetet fortsätter

SFP:s Sandra Bergqvist meddelar att arbetet för att få en rättvis fastighetsskatt i skärgården fortsätter.

- En del skattehöjningar kan åtgärdas med denna lag och resten hoppas vi kunna åtgärda då fastighetsskattereformen presenteras, säger Bergqvist i ett pressmeddelande.

Danielsson hoppas att reformen av fastighetsskatten ska lösa situationen. Just nu drabbas fastighetsägare väldigt ojämlikt.

- Jag fick ner skatten lite då jag besvärade mig, men mina syskon fick ingen sänkning. Så det verkar inte finnas någon gemensam linje. Jag hoppas att saken fortsätter att diskuteras, för det är en viktig sak för skärgårdsborna, säger Danielsson.

Inte ens staten vill köpa värdelös mark

Om fastighetsskatten inte minskar leder det i längden till att skärgårdsbor måste sälja eller ge bort sin mark för ingenting.

- I förlängningen blir det dyrt och alla har inte resurser att betala det. En bergklack ute i havet har inget värde för mig eller för någon annan. Inte ens staten vill köpa den, säger Danielsson.

Tanken är att lagförslaget, som ska befria naturskyddsområden från fastighetsskatt, ska börja gälla i början av nästa år.

Förslaget för en ny fastighetsskattereform ska lämnas in till regeringen under nästa år. Planen är att den nya fastighetsbeskattningen träder i kraft år 2023.

Diskussion om artikeln