Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Trattkantarellen är Hagar Johnssons favorit - här är hennes tips så du plockar rätt svamp

Från 2020
Några trattkantareller växer i en klunga bland mossa och löv, fotograferade i närbild.
Bildtext Kolla att svampen har gul fot, då är det en trattkantarell och inte den farliga toppspindelsivlingen, tipsar Hagar Johnsson.
Bild: Mostphotos

Vi närmar oss november och allt kallare väder, men svampkonsulent Hagar Johnsson i Karis tycker det här är en bra årstid att plocka trattkantareller. Svampen brukar klara sig bra i skogen där den är skyddad för kyla.

Der är så gott som enbart trattkantareller kvar i skogarna den här årstiden. Hagar Johnsson säger att det har funnits väldigt lite skivlingar och soppar den här hösten.

Om man vill plocka trattkantareller tipsar hon att man ska ta sig till en fuktig skog med berg så att man kommer upp på lite högre höjd: där trivs trattkantarellen.

- Men de kan även finnas bland blåbärsris, så trattkantarellerna trivs också på lägre områden. De kan finnas nedanför berg, de trivs där vattnet runnit nedåt.

Hagar Johnsson stöder asylsökande unga män i Karis.
Bildtext Svampkonsulent Hagar Johnsson tycker att trattkantarellen passar i många maträtter.
Bild: Gunilla Ginström / Yle

Hagar Johnsson gillar att plocka trattkantareller eftersom de är så lättplockade.

- Man behöver inte ens en kniv. Men man måste komma ihåg att se att de har gula fötter innan man plockar dem. Toppspindelskivlingen är väldigt giftig och liknar trattkantarellen.

Toppspindelskivlingen kan växa i en matta av trattkantareller, säger Johnsson, som ger flera tips på hur man känner igen trattkantarellen:

- Hatten är inte toppig som på en skivling, och hatten ska vända sig lite nedåt. Den är också lite vågig.

Toppig giftspindling eller spindelskivling.
Trattkantareller.
Jämförelse av två bilder: Toppig giftspindling (vänstra bilden) ser kanske inte helt ut som trattkantarell men växer på samma ställen, och kan slinka med i korgen.
Bilder: Commons/Andreas Kunze (vänster), Mostphotos/Marja-Leena Hautala (höger)

Hagar Johnsson säger att det är bra att ha en extra låda med då man plockar svamp. De svampar man inte känner igen ska man inte sätta i korgen, utan i en skild låda så att man kan identifiera dem senare.

Okej med frusna trattkantareller

Nätterna blir nu kallare och trattkantareller på berg kan frysa. Det går riktigt bra att plocka dem ändå, säger Johnsson.

- Men man ska helst inte torka dem om de varit frusna. De borde också förvällas innan man hackar dem och sätter dem i frysen. Man ska inte förvälla dem med smör, det försämrar hållbarheten.

Kuivattuja suppilovahveroita lasipurkissa.
Bildtext Torkade trattkantareller har starkare smak än färska, påminner Hagar Johnsson.
Bild: Tiina Jensen / Yle

Trattkantarellen hör till Hagar Johnsson favoritsvampar.

- Man kan använda den i kötträtter, i pajer och i soppor. Man kan göra vad som helst med den, men man ska komma ihåg att torkad trattkantarell har dubbelt så stark smak.

Klä dig grant

Hagar Johnsson uppmanar också svampplockare att klä sig i granna färger då de ger sig ut i skogen, på det sättet syns de bra. Det är viktigt då jaktsäsongen pågår.

- Jag har en röd jacka på mig. Och om jag ser många bilar och gubbar i röda västar, så stannar jag inte utan fortsätter till en annan skog.

Här kan du lyssna på Gunilla Ginströms intervju med Hagar Johnsson:

Svamputfärd med Hagar Johnsson

16:11