Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Carita röstar blått, Christian röstar rött - två finlandssvenskar förklarar hur de röstar i presidentvalet i USA

Från 2020
Bildmontage med Joe Biden mot blå bakgrund och Donald Trump mot röd
Bildtext Fortsätter Donald Trump i fyra år till eller tar demokraternas Joen Biden över ämbetet? Christian Sippus hoppas på Trump och Carita Rizzo på Biden.
Bild: Trump: JIM BOURG / POOL / EPA Biden: EPA-EFE/OLIVIER DOULIERY / POOL. Bildeditering: Cathryona Sirviö / YLE

Finlandssvenskarna Carita Rizzo och Christian Sippus är amerikanska medborgare och röstar i årets presidentval. För båda är den andra kandidaten ett fullständigt otänkbart alternativ.

Carita Rizzo har länge varit bosatt i Los Angeles, men flyttade för några år sedan till Paris där hon frilansar som journalist för flera olika amerikanska medier.

Så länge hon har haft rätt att rösta i amerikanska val så har hon alltid röstat blått, alltså på det demokratiska partiet. Så också i årets presidentval.

- Vi måste återställa samhället till något som åtminstone liknar det normala, säger Rizzo.

Återkommer strax till vad hon syftar på.

Religionen är en avgörande fråga

För Christian Sippus, som under större delen av 2000-talet har varit bosatt i trakterna av Miami, handlar årets val mera om religion än om en enskild kandidat.

Och då är det rött, alltså republikanerna med Donald Trump i spetsen, som är det självklara valet.

- En av Donald Trumps löften är att upprätthålla den religiösa friheten i landet. För mig och många andra på den kristna högern är det här helt avgörande för vårt sätt att leva, säger Sippus.

En ung kvinna sitter i ett soligt fönster.
Bildtext Carita Rizzo vill att USA återgår till någon form av normalitet.
Bild: Carita Rizzo, privat

Vad menar då Carita Rizzo när hon hoppas på en återgång till någon form av normalitet? Hon anser att USA just nu styrs av en realitystjärna som uppträder maniskt.

En ledare som nyligen insjuknade i den pandemi som tagit livet av hundratusentals amerikaner och sedan säger till befolkningen att de inte behöver oroa sig.

- Det som pågår just nu är så otroligt ansvarslöst. Det finns helt enkelt inget annat alternativ än att rösta på det andra partiet, säger Rizzo.

Finlandssvenska Christian Sippus framför ett amerikanskt stridsflyg.
Bildtext Christian Sippus röstar på det parti som enligt honom står närmare Gud.
Bild: Christian Sippus

Sippus är inne på samma linje, att det inte finns något annat alternativ. Men här stavas orsaken inte Donald Trump utan det demokratiska partiets modus operandi.

- Det är alltid demokraterna som försöker få bort bibeln ur flera sammanhang eller förbjuder oss att hänvisa till Jesus.

Enligt Sippus är också frågan om abort och att synliggöra transpersoner ett praktexempel på demokraternas snedvridna syn på religion.

- Det finns män och det finns kvinnor, vi ska inte ens behöva fundera på något kön däremellan. Som kristen är det helt enkelt omöjligt för mig att ställa mig bakom demokraterna och Joe Biden.

Amerikanerna är oerhört trötta på hur läget är just nu och många av dem är också beväpnade. Jag bara hoppas att allt ska gå relativt lugnt till.

― Carita Rizzo

Ångest och glädje präglar de senaste fyra åren

Donald Trumps första ämbetsperiod närmar sig sitt slut och det hör till att vi för bokslut över gångna perioder.

Också här går åsikterna diametralt isär när det gäller att sammanfatta de senaste fyra åren av amerikansk politik.

- Jag måste erkänna att under det första året kände jag en enorm ångest, säger Rizzo.

En obehagskänsla som förstärktes under de första året då hon varje morgon vaknade till nyheterna av att Trump hade fattat beslut som gång på gång inskränkte det amerikanska folkets grundrättigheter.

- Men i något skede övergick ångesten till likgiltighet och jag slutade nästan reagera på nyheterna.

Det som fortfarande oroar Rizzo är att USA före Trump var ett samhälle som följde ett givet regelverk. Beslut fattades på ett någorlunda parlamentariskt sätt och under en given tidtabell.

Allt det här upplever hon att sopades under mattan när Trump steg in i Vita huset.

- Det hände dagligen något som jag chockerades av, säger Rizzo.

Christian Sippus upplever däremot att USA de senaste fyra åren styrts betydligt bättre än tidigare.

- Helhetsmässigt tycker jag landet gått åt ett betydligt bättre håll. Sysselsättningen har ökat och skatterna har sänkts.

Det enda riktigt stora besvikelsen för Sippus är att den nuvarande administrationen inte helt lyckats slopa den stora sjukvårdsreformen som i folkmun kallas för Obamacare.

Det finns män och det finns kvinnor, vi ska inte ens behöva fundera på något kön däremellan.

― Christian Sippus

Framtidstron stavas både vemod och optimism

Vad gäller framtiden vågar inte Carita Rizzo ta ut någon segerkänsla i förväg. En känsla som också håller sig kvar en bra bit efter valdagen den tredje november.

- Trump har sagt i intervjuer att han nödvändigtvis inte är redo att acceptera valresultatet, så vi får helt enkelt ta en vecka i taget och se vad som händer, säger Rizzo.

Poliser som står bredvid varandra med ansiktsmasker och skyddsutrustning.
Bildtext USA är just nu mera delat än någonsin och oroligheter hör till vardagen.
Bild: Copyright � 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press

Hon poängterar att vad som än händer så är halva landet efter valdagen eller en bra bit in i november, när förhoppningsvis valresultatet står klart, mycket arga.

- Amerikanerna är oerhört trötta på hur läget är just nu och många av dem är också beväpnade. Jag bara hoppas att allt ska gå relativt lugnt till.

För Christian Sippus är valutgången klar. Kursen styrs vidare mot ett bättre håll och det sker under ledning av Donald Trump.

- Jag tror valresultatet kommer att visa att de obeslutsamma väljarna röstar på republikanerna.

Precis som Rizzo upplever också Sippus att det amerikanska folket är oerhört trötta på läget som råder just nu.

- Många städer i USA har kantas av upplopp och bränder och det är vänstern som ligger bakom det här. Därför tror jag Trump vinner valet.

Mer om ämnet på Yle Arenan