Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HPK förstärker med två NHL-lån och tappar ett – enligt sportchefen är upplägget förenligt med klubbens strategi

Från 2020
Målvakten Emil Larmi och anfallaren Kristian Vesalainen har även tidigare spelat för HPK.
Bildtext Målvakten Emil Larmi och anfallaren Kristian Vesalainen har även tidigare spelat för HPK.
Bild: All Over Press

FM-ligaklubben HPK meddelar att laget har gjort klart med två NHL-lån då målvakten Emil Larmi och anfallaren Kristian Vesalainen återvänder till klubben. Sportchefen Mika Toivola säger att det är möjligt att de stannar i Tavastehus säsongen ut.

Hockeymålvakten Emil Larmi tillhör Pittsburgs organisation och Kristian Vesalainen har kontrakt med Winnipeg. Enligt sportchefen Mika Toivola håller klubben fortsättningsvis fast vid sin uttalade strategi att endast skriva kontrakt som gäller för den resterande delen av säsongen.

– Jag har sagt att vi litar på dem som förbinder sig till HPK.

Lånekontrakten gäller tills vidare. Både Larmi och Vesalainen kommer att ansluta till sina NHL-klubbars träningsläger om NHL-säsongen drar igång. Erbjuds spelarna inte en passande roll i Nordamerika är en comeback till Finland ett starkt alternativ, uppger Toivola.

– Kristian är beredd att spela i Tavastehus om han inte erbjuds rätt roll i Nordamerika. Vi vet vad vi får och han vet vart han är på väg, konstaterar Toivola på klubbens webbplats.

NHL-duon kan säsongsdebutera på fredag om en vecka i matchen HPK–HIFK.

Vesalainen gjorde succé i HPK 2018–19

Den nu 21-årige Vesalainen har representerat HPK under två säsonger, 2016–17 och 2017–18. Säsongen 2017–18 blev det hela 19 + 20 = 39 poäng på 44 matcher för den då 18-årige yttern. I slutet av februari 2018 flyttade Vesalainen till Kärpät där han vann FM-guld.

Efter det har utvecklingen stampat på stället. Hösten 2018 försökte Vesalainen etablera sig i Winnipegs NHL-lag, men misslyckades, och tecknade strax därefter på för Jokerit i KHL. Förra säsongen blev det AHL-spel i Manitoba där Vesalainen noterades för 30 poäng på 60 matcher.

Den 24-årige Larmi har gjort tre säsonger i FM-ligan och samtliga i HPK. Efter att ha vunnit FM-guld med klubben våren 2019 tecknade han på för NHL-laget Pittsburgh.

Höjdpunkten i Nordamerika var då Larmi fick dra på sig NHL-tröjan i en grundseriematch efter att målvaktsreserven Casey DeSmith slarvat bort sitt pass.

I övrigt blev det bara spel i farmarligorna AHL och ECHL.

McIsaac hann spela i 34 sekunder

För HPK:s backlån Jared McIsaac blev Finlandsäventyret ingen succé. Kanadensaren, som tillhör Detroit, hann bara spela i 34 sekunder i sin ligapremiär innan han drog på sig en skada.

Nu kallar NHL-klubben hem sin 20-åring för rehabilitering.

HPK meddelar också att backarna Valtteri Jeskanen och Eemeli Räsänen samt nyckelanfallaren Valtteri Puustinen igen står till lagets förfogande.

Trion spelade i FM-ligans premiär mot Kärpät den 1 oktober, men har därefter missat sex matcher.

Nu saknas tre anfallare: Daniel Mäkiaho som uppskattas missa fem veckor på grund av skada samt Miro Ruokonen och Jesse Mankinen.

Diskussion om artikeln