Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike utvidgar utegångsförbud – 46 miljoner fransmän drabbas

Från 2020
mies kävelee sillan edessä maski päällä
Bildtext Ett folktomt Paris i maj.
Bild: Juha Nurminen

Frankrike utvidgar sitt nattliga utegångsförbud till tiotals andra områden i landet i försök att matta av spridningen av covid-19. Det meddelade premiärminister Jean Castex under torsdagen.

Utegångsförbudet gäller mellan 21 på kvällen och 6 på morgonen.

Sedan i lördags råder det nattligt utegångsförbud i Paris och åtta andra storstäder där sammanlagt omkring 20 miljoner människor bor men från och med midnatt på fredag utvidgas utegångsförbudet till att gälla närmare 46 miljoner människor - alltså två tredjedelar av den franska befolkningen.

– Den andra vågen är nu på väg, sa Castex.

Under det senaste dygnet registrerades rekordmånga nya fall, över 41 600 stycken. Under samma dygn bekräftades 162 dödsfall.

Totalt har nu omkring 975 000 personer bekräftats smittade av coronaviruset och 34 000 personer har dött i sviterna av covid-19.

''Följande veckor blir tuffa''

Flera andra länder i Europa tampas nu med tilltagande smittspridning och allt fler stramar åt sina restriktioner. Frankrike, Italien, Spanien och Storbritannien är än en gång hårt drabbade.

– De följande veckorna kommer bli tuffa och antalet döda kommer fortsatt att stiga. Om vi inte lyckas stoppa pandemin står vi inför en svår situation och måste gå in för mycket strängare åtgärder, sa Castex under en presskonferens.

Enligt Castex är det ännu möjligt att undvika strängare åtgärder, men klockan tickar.

Restriktionerna kommer nu att gälla i 38 administrativa områden, och också i Franska Polynesien. De är i kraft i sex veckor, och brott mot utegångsförbudet straffas med böter på 135 euro.

Källor: AFP, Reuters