Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Sojakorv och bönburgare kan snart vara ett minne blott – och tre andra nyheter att känna till i dag

Från 2020
Uppdaterad 23.10.2020 08:17.
Vegaanisia ja tavallisia nakkeja.
Bildtext Vegetariska produkter som sojakorv kan snart få byta namn.
Bild: YLE

God morgon! Här listar vi fyra nyheter att ha koll på den här fredagsmorgonen.

Trump och Biden möttes i sista tv-debatt

Presidentkandidaterna Donald Trump och Joe Biden möttes i en sista debatt inför presidentvalet i november.

Den här gången blev det ett betydligt mer sansat meningsutbyte, som delvis kan ha varit ett resultat av att kandidaterna enligt de nya debattreglerna fick sin mikrofon tystad under motdebattörens öppningsanföranden i de olika ämnena.

Personangrepp saknades ändå inte och de drygt nittio minuterna blottade stora skillnader mellan kandidaternas visioner och åsikter.

Debatten tangerade bland annat coronakrisen, nationell säkerhet, amerikanska familjernas trångmål, invandring, rasfrågor och klimatförändringen.

Se debatten i sin helhet här.

Två män på en tv-skärm.
Bildtext Avstängda mikrofoner bidrog till en mer sansad debatt jämfört med tre veckor sedan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Molntjänster allt populärare

Både företag och privatpersoner har under senare tid använt molntjänster allt mer.

Med molntjänster menas i synnerhet funktioner som traditionellt har skötts på egna datorer men som genom molnet sköts av någon annan, direkt på nätet.

Coronatiden har accelererat den här trenden avsevärt, berättar Joakim Stolpe, som är affärsområdeschef i Norden för IT-företaget Amazons molnverksamhet.

– Från att man kanske har varit specifik i sitt användande, för specifika projekt, så ser vi nu att kunderna flyttar hela datacenter till molnet, säger han.

En mörklagd lokal lyses upp i olika färger av komponenterna i datacentret i Fredrikshamn.
Bildtext Affärsområdeschef Joakim Stolpe.
Bild: Handout

Kårkulla startar kampanj för att vården inte ska splittras

I social- och hälsovårdsreformen föreslår regeringen att de nya välfärdsområdena tar hand om vården av personer med funktionsvariationer. Kårkulla samkommun är nu oroad över hur klienterna ska få sin specialvård.

– Då vården splittras blir det för små volymer att kunna upprätthålla specialservice, särskilt för de svenskspråkiga klienterna, säger Kårkullas samkommunsdirektör Sofia Ulfstedt.

Tillsammans med de finska omsorgsdistrikten Vaalijala i östra Finland och Eteva i södra Finland startar Kårkulla nu en kampanj för att verksamheten inte skulle splittras.

Ulfstedt säger att personer med funktionsvariationer är en så liten grupp att den inte får tillräcklig tyngd.

– Det är karakteristiskt för hela social- och hälsovårdsreformen att sjukvården kom i första hand. Sedan kom hälsovården så småningom efteråt, medan social verksamhet nog har åsidosatts helt och hållet, säger Ulfstedt.

Sofia Ulfstedt i Butikken.
Bildtext Kårkullas samkommunsdirektör Sofia Ulfstedt
Bild: Yle / Annika Holmbom

Sojakorv och bönburgare kan snart vara ett minne blott

I dag ska EU-parlamentet ta ställning till om vegetariska produkter ska få marknadsföras med ord som ”korv” och ”burgare”.

Europaparlamentets jordbruksutskott vill förbjuda producenter av växtbaserade livsmedel att använda ord som traditionellt associeras med kött. Produkter som ”bönburgare” och ”sojakorv” kan förvirra och vilseleda konsumenterna, enligt utskottet.

Kritikerna menar att ett förbud skulle slå hårt mot den växande vegetariska industrin, och att man inte kan förbjuda ord som hänvisar till en form eller konsistens. Bland annat Europaparlamentariker Ville Niinistö (De gröna) har kritiserat förslaget som ett ”fräck försök” från köttindustrin att skydda sina intressen.

"Det är som om man förbjöd ordet 'köttbullar', för att kött då maskeras som bageriprodukter", skriver Niinistö.

Röstningsresultatet klarnar under eftermiddagen.

Väder

Ett regnområde över landets södra och mellersta delar förskjuts småningom mot sydost. Dagens högsta temperatur är 2 till 10 grader.

I landets norra delar förekommer tidvis regn eller snöfall, men förutom mellersta och norra Lappland blir det i området mest uppehåll. Dagens högsta temperatur är 1 till -4 grader.