Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mer sansat tonfall när Trump och Biden tvistade om coronakrisen, utrikespolitik och rasfrågor i sin sista tv-duell

Från 2020
Uppdaterad 23.10.2020 08:34.
Se den sista debatten mellan Trump och Biden i fem punkter - Spela upp på Arenan

Utgångsläget inför torsdagens sista tv-debatt mellan presidentkandidaterna Donald Trump och Joe Biden var spänt.

Den första debatten mellan duon urartade i ett kaotiskt meningsutbyte, där kandidaterna ständigt avbröt varandra. Enligt Washington Post avbröt Trump Biden 71 gånger medan Biden avbröt Trump 22 gånger.

Nu blev det ett betydligt mer sansat meningsutbyte, som delvis kan ha varit ett resultat av att kandidaterna enligt de nya debattreglerna fick sin mikrofon tystad under motdebattörens öppningsanföranden i de olika ämnena.

Trumps rådgivare ska också ha rekommenderat presidenten att inta ett mindre aggressivt tonfall denna gång, ett råd som Trump med facit i hand åtminstone delvis hörsammade.

Personangrepp saknades ändå inte och de drygt nittio minuterna blottade stora skillnader mellan kandidaternas visioner och åsikter.

En man talar vid ett podium.
Bildtext Biden anklagade Trump bland annat för att "sakna en plan" gällande coronakrisen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Trump försökte porträttera sig som den politiska outsidern, precis som för fyra år sedan och kritiserade Biden för att inte ha åstadkommit något av värde trots sin långa karriär inom politiken.

Biden anklagade ofta Trump för inkompetens och påstod att han själv blir en president som representerar alla amerikaner ifall han segrar.

Debatten tangerade coronakrisen, nationell säkerhet, amerikanska familjernas trångmål, invandring, rasfrågor och klimatförändringen.

Bekanta poänger i meningsutbyte om coronakrisen

Debatten inleddes med ett meningsutbyte kring coronakrisen och innehöll numera bekanta poänger från båda kandidaterna.

Trump försvarade sin coronahantering och sade USA kommer att undvika en dödssiffra på 2,2 miljoner som “vissa modeller förutspådde”.

Siffran verkar komma från en brittisk epidemiolog – Neil Ferguson – som presenterade ett “värsta-scenario” ifall inga restriktioner alls införs i samhället samtidigt som människorna inte alls ändrar sitt beteende. Då räknade Ferguson ut att dödssiffran kunde landa på mellan 510 000 och 2,2 miljoner.

Trump upprepade också sitt påstående om att USA är på väg ut ur coronakrisen, trots att experter påpekat att krisen är långt ifrån över. Trump lovade igen att ett vaccin är på väg senast i slutet av året eller möjligen “inom några veckor”.

Ett lik lastas in i en container som fungerar som provisoriskt bårhus utanför sjukhuset Kingsbrook Jewish Medical Center.
Bildtext Hittils har över 220 000 amerikaner dött och över 8 miljoner smittats av covid-19.
Bild: EPA-EFE/Peter Foley

Att införa nya strikta lockdowns är inte rätt väg att gå enligt Trump som sade att Biden är redo att “stänga ner landet så fort en byråkrat rekommenderar det.”

– Vi kan inte hålla landet stängt, det här är ett stort land med en stor ekonomi.

– Vi ser depression, alkohol och droger överallt. Medicinen kan inte vara värre än problemet, sa Trump och syftade på eventuella nedstängningar för att bromsa virusspridningen.

Trump kritiserade också demokratiska guvernörer som infört strikta restriktioner i sina delstater, till exempel i New York och Michigan, för att ta kål på ekonomin.

– New York har blivit en spökstad, utbrast Trump.

Hittills har över 220 000 amerikaner dött och över 8 miljoner smittats av covid-19.

"Vi har inte lärt oss leva med viruset utan vi ha lärt oss dö med det"

Joe Biden påminde om hur Trump länge tonade ner risken från coronaviruset, trots att han hade information om pandemins dödlighet och risker, och anklagade Trump för att “sakna en plan” för att ta USA ur krisen.

– Vi har inte lärt oss leva med viruset, vi har lärt oss dö med det, sa Biden när han kritiserade Trump för en nonchalant attityd till virusspridningen.

– Jag har inte råd att gömma mig i källaren som du, svarade Trump till Biden.

Biden har varit betydligt mer återhållsam i sina fysiska kampanjframträdanden och tillbringat långa perioder av valrörelsen i sin hemdelstat Delaware.

Biden sade också att han skulle införa en nationell coronastrategi, med en upptrappning av testandet och federal hjälp till skolor och företag som kämpar för att hålla öppet medan pandemin pågår.

Biden sade också att han inte utesluter nya nedstängningar ifall experterna rekommenderar dem.

Två män står vid sina podium och debatterar.
Bildtext Delvis stängda mikrofoner bidrog till en lugnare debatt.
Bild: AFP / Lehtikuva

Hunter Bidens affärer och Kina tangerades

Trump väntades dra in Hunter Biden, Joe Bidens son, i tv-debatten och gjorde det också, precis som i den första debatten i slutet av september.

Bakgrunden är Hunter Bidens styrelseuppdrag i det Ukrainska energibolaget Burisma år 2014, då Joe Biden var vicepresident.

Trump har ofta anklagat Hunter Biden för att ha gjort sig skyldig till oegentligheter i samband med uppdraget och påstått att Joe Biden skulle ha använt sin makt för att hjälpa sonen på ett olagligt sätt att komma undan rättvisan.

Förra veckan publicerade tidningen New York Post en artikel, som lät förstå att tidningen sitter på ny information gällande Hunter Bidens affärer.

Tidningen påstår sig ha mejlkorrespondens som visar att en av Burismas konsulter tackar Hunter Biden för att ha arrangerat ett möte med pappan Joe Biden år 2015.

Bidenfamiljen har avfärdat anklagelserna. Vissa konservativa medier i USA har diskuterat frågan den senaste veckan, medan många större medier har ifrågasatt artikelns information på grund av dess källor.

Trump syftade uppenbarligen på uppgifterna då han i samband med en diskussion om nationell säkerhet ansåg att Joe Biden var “skyldig det amerikanska folket en förklaring” på grund av de “hemska e-post-meddelandena”.

Joe Biden med hans son, advokaten Hunter Biden, under en baseball match i Washington DC i januari 2010.
Bildtext Joe Biden med sonen Hunter Biden.
Bild: EPA-EFE/ALEXIS C. GLENN

Biden pressades av moderatorn att kommentera på frågorna som uppkommit kring hans sons affärer.

– Ingen har bevisat att Hunter Biden gjort något fel, sa Biden som tidigare erkänt att det var ett misstag att sonen tog emot styrelseuppdraget i Burisma.

– Jag har aldrig i mitt liv tagit emot pengar av en yttre makt, fortsatte Biden och sa att det är Trump som gör affärer i Kina och låter bli att publicera sina skatteuppgifter.

– Jag kommer att publicera dem så snart det är möjligt, sa Trump och påstod att han betalat tiotals miljontals dollar i förhandsbeskattning.

Trump sade också att han har bankkonton i många olika länder, och att kontot han haft i Kina – som bland annat New York Times skrivit om – endast var aktivt innan hans tid som president.

Het ordväxling i rasfrågan: "Jag är den minst rasistiska personen i det här rummet”

Trump försökte vädja till svarta väljare genom att upprepa påståendet om att “ingen gjort mer för den svarta befolkningen i USA” än han själv, med undantag för Abraham Lincoln.

Han räknade upp bland annat fängelsereformen i USA och finansieringsprogrammet för historiskt svarta högskolor i landet.

Biden anklagade Trump för att uppvigla till rasmotsättningar och för att presidenten angripit Black Lives Matter-rörelsen.

– Ni vet vem jag är och ni vet vem han är. Ni känner till hans personlighet och min personlighet, sade Biden och tittade direkt in i kameran.

Trump svarade med att angripa Biden för att ha varit med och godkänt brottslagstiftningen från 1994, en lag som slagit hårt mot svarta män i USA.

– Jag är den minst rasistiska personen i det här rummet, hävdade Trump.

En man i mörk kostym och röd slips.
Bildtext Trump kallade sig själv för den "minst rasistiska personen" i rummet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Biden erkände att lagen från 1994 var ett misstag, men att den hade ett starkt stöd då den stiftades.

Biden påpekade också att fängelsepopulationen i USA minskade och kring tusen personer benådades när han var vicepresident under Obamas presidentperiod.

Biden lovade också att jobba för en ny fängelsereform, där drogmissbrukare i stället för att spärras in bör få hjälp och vård.

– Varför gjorde du inte allt det här för fyra år sedan, kontrade Trump och sytade på Bidens tid som vicepresident.

Trump försvarade USA:s uttåg ur Parisavtalet – Biden sade att fyra år till med Trump vore “en katastrof” för klimatet

Skilda framtidsvisioner präglade kandidaternas syn också på klimaförändringen.

Trump, som tidigare flera gånger ifrågasatt klimatförändringen, sade att USA har “den renaste luften och det renaste vattnet” i världen, ett påstående som inte finner starkt stöd i fakta.

Presidenten försvarade återigen också beslutet att lämna Parisavtalet från 2015, som enligt honom skadade landets ekonomi.

– Jag tänker inte offra tiotals miljoner jobb på grund av Parisavavtalet, sade Trump, som under sin mandatperiod lättat på flera klimatrestriktioner inom industrin.

Faktagransakare har tidigare ifrågasatt Trumps påståenden om Parisavtalet.

Biden sade att att klimatförändringen utgör ett “existentiellt hot mot mänskligheten” och hotade med att en ny mandatperiod för Trump skulle vara “katastrofal” ur ett klimatperspektiv.

Bidens själv sade att han är redo att avveckla oljeproduktionen i USA på längre sikt.

– Det är ett stort löfte! Kom ihåg det här, Texas, Pennsylvania, Ohio och Oklahoma, utbrast Trump.

Biden sade också att han inte är redo att avskaffa utvinningen av skifferolja, en fråga inom vilken han stundvis gett vaga besked.

Skifferoljan är viktig näringsgren till exempel i vågmästardelstaten Pennsylvania.

Se debatten i sin helhet här:

Den sista presidentvalsdebatten mellan Donald Trump och Joe Biden 2020 - Spela upp på Arenan