Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

50 personer får samlas i Österbotten - om säkerheten kan garanteras

Från 2020
Uppdaterad 23.10.2020 12:03.
Demonstrationen lockade något tiotal föräldrar och barn.
Bildtext 50 personer får samlas i november om säkerheten kan garanteras. Så den här demonstrationen från några år tillbaka kunde möjligen falla inom ramen.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Regionförvaltningsverket lindrar begränsningarna i Vasa sjukvårdsdistrikt. I november får 50 personer samlas vid offentliga tillställningar, men då måste säkerheten garanteras.

I Vasa sjukvårdsdistrikts område fortsätter sammankomstbegränsningen på tio personer, men med lindringar.

I de övriga sjukvårdsdistrikten (inom området för Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland) hålls de nuvarande sammankomstbegränsningarna på 50 personer i kraft.

50 personer får samlas om anvisningar följs

I Vasa sjukvårdsdistrikt blir det emellertid möjligt att ordna tillställningar och sammankomster med högst 50 personer, om man kan garantera säkerheten i dem.

Säkerheten i offentliga tillställningar och sammankomster ska tryggas med hjälp av begränsning av kundantalet, säkra avstånd och hygienanvisningar.

Det är THL:s och Undervisnings- och kulturministeriets anvisningar som gäller.

Finns det exakta begränsningar för kundantalet?

- Man ska kunna hålla 1-2 meters avstånd mellan personer eller grupper. Så vid varje tillställning måste man fundera på hur mycket man ska minska på folkmängden för att uppnå detta, säger regionförvaltningsöverläkare Laura Blåfield.

RFV har ännu ingen rätt att övervaka

Det faller på organisatören att se till att säkerheten garanteras. Man ber inte RFV om lov.

- Men i vissa fall, vid större tillställningar, ska man ju anmäla till polisen och då kan det hända att polisen vill ha ett utlåtande av kommunens smittskyddsläkare, säger Blåfield.

RFV har enligt lag ingen rätt att övervaka att begränsningarna följs.

- Det planeras ändringar i smittskyddslagen senare i höst, som skulle innebära att kommunen eller regionförvaltningsverket får möjligheten att övervaka. Men nu är det främst polisen som i extrema fall kan säga att en tillställning inte får ordnas, säger Blåfield.

- Även kommunen kan med stöd av smittskyddslagen förbjuda enstaka tillställningar i sitt område, fortsätter Blåfield.

Beslutet om högst 50 personer gäller inte exempelvis restauranger, som har egna restriktioner att följa.

Men vad gäller restauranger och deras begränsningar är det RFV som övervakar, med stöd i en temporär ändring i lagen om smittsamma sjukdomar.

I Vasa sjukvårdsdistrikts område har den okontrollerade ökningen av smittor avstannat, men läget kräver fortsättningsvis att man beter sig försiktigare än i de andra områdena, enligt RFV.

Texten uppdaterad med Laura Blåfields kommentarer klockan 12.03.

Diskussion om artikeln