Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ytterligare fyra covid-19-fall i IFK Mariehamn – också SJK försätts i karantän: "Det viktigaste skulle vara att grundserien kunde spelas till slut"

Från 2020
Uppdaterad 23.10.2020 14:17.
IFK Mariehamn-spelare firar ett mål i ligamatchen mot HJK.
Bildtext IFK Mariehamn dras med coronasmittor.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Covid-19 ställer till det på fotbollsplanerna för tillfället. Inför den inhemska herrfotbollsligans slutspurt kommer det tråkiga besked från Mariehamn och i damlandslaget saknas tre spelare från fredagens träningar på grund av eventuell coronaexponering.

IFK Mariehamn meddelade på fredagsmorgonen att det har konstaterats ytterligare fyra fall av covid-19 i spelartruppen. I tisdags meddelade klubben att en spelare i laget har smittats av coronaviruset. Nu är antalet med andra ord fem fall inom IFK Mariehamn.

– Vi är alla, spelare, tränare och funktionärer, i tio dagars karantän till den 27 oktober. De nya fallen faller inom den ramen. Om det inte blir några flera symptom så ska vi väl kunna spela den 29 oktober mot HJK, säger klubbdirektören Peter Mattsson till Yle Sporten.

Mattsson berättar att de smittade spelarna har lindriga symptom eller inga symptom alls. IFK Mariehamn spelade sin senaste match i söndags på hemmaplan mot SJK från Seinäjoki.

Efter det positiva coronafallet i tisdags försattes klubben i en veckas karantän och då var tanken att lagets följande match skulle vara mot Haka den 29 oktober. Den har nu flyttats till den 1 november, och i stället borde IFK Mariehamn möta HJK på torsdag nästa vecka.

– Om det blir nya symptom är det risk att det blir förlängningar och då får ligan ta beslut vad som kommer att ske.

– Det viktigaste skulle vara att grundserien kunde spelas till slut, säger Mattsson.

Oklara bud gällande kommande matcher, också SJK drabbas

Huruvida HJK-matchen går att spela, och när i så fall, är tills vidare oklart. Grundseriens sista omgång är inprickad till den 1 november.

IFK Mariehamns öde vad ligans matchschema beträffar torde klarna fram till tisdagen när klubbens karantän tar slut.

– Tiodagarstiden tar slut i början av nästa vecka. Vi måste följa med vad som händer under helgen och i början av nästa vecka, säger Mattsson som hyser försiktiga förhoppningar om att de sista grundserieomgångarna ska kunna spelas som planerat.

SJK tvingas däremot också i karantän nu efter att de nu smittade IFK-spelarna spelade i Seinäjoki den 18 oktober. Beskedet innebär i sin tur att matchen mellan TPS och SJK, som skulle spelas på söndag, skjuts upp.

Eventuellt mardrömsbesked för damlandslaget

Damlandslaget förbereder sig för EM-kvalmatchen mot Skottland på tisdag. Från fredagens träningar saknas tre spelare på grund av potentiell coronaexponering.

Tuija Hyyrynen, Anna Auvinen och Paula Myllyoja, som alla tre förtjänar sitt livebröd i den italienska ligan, saknas från truppen. Detta på grund av att det uppdagats coronafall i deras respektive klubbar Juventus, Inter Milan och Bari.

Trions eventuella exponeringar utreds och infektionsläkaren vid HUS har konsulterats i saken. Spelarna har coronatestats redan innan landslagslägret och testerna har varit negativa. Under fredagsmorgonen tas nya tester vars resultat väntas bli klara under dagens lopp.

Artikeln uppdaterad kl. 14.17 efter att SJK meddelat att de försatts i karantän.

Diskussion om artikeln