Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargasbon Nalle Öhman får pris för sitt arbete för personer med intellektuell funktionsnedsättning

Från 2020
björn nalle öhman
Bildtext Arkivbild. Björn Nalle Öhman tilldelas pris för sitt arbete för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Öhman har bland annat arbetat som omsorgspräst och kyrkoherde.
Bild: Yle/Andy Ödman

Nalle Öhman har på ett nyskapande sätt utvecklat samspelet med personer med stora stödbehov och kommunikationssvårigheter, lyder prismotiveringen.

Björn Nalle Öhman bor i Pargas och har tidigare verkat bland annat som omsorgspräst vid Kårkulla (1990-2012) och som kyrkoherde i Åbo svenska församling. I sitt arbete som omsorgspräst blev Öhman mycket populär i Svenskfinland, både bland personer med intellektuell funktionsnedsättning samt deras anhöriga.

I sitt arbete har Öhman lyft fram människor som sällan får uppmärksamhet på grund av sina kommunikationssvårigheter. Han har sett människan bakom funktionsnedsättningen.

En man håller i en pristavla.
Bild: FDUV/Jan-Christian Stenroos

Musiken har haft en central roll i Nalle Öhmans liv och i hans arbete bland personer med intellektuell funktionsnedsättning. Via sång har han skapat gemensamma upplevelser och gett personer med intellektuell funktionsnedsättning möjligheten att stå i rampljuset.

Sigfrid Törnqvist-priset ska delas ut vart tredje år

Öhman är den första pristagaren av Sigfrid Törnqvist-priset. Sigfrid Törnqvist-priset är instiftat av FDUV:s styrelse och ska gå till en person eller aktör som gjort en betydande insats för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning i Finland. Priset delas ut vart tredje år i samband med förbundets kongress och har fått sitt namn efter Sigfrid Törnqvist, initiativtagare till Samariterstiftelsen som senare blev FDUV.

Allmänheten har fått nominera kandidater till priset. Sammanlagt kom det in 33 förslag. En jury har sedan valt en vinnare bland alla förslagen.

- Vad kan man annat säga annat än att de här människorna tar ens hjärta. Ett stort tack för den här utmärkelsen. Jag är både rörd och glad över det, säger Nalle Öhman i ett pressmeddelande.

Pristagaren tillkännages idag på FDUV:s kongress i Helsingfors. På grund av coronaläget ordnas kongressen i huvudsak på distans.

Diskussion om artikeln