Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Minneslund för askspridning anläggs på Näse begravningsplats i Borgå

Från 2020
Här ska man grunda en minneslund på Borgå begravningsplats
Bildtext En minneslund för askspridning ska byggas på Näse begravningsplats.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

En minneslund för att sprida ut aska byggs på begravningsplatsen invid Näsebackavägen. Anhöriga har önskat få strö ut askan efter kremering.

Nu blir det möjligt för Borgåbor att minnas sina anhöriga genom att strö ut askan efter kremering på Näse begravningsplats.

- Intresset för att sprida ut askan har ökat i södra Finland och vi får ett 20-tal förfrågningar om det varje år, säger Markku Blom, chef för begravningsväsendet.

Möjlighet att strö ut aska finns bland annat i Kervo, Tusby och Träskända, men nu blir det för första gången möjligt också i Borgå.

- Vi tror nog att åtminstone ett tiotal anhöriga vill sprida ut askan här genast när det blir möjligt, säger Blom.

Gemensamma kyrkorådet har beviljat ett anslag på 55 000 euro för att anlägga en minneslund för askspridning.

I anslaget ingår fyra gemensamma minnesmärken och två bänkar. Antalet minnesmärken kan utökas senare.

De gemensamma minnesmärkena placeras på gräsområdet bredvid Näsebackavägen. Askan kan spridas ut i skogsdungen bakom gräsområdet.

- Arbetet med minneslunden påbörjas under våren och vi räknar med att den kan tas i bruk i slutet av nästa sommar, säger Blom.

Bronsfågel på gravsten
Bildtext Det viktigaste med gravplatser är att de är platser till vilka man kan återvända för att minnas en kär bortgången. Arkivbild.
Bild: YLE/ Katarina Andersson

Det är frågan om avdelning 35 på Näsebackens begravningsplats, och för området görs det upp en dispositionsplan. Området förses med gångar och belysning.

På områdeskartan ser man sammanlagt 14 platser som reserverats som askområden.

- Hela skogsområdet används för att sprida ut aska. En vaktmästare från gravgården kommer med och ger anvisningar och stöd. De anhöriga kan antingen själva strö ut askan, eller så kan begravningsplatsens personal göra det. Man kan ha med en präst vid askspridningen om man vill, säger Blom.

Näsebackens begravningsplats utvidgas på norra sidan om Västra Mannerheimleden. Arbetet inleddes i maj 2020 och är nu är på slutrakan.

Diskussion om artikeln