Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Remdesivir är det första godkända läkemedlet mot covid-19 – men dess effekt delar åsikter

Från 2020
Uppdaterad 23.10.2020 14:34.
Remdesivir-lääkepakkaus.
Bildtext Remdesivir.
Bild: Mohamed Hossam / Epa

USA:s livsmedels- och läkemedelsverk FDA har godkänt läkemedlet remdesivir för vård av coronapatienter. Det innebär att remdesivir nu är det första godkända läkemedlet för covid-19-sjuka.

Remdesivir har i nödfall använts för vård av svårt sjuka coronapatienter sedan maj.

Sedan godkännandet kan också mindre sjuka patienter få läkemedlet. Det får nu ges åt alla patienter över 12 år, som väger minst 40 kilogram.

Enligt läkemedelstillverkaren Gilead Sciences förkortar läkemedlet sjukdomstiden med fem dagar, alltså väntas patienter som normalt är sjuka i 15 dagar nu vara sjuka i tio.

Läkemedlets effekt bygger på att det förhindrar viruset från att reproducera sig.

Då USA:s president för en tid sedan vårdades för covid-19 behandlades han bland annat just med remdesivir.

WHO: Ingen eller liten effekt

Läkemedlets effekt delar ändå åsikter, och bland annat Världshälsoorganisationen WHO menar att det inte har någon nämnvärd effekt.

WHO:s forskningsprojekt Solidarity har undersökt remdesivir och tre andra läkemedel i kampen mot coronaviruset - och i en preliminär rapport kommit fram till att samtliga har liten eller ingen effekt mot covid-19.

WHO:s forskning har kritiserats för att läkarna som visste om ifall patienten tillhörde en kontrollgrupp eller fick läkemedlet.

Enligt experter är ändå WHO:s studie mycket välgjord.

Källor: Reuters, AP

Rättelse 23.10 klockan 14.34: WHO:s forskning kritiserades för att läkarna visste om vilken grupp patienten hörde till, inte för brist på kontrollgrupp. Dessutom lades uppgiften om att experter anser att WHO:s studie är mycket välgjord till.

Diskussion om artikeln