Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Datasäkerhetsexperterna Catharina Candolin & Benjamin Särkkä: Så kan du trygga din data på nätet

Från 2020
Uppdaterad 25.10.2020 12:19.
Catharina Candolin och Benjamin Särkkä sitter i Efter Nios röda soffa.
Bildtext Datasäkerhetsexperterna Catharina Candolin och Benjamin Särkkä oroar sig för att folk inte tar frågor om datasäkerhet på allvar.
Bild: Yle/Parad Media

Cybersäkerhet är livsviktigt – både på samhällelig och individuell nivå. Ändå verkar förvånansvärt många ta det hela med en klackspark. Tills något olyckligt händer grannen eller en själv.

Cybersäkerhetsexperten Catharina Candolin var i 14 år anställd inom försvarsmakten, varav tre år utlånad till NATO i Bryssel. Datasäkerhetsexperten och den så kallade White Hat hackern Benjamin Särkkä är företagare och föreläsare, känd från Yles tv-program Team Whack. De är båda oroliga över folks inställning till datasäkerhet.

– Vi bär alla omkring på en superdator i våra fickor i dag. En smarttelefon har större processeringskraft än datorn som användes när vi skickade mänskor till månen, säger Benjamin Särkkä.

– I telefonen och på datorn har vi all livsviktig information om oss själva. Om du blir utsatt för ett cyberangrepp kan du i värsta fall bli av med din identitet eller förlora stora summor pengar, varnar Catharina Candolin.

– Eller så lyckas någon gömma kriminella handlingar i din dator – och plötsligt står du åtalad för något du aldrig har gjort, säger Benjamin Särkkä.

Borde bli ett skolämne

Både Candolin och Särkkä efterlyser en större bildning i datasäkerhet.

– Vi borde höja allas förståelse för de här frågorna så att vi kunde föra en samhällelig diskussion på en lite djupare nivå. Det här är inga lätta saker – men de är viktiga, säger Särkkä.

– Man kunde kanske införa cyberhygien som ett ämne i skolan, föreslår Candolin. Det skulle förstås inte få problemen att försvinna, men det kunde i alla fall minska riskerna.

Handlar inte om åldern

Ingen av dem vill peka ut någon särskild åldersgrupp som extra oinsatt eller naiv i de här frågorna.

– Det handlar mera om personligheten än åldern. Har man lätt för att strunta i saker man inte förstår eller vill man lära sig mera, säger Särkkä.

De har träffat både barn och åldringar som är mycket insatta i cybersäkerhet.

– Nyligen sparrade jag en tonåring för ett skolprojekt. Inom ramen för Ung företagsamhet vill han starta ett företag som säljer cybersäkerhet och han var oerhört insatt i allt, säger Särkkä.

– Och jag föreläste en gång för ett gäng krigsveteraner som var mycket medvetna om de här frågorna. Jag har sällan fått så bra och skarpa frågor, minns Candolin.

Finns ingen väg tillbaka

Ibland förs diskussionen som om den digitala verkligheten är något som väntar i framtiden. Men den är redan här i allra högsta grad.

– Vi är alla beroende av teknologin. Samhället förutsätter att vi uträttar våra ärenden på nätet. Allt från bankärenden till skattefrågor. Det går ju knappt att få service över disk längre, säger Candolin.

– Botemedlet är helt enkelt att se till att man är skyddad, säger Särkkä.

Därför kommer de båda med tre enkla tips, som hjälper oss att hålla en miniminivå gällande cybersäkerhet.

Catharinas tre tips

– För det första – kom ihåg helt vanlig cyberhygien. Se till att datorn är uppdaterad och har relevanta antivirusprogram. Det är det minsta man kan göra och det är till stor hjälp, säger Catharina.

– För det andra – tänk på ditt eget beteende. Fundera vad du klickar på och vilka länkar du öppnar. Om något låter för bra för att vara sant, så är det just det. Var kritisk!

– För det tredje – fundera på hur mycket personlig information du vill lägga ut om dig själv. Är du förälder gäller det också informationen om ditt barn. Ska du verkligen publicera alla bilder, berätta alla roliga men genanta historier om vad barnet gjort, berätta om alla sjukdomar och så vidare. Allt detta bygger tillsammans en profil på barnet, som aldrig går att få bort. Det du lagt ut på nätet finns där för alltid. Tänk till!

Benjamins tre tips

Benjamin Särkkä håller med.

– Barn födda på 2000-talet har ett digitalt arkiv, kunde man kanske säga. Allt de sagt och gjort finns på sociala medier. I framtiden kan till exempel en arbetsgivare ta fram en profil av dig, när du söker ett jobb. Baserat på allt du lagt ut. Så gör alltid medvetna val. Gå inte blint dit gruppen för.

– För det andra – fundera på att ha två olika konton. Ett där du sköter viktiga saker som bankärenden och annan känslig information. Och ett annat som du använder för till exempel sociala medier. Det lönar sig att tänka på datasäkerhet som en lök – det gäller att ha många olika skyddande lager. Om ett lager sviker finns följande där.

– För det tredje – ha alltid bra och säkra lösenord, t.ex. tvåstegsverifiering. Det är en enkel försäkring.

”Vilken smurf är du?”

Båda poängterar att vanligt sunt bondförnuft är allra viktigast. Måste man verkligen göra alla fåniga test som finns på Facebook – vilken frukt, grönsak eller smurf är du?

– När man gör de här testerna ska man ofta svara på frågor av karaktären – vad hette din mamma som ogift, vad hette ditt första husdjur och så vidare. Det vill säga samma frågor som många sajter använder sig av som säkerhetsfrågor om du glömt dina lösenord.

– Ger du ut den här informationen i ett test, kan svaren komma i fel händer och plötsligt är ditt konto kapat, varnar Catharina Candolin.

Mer om datasäkerhet på individnivå i Team Whack på Yle Arenan:

Team Whack - allt går att hacka - Spela upp på Arenan

Catharina Candolin och Benjamin Särkkä medverkar i Efter Nio måndagen den 26 oktober kl. 21.00 i Yle Fem och på Yle Arenan.

Diskussion om artikeln