Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Smutsigt spel i kulisserna av ordförandevalet i olympiska kommittén? FSI:s ordförande: ”Hoppas det inte finns politiska undertoner”

Från 2020
Ilkka Kanerva, Sari Multala, Susanna Rahkamo och Jan Vapaavuori under debatten.
Bildtext lkka Kanerva, Sari Multala, Susanna Rahkamo och Jan Vapaavuori under debatten på onsdagen.
Bild: Lehtikuva

Bara timmar före kandidaterna skulle presentera sig i en direktsändning hoppade förhandsfavoriten Mika Anttonen av. Nu menar Ilta-Sanomat att ett brev från ishockeyförbundet ska ha orsakat vändningen.

På onsdag möttes kandidaterna för ordförandeposten i Finlands olympiska kommitté för första gången. De skulle vara fem – men var bara fyra.

Timmar före ”debatten” körde igång meddelade nämligen Mika Anttonen oväntat att han hoppat av racet. Enligt många var orsaken att Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (saml) kort tidigare meddelat att han tänker ställa upp.

I en intervju för Ilta-Sanomat efter beskedet talade Anttonen om ”smutsigt spel” som han inte hade intresse av. Då Yle Urheilu nådde honom för kommentarer var han lite mer diplomatisk.

– Jag misstolkade stödet. Man behöver 30 grenförbund bakom sig för att vinna valet, och jag hade inte ett så brett stöd som jag trodde att jag hade. Många tyckte tydligen att jag skulle ha fokuserat för mycket på ishockeyn, sa Anttonen då.

Det var nämligen ishockeyförbundet som stod bakom Anttonens kandidatur.

FSI fick också det omsusade brevet

Energibolagsmiljardören har frikostigt stött idrott i Finland – och inte bara ishockey. Han är också bland annat känd som mannen som ställde upp som sponsor för skidförbundet efter dopningshärvorna i början av 2000-talet.

Men Bollförbundet ställde sig bakom Vapaavuori – och flera andra bollsporters grenförbund gjorde samma val.

Enligt spekulationerna ska förbunden först ha uttryckt sitt stöd för Anttonen – och nu rapporterar Ilta-Sanomat att ishockeyförbundet själva orsakade kappvändningen. En anonym källa beskriver Anttonen som ”den klara favoriten” för tidningen.

Mika Anttonen.
Bildtext Mika Anttonen.
Bild: Petri Niemi/Yle

Enligt Ilta-Sanomat ska ishockeyförbundet nämligen ha skickat ut ett brev till samtliga grenförbund där man uppmanat dem att uttrycka sitt stöd för Anttonen. Reaktionen ska ändå ha varit den motsatta och flera valde att stöda en annan kandidat.

Från FSI bekräftar ordförande Håkan Nystrand att de också fått brevet.

– Men vi satte det direkt åt sidan. Det var helt uteslutet att vi skulle ha tagit ställning i det skedet. För oss är det viktigare att först få höra vad nomineringskommittén kommer fram till – de kan ju komma med förslag redan nästa vecka – och sen diskutera frågan, säger Nystrand till Yle Sporten.

– Men inte hjälpte det direkt hans chanser. Det är min bedömning, tillägger han.

"Tufft spel" också för fyra år sedan

Nystrand skriver inte alls heller under påståendet att Anttonen skulle ha varit storfavorit.

– I den raden av fyra kandidater som fanns där på debatten så skulle Anttonen också ha varit ett bra namn, men ... jag tar inte ställning på något annat sätt än att alla fyra namn är starka och meriterade. Han var inte en stjärna som skulle ha varit över alla andra, säger Nystrand.

För knappt fyra år sedan slogs olympiska kommittén ihop med motions- och idrottsorganisationen Valo. Därför går det inte enligt Nystrand att jämföra det pågående valets vändningar med tidigare val.

År 2016, då den nuvarande styrelsen valdes, var ordförandevalet relativt klart. Timo Ritakallio hade förbundens stöd – men gällande resten av styrelseplatserna bröt förbunden arm på kommitténs möte där valen gjordes.

– Det skedde jättemycket. Det pågick tufft spel, säger Nystrand.

– Det bildades grupperingar under förhandslingspauserna, det blev jämna omröstningar. Så även om det inte var fokus på ordföranden så hände det en hel del under mötets gång, fortsätter han.

"Det är inte alls klart"

Vändningarna i årets val kan ändå anses vara exceptionella. Enligt Ilta-Sanomat ryktas det till och med finnas politiska ambitioner bakom Vapaavuoris kandidatur.

– Jag kan bara hoppas att det inte är politik inblandat, säger Nystrand som också tagit del av samma rykten.

– Samlingspartiet är förstås starkt representerat, men så är det bara. Jag hoppas att det inte finns politiska undertoner. Anttonen var ändå en opolitisk kandidat och det var nog en stor överraskning för mig att han hoppade av så sent som han gjorde det, fortsätter han.

FSI:s styrelseordförande Håkan Nystrand.
Bildtext Håkan Nystrand.
Bild: FSI / Michael Godtfedsen

De fyra kandidaterna som återstår är alltså Vapaavuori, Sari Multala (Saml), Ilkka Kanerva (Saml) och Susanna Rahkamo.

Rahkamo, tidigare OS-konståkare, är sittande viceordförande i olympiska kommitténs styrelse. Multala är tidigare OS-seglare och Kanerva har ett förflutet inom friidrottsförbundet. Men ändå anser många att Vapaavuori är favorit. Det köper inte Nystrand.

– Jag är ganska välinformerad i saker och ting och ... nä, jag håller inte med om det. Jag vet att det rör på sig. Alla är ju aktiva nu för att samla in olika förbunds stöd, diskuterar och så vidare. Nä, jag håller inte med om att det alls är klart. Tvärt emot, säger han.

Nina Simosas FSI:s kandidat till styrelsen

Det står också klart vilka kandidater som siktar på de övriga posterna inom styrelsen. Samtliga förbund får lägga fram en egen kandidat, och vissa har gått samman redan i det här skedet. FSI har valt att nominera Nina Simosas, som är ordförande för FSO och dessutom styrelsemedlem i FSI.

– Även om ordförandevalet är viktigt för oss är det viktigare att hon blir invald, slår Nystrand fast. FSI har inte haft en representant i styrelsen den pågående mandatperioden.

Att välja en kandidat som kopplas ihop med orientering kan ifrågasättas. Den allmänna uppfattningen är nämligen att olympiska kommittén förväntas lägga större fokus på olympiska grenars representation i styrelsen – och orientering hör som känt inte till sådana.

– Det är lite haltande att säga att styrelsen ska prioritera olympiska grenar allt för mycket, eftersom kommittén nu efter sammanslagningen med Valo representerar hela idrottsfältet. Men jag har också noterat resonemanget, säger Nystrand.

– Vi ser Nina som en viktig länk i den finlandssvenska idrotten. Hon är också meriterad gällande ekonomi, som jag har sett att är viktigt i den ”nya” olympiska kommittén. De ekonomiska utmaningarna blir sannerligen inte mindre med tanke på det rådande läget, fortsätter han.

Du sa tidigare att det blev tufft spel om styrelseplatserna för fyra år sedan – väntar ni er en likadan kamp nu? Har ni förberett er på att armbåga er väg in i styrelsen?

– Jag förväntar mig nog att det händer saker och ting den 21 november. Jag skulle bli förvånad om det inte är trängsel till styrelsen. Vi är beredda på att det blir omröstningar i salen. Jag är inte blåögd. Det här avgörs inte före den 21 november, säger Nystrand.

Du kan se onsdagens debatt på Arenan här!