Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Svenska Yles litteraturpris till Kjell Westö

Från 2020
Kirjailija Kjell Westö
Bild: Ilmari Fabritius

Svenska Yles litteraturpris år 2020 tillfaller Kjell Westö för boken Tritonus. Priset delades ut fredagen den 23.10.

Denna skärgårdsberättelse tar läsaren på en resa mellan gemenskapens fastland och ensamhetens yttersta öar. I en absolut samtid visar Westö att villkoren för mänskligt liv är eviga – nederlag, trasighet och krossade drömmar, men också stunder av svindlande skönhet. Tritonus är en storslagen roman, såväl enligt finlandssvenska som internationella mått.”

Så låter motiveringen till litteraturpriset på 2000 euro som Westö fått motta. Det är journalisten, författaren och programledaren Mark Levengood som valde årets pristagare.

“Jag är faktiskt jätteglad. Många fina författare har genom åren tilldelats priset. Som veteran är man kanske inte det självklara valet”, säger Kjell Westö om priset.

Svenska Yles litteraturpris delades i år ut för tjugonde gången.

"Den som öppnar en bok vet aldrig var hen hamnar, att läsa är att bege sig ut på en resa i tid och rum. Och det är väl det vi mest suktar efter just nu där vi sitter, kringskurna vårt sociala liv, i våra isolationsbubblor - att få komma andra verkligheter och människor nära. Därför är det extra upplyftande att Svenska Yle i dessa utmanande tider delar ut sitt litteraturpris och därmed riktar ljuset på litteraturen och dess oändliga möjligheter”, säger Åsa Salvesen, kulturchef på Svenska Yle.