Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsåklagaren: Utvisad irakiers dotter åtalas för grovt bedrägeri och grov förfalskning

Från 2020
Uppdaterad 29.11.2020 10:40.
Ali i Finland.
Bildtext Fallet har uppmärksammats stort i Finland.

Statsåklagaren har väckt åtal i fallet där den asylsökande irakiern Ali utvisades år 2017 och senare påstods vara död. Europadomstolen hann fälla Finland i ärendet, men senare visade det sig att domstolen hade försetts med felaktiga uppgifter och förfalskade dokument.

De som nu åklagas för grovt bedrägeri och grov förfalskning är en kvinna född 1996 och en man född 1994. Det handlar om den utvisade irakierns dotter och hennes före detta man.

Falska bevis

Dottern hade enligt åtalet på felaktiga grunder överklagat utvisningen till Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna.

Domstolen hade fått felaktiga uppgifter om den asylsökandes död och de skriftliga bevisen i ärendet hade varit förfalskade.

Dottern och hennes ex-man har också åtalats för att ha uppvisat förfalskade dokument som bevis i Helsingfors förvaltningsdomstol åren 2017–2019.

Åtal har dessutom väckts mot dottern för osann utsaga vid myndighetsförfarande. Hon ska ha ljugit i ett förhör med den asylsökande irakiern år 2015.

Dottern har erkänt en del av brotten, men hennes ex-man bestrider åtalen.

Europadomstolens dom fick stor synlighet

Europadomstolens fällande dom mot Finland uppmärksammades stort i slutet av 2019, och ledde till att Finland avbröt avvisningar till Irak.

Enligt domstolen hade Finland brutit mot artikel 2 och 3 i europeiska människorättskonventionen, det vill säga de punkter som handlar om rätt till liv och förbud mot tortyr.

Europadomstolen
Bildtext Europadomstolens säte är i Strasbourg
Bild: Gzen92

Enligt domstolen hade de finska myndigheterna inte beaktat mannens redogörelser över attacker han och hans familj hade utsatts för innan han reste till Finland.

Mannen nekades asyl i Finland och tre veckor efter att han hade återvänt till Irak påstods det att han hade mördats.

Polisens misstankar väcktes i våras

I våras meddelade Centralkriminalpolisen ändå att man hade inlett en förundersökning i fallet.

Polisen misstänkte att den fällande domen mot Finland hade baserat sig på förfalskade dokument och att irakiern ifråga fortfarande var vid liv.

Ali hade kommit till Finland i september 2015 tillsammans med två av sina barn. Hustrun och två yngre döttrar blev kvar i Bagdad.

Två år senare fick han ett negativt asylbeslut från Migrationsverket. Han överklagade beslutet till Förvaltningsdomstolen, som ändå höll fast vid beslutet.