Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen godkände sjunde tilläggsbudget och begränsningar i idrottshobbyer, med "deprimerande" coronastatistik

Från 2020
Uppdaterad 23.10.2020 18:30.
Matti Vanhanen på Ständerhusets trappa, med munskydd.
Bildtext Finansminister Matti Vanhanen talade om en enhällig, väl förberedd tilläggsbudget.
Bild: Statsrådet

"Coronatrenden är deprimerande i det långa perspektivet." Det sa minister Krista Kiuru på väg upp till regeringens förhandlingar i Ständerhuset på fredag eftermiddag. I den stämningen godkände regeringen årets sjunde tilläggsbudget på nästan två miljarder euro.

Regeringen fick en lägesrapport om det epidemiologiska läget och diskuterade åtgärder. Rapporten betecknades på förhand som nedstämmande av familje- och omsorgsminister Kiuru (SDP).

"Vårt beteende nu avgör hur vintern blir"

- Vi måste klara det här bättre. De närmaste veckornas coronatal avgör hurudan vintern blir. Jag hoppas alla finländare orkar vakta på sitt beteende.

Alla måste försöka undvika viruset och hållas friska, sa Kiuru som en hälsning till alla finländare. Hon hänvisade till myndigheternas enkla regler som måste följas, de ger säkerhet så att läget inte blir riktigt illa.

- Vi klarar det, som ett gemensamt projekt, som vi gjorde i våras, sa ministern på väg upp till regeringens förhandlingar.

Regionala sportbegränsningar

Regeringen har beslutat om ett större paket med strängare åtgärder för att hindra spridning av coronaviruset. Det gäller bland annat regional indelning av åtgärderna och en riksomfattande rekommendation om fortsatt distansarbete.

Kulturminister Annika Saarikko (C) ansvarar för de strängare reglerna inom idrotts- och kulturverksamhet som nu träder i kraft regionalt.

- Barn och unga får fortsätta idrotta, men inom vissa inomhusgrenar har smittan spridits för mycket, sa ministern. Där det finns närkontakt och svettning ökar risken, liksom i körsång där man höjer rösten, där behövs begränsningar.

Detta blir bara en rekommendation i privata utrymmen, men myndigheterna hoppas på frivillig begränsning till exempel i privatägda gym, sa Saarikko.

Mer pengar för vaccin, företagsstöd och gränsbevakningsfartyg

Regeringen godkände årets sjunde tilläggsbudget på 1,8 miljarder euro. Det behövs för bland annat coronavaccin, företagsstöd och stöd till kollektivtrafiken, berättade finansminister Matti Vanhanen efter mötet.

I tilläggsbudgeten finns också anslag på 120 miljoner euro för att inleda anskaffningen av två nya utsjöbevakningsfartyg redan i år.

Gränsbevakningsväsendets utsjöbevakningsfartyg anses föråldrade. Det här är en nödvändig anskaffning som man inte längre kan skjuta upp, enligt regeringen. Gränsbevakningsväsendets beställningsfullmakt går på 240 miljoner euro.

Utsjöbevakningsfartygen spelar en viktig roll både för att trygga gränserna och miljön. Bland annat kan de bekämpa oljeskador på havsområdena, säger inrikesminister Maria Ohisalo (Grön).

Staten har också minskade intäkter som måste täckas. Årets underskott som finansieras med lån är just nu 19,8 miljarder euro.
Vanhanen hoppades att detta skulle bli årets sista tilläggsbudget.

Persontrafikstöd för lika rättigheter till rörlighet

Kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) gladde sig över de drygt 100 miljoner euro som går till stöd för offentlig persontrafik och VR:s tågtrafik.

Det gynnar jämlikheten på glesbygden och på små orter, säger han i ett pressmeddelande. Städerna fick i somras motsvarande summa.

De åtgärder som gäller testning av turister och kravet på hälsointyg är inte klara. Där finns det många oklara juridiska detaljer, sa Harakka, och det uppges komma till beslut nästa vecka.

Artikeln har uppdaterats, bland annat ifråga om utsjöbevakningsfartygen.

Diskussion om artikeln