Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

180 jobb försvinner från Viking Line – vd Jan Hanses: "Vi måste organisera om i landorganisationen"

Från 2020
Uppdaterad 23.10.2020 15:44.
Vy inifrån Viking Grace mot havet.
Bildtext Minskade passagerarmängder tvingar Viking Line att omorganisera. Bildsättningsbild.
Bild: Henri Salonen

Rederikoncernen Viking Line säger upp landpersonal på Åland och fastlandet. Samarbetsförhandlingarna som omfattade 570 anställda har nu avslutats.

Personalminskningen omfattar totalt 180 tjänster. Av dem kommer 70 att erbjudas nya jobb och arbetsvillkor, heter det i ett pressmeddelande på fredagen.

Förutom personalminskningarna kommer största delen av Viking Lines land- och sjöpersonal att vara helt och hållet eller delvis permitterade.

På sjösidan försvinner ytterligare 76 tjänster på svenskflaggade Viking Cinderella samt 56 tjänster på estniskflaggade Viking XPRS. En del av dessa kommer att kunna erbjudas arbete i ändrade befattningar.

Det är coronaepidemin som har försämrat Viking Lines verksamhetsförutsättningar och därför måste bolaget nu se över kostnaderna.

Hanses beklagar men säger att det är oundvikligt

- Coronapandemin har varit omtumlande för passagerarrederierna och tyvärr måste många Vikinganställda nu personligen uppleva dess ekonomiska effekter. Det känns orättvist, men är oundvikligt, säger vd Jan Hanses.

Då Viking Line presenterade sin kvartalsrapport i onsdags lät Hanses förstå att regeringens ibland otydliga kommunikation och inkonsekventa beslut påverkade resandet och försäljningen i augusti och i september.

Diskussion om artikeln