Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Malou fann äntligen det hon letat efter: en sport för tuffa tjejer som vågar utmana, höja rösten och ta plats – på fyrhjulingar

Från 2020
"Här kan jag vara jag" - Malou fann sin fristad i roller derbyn - Spela upp på Arenan

"Vi är för människor, alla människor"

I roller derbyn fann Malou Winther Lindholm äntligen en sport vars regler och värderingar stämmer överens med hennes egen livsfilosofi.

Glöm fisknätsstrumporna och de kufiska artistnamnen. Roller derby på 2020-talet är en tävlingssport som kräver både fysisk styrka och strategiskt tänkande – och välkomnar alla oberoende av bakgrund, kroppsform, sexuell läggning eller könsidentitet.

Innan man hunnit se vad som pågår i allaktivitetshuset i Vik lägger man märke till ljudet. Där man nyss hörde studsande basketbollar tränger nu ljudet av skrikande gummihjul ut ur bollhallen.

Då man stiger in i salen möter man ett gäng kvinnor i färd med att göra skarpa svängar och inbromsningar på sina fyrhjuliga rullskridskor. Kvinnor förresten – en röst i skaran låter definitivt manlig.

Bland annat därför älskar Malou Winther Lindholm sin sport.

– Om du själv känner dig som kvinna så är du kvinna. I roller derby har vi inga regler om testosteron- och östrogennivåer eller något sådant. Det tycker jag är väldigt vackert.

Roller derbyspelarna Jemina Lugora och Malou Winther Lindholm gör sig klara för träning.
Bildtext Privat lever Malou ihop med sin lagkamrat Jemina Lugora.
Bild: Yle / Marianne Nyman

Efter att som barn och tonåring ha hållit på med konståkning på rullskridskor, fick Malou som vuxen leta länge innan hon hittade en sport där hon kände sig passa in. Antingen var hon för gammal eller för lång eller för konstig, upplevde hon.

I roller derbyn hittade hon till slut en sport där hon får kombinera rullskridskoåkningen med ett fysiskt tufft strategispel – och dessutom dela erfarenheten med andra "misfits", som hon uttrycker det, kvinnor som letat efter något som de inte hittat annanstans. Något som är mer än en sport och som välkomnar alla, oberoende av bakgrund, kroppsform, sexuell läggning eller könsidentitet.

De senaste fem åren har danska Malou bott i Finland och spelat i världens just nu tolfte bästa lag, Helsinki Roller Derby.

För ungefär ett år sen förälskade hon sig i en lagkamrat, så här tänker hon stanna.

Se Sportlivs minidokumentär om Malou Winther Lindholm och roller derby i klippet nedan:

"Här kan jag vara jag" - Malou fann sin fristad i roller derbyn - Spela upp på Arenan

Bland skogsdjur och barn

"Vilka djur kan man träffa på i skogen? Krokodiler kanske?" frågar Malou. "Neeej", hörs det från alla håll. Ekorrar, rävar, ugglor, föreslår 3–6-åringarna i stället.

Innan Malou flyttade till Finland hade hon förutom i hemlandet Danmark hunnit bo och jobba i USA, Tyskland och Sverige. Hon hade hållit på med scenkonst, men här måste hon hitta något annat. Hon hade tur och fick genast jobb.

Roller derbyspelaren Malou Winther Lindholm med små barn i sitt jobb som förskollärare.
Bildtext Kreativiteten har inga gränser då förskolebarnen pysslar i skogen.
Bild: Yle / Marianne Nyman

Dagtid varje vardag finner man den 37-åriga roller derby-spelaren i rollen som förskollärare i ett engelskspråkigt daghem i Helsingfors. Då Sportliv är på besök ska barnen rita eller klistra in bilder av skogsdjur på ett flera meter långt papper som egentligen är en tapet med trädmotiv.

– Jag älskar mitt jobb, men det är klart att det är tufft ibland. Som vuxen måste man ju vara den som säger nej! Det kan vara lite jobbigt då man själv också vill ha roligt.

Malou skrattar till och fortsätter att kombinationen barn och roller derby fungerar perfekt för henne.

– Det är underbart att vara kreativ med barnen, att ge dem möjlighet att hitta på saker och lära sig genom lek. Så gör jag också i min egen sport.

Min livsfilosofi är simpel, den är att alla ska ha plats

Om kvällarna förvandlas förskolläraren till "Malou", jammer i Helsinki Roller Derbys All-Stars, ett internationellt topplag i en sport som ofta karaktäriseras som normbrytande.

– Min livsfilosofi är ganska simpel, den är att vi alla ska ha plats. Lever nån på ett annat sätt än jag lever, så säger jag okej, om det här är bra för dig så lever du på det sättet. Men jag vill också att du säger samma till mig, förklarar Malou som privat bor ihop med sin lagkamrat Jemina Lugora och hennes två barn.

Genom åren har Malou mött många fördomar om både grenen och dess utövare.

"De som inte vet någonting alls om sporten har mest frågor, men från folk som känner till grenen lite grann kan man få höra att alla som kör roller derby är kvinnor som tar plats, som är lesbiska, som är queer, som är så här och så här och så här."
-Malou Winther Lindholm

I själva verket var det tvärtom mångfalden som fascinerade Malou då hon först kom i kontakt med grenen och som fick henne att stanna kvar.

Där fanns folk i olika åldrar och med helt olika bakgrund. Någon hade barn, någon jobbade på Ikea, någon hade hållit på med sport hela livet, andra inte idrottat alls. Men i roller derbyn hade de alla hittat sin fristad.

Här bestämmer kvinnorna

Roller derbyns historia går tillbaka till 1930-talet. Sporten utvecklades i USA och till en början var det ren och skär underhållning.

Både kvinnor och män tävlade i hastighetsåkning på en lutande oval bana, där en efter annan antingen gick omkull eller brottades av banan. Sporten dog ut på 1970-talet, men uppstod på nytt på 2000-talet, i en ny och kvinnodominerad skepnad.

De nya grenpionjärerna såg att sportvärlden dominerades av män. Män fick mera pengar och mer tv-tid. Därför skulle roller derby bli annorlunda, mer inkluderande – också vad gäller könsidentitet.

Men framför allt vad gällde hur verksamheten skulle drivas. Både den internationella grenorganisationen WFTDA (Women's Flat Track Derby Association) och de närmare femhundra medlemsligorna (klubbarna) runtom i världen ägs och drivs av de aktiva. Så också Helsinki Roller Derby och fyra andra finländska medlemsklubbar.

Fisknätsstrumporna ersätts av sporttajts

Från tidigare decennier lever ännu en bild av roller derby som showbrottning med förutbestämda segrare och spelare iklädda trasiga fisknätsstrumpor kvar.

De kufiska artistnamnen förekommer fortfarande i USA, men är kontroversiella. I Helsinki Roller Derbys A-lag använder spelarna sina egna namn, vissa förnamnet, andra efternamnet.

– Vi har fått kämpa mot fördomar i många, många år. Man får höra att roller derby bara är underhållning, att det inte är på riktigt. Att vi bara kör omkring och knuffas lite.

Därför hoppas Malou att folk i stället skulle komma och se en match på plats.

– Jag har aldrig träffat en enda människa som efteråt skulle ha sagt "det där var ju bara entertainment". Efteråt är dom bara "oh my goodness, ni är ju tuffa, wow, jag skulle inte kunna göra det där".

Tecken på att roller derby börjar tas på allt större allvar runtom i världen finns. Grenen fanns med på den första, längre listan med nya grenar som kunde bli aktuella för Tokyo-OS. Och Rom, som var en av de städer som ursprungligen tävlade om att få arrangera sommar-OS 2024, hade i sin ansökan inkluderat roller derby i sitt grenprogram.

Vi är för människor, alla människor

Samtidigt är det utomsportsliga samhällsengagemanget en viktig och väsentlig del av grenkulturen.

– I vår liga har vi bestämt att det finns saker som vi absolut är för. Vi är för människor, alla människor. Är det någon i samhället som inte har samma förutsättningar som alla andra, så stöder vi dem.

Därför deltar Helsinki Roller Derbys spelare i till exempel Pride varje år – iklädda sina klubbtröjor. Men obligatoriskt är det inte.

– Man måste inte ha en viss politisk hållning för att köra roller derby, vi är ju ett sportlag. Men många, många har samma hållning – att människor är människor och alla ska få plats.

Därmed skiljer sig roller derbyn från många andra grenar, där kvinnor dragit sig för att stå upp och göra sina röster hörda.

I en studie av Rayanne Streeter, Roller derby as a site of resistance (2016), påpekar författaren att kvinnor också inom andra sporter får utstå sexism och homofobi, men att de inte utmanar och gör motstånd på samma sätt som roller derby-spelarna.

Inom roller derby har man medvetet gått in för att skapa utrymme för könsöverskridning och bredda synen på vad det innebär att vara kvinnlig idrottare.

Roller derbyspelaren Malou Winther Lindholm i grenmundering.
Bildtext Som yngre tävlade Malou i konståkning på rullskridskor.
Bild: Yle / Marianne Nyman

Det är lite som att spela schack med sig själv och sina lagkamrater

Då Helsinki Roller Derbys A-lag tränar är det spelarna själva som leder träningarna. Efter uppvärmning och individuella skills är taktikträningen indelad i tre sjok. Någon av spelarna har förberett kvällens strategiska drillar, som upprepas gång på gång i olika varianter.

Ett roller derby-lag består av femton spelare, av vilka fem är på banan samtidigt. En av dem är jammer och de fyra övriga blockers.

– Kollar du på roller derby första gången, så kolla på den som har stjärnan på hjälmen. Det blir lite lättare att hänga med.

Jammerns uppgift är att ta poäng, medan blockarna både hjälper sin jammer att komma igenom motståndarens försvar och hindrar motståndarlagets jammer från att ta poäng.

Jammern Malou gläds över hur sporten utvecklats på senare år.

"I början var det ju mest en kul grej, men nu är det på riktigt en sport. Man kan inte spela på högsta nivå utan att ta hand om sin kropp. Man måste kunna prestera fysiskt och klara av hård kroppskontakt."
-Malou Winther Lindholm

Men samtidigt behöver man inte "ha hållit på sen man var fyra" för att bli bäst i världen, konstaterar hon. Bland hennes lagkamrater finns också sådana som inte idrottat alls som unga, men som är skickliga strateger.

– Roller derby är väldigt taktiskt. Vi har många olika kodord för olika saker. Kör vi snabbt, stannar vi, är det fyra som är mot den andra jammern eller är det två och två.

– Det är lite som att spela schack, med sig själv och sina lagkamrater.

Malou Winther Lindholms rullskridskor.
Bildtext Roller derby-skridskorna har låga skaft för större flexibilitet.
Bild: Yle / Marianne Nyman

En doft av gamla tider

Att hållas på fötterna på quad-skridskor kan vara en utmaning även för vana skridskoåkare. Det är definitivt lättare att åka inlines, men för roller derby lämpar de sig inte.

Roller derby kräver snabba svängar på liten yta och dessutom behövs knoppen längst fram då man ska försöka pressa sig igenom motståndarens försvarsvägg. Så det är de "antika" fyrhjulingarna som gäller.

Fast då Malou, som åkt quad-skridskor sedan hon var barn, gick på sin första roller derby-träning i Köpenhamn för drygt tio år sen möttes hon av en oväntad syn.

– Det var fem tjejer som åkte inlines i en rondell!

Stortrivs med familjelivet

Efter att ha lärt sig grunderna via Youtube, flyttade Malou efter ett år till ett bättre lag i Malmö och därifrån vidare till ett lag i Stockholm. Nu har hon snart bott i Helsingfors i fem år.

– Jag har ju en familj här nu. Det är ganska nytt och helt annorlunda än det liv jag levt tidigare, men det känns bara rätt.

Malou Winther Lindholm och hennes flickvän Jemina Lugora spelar i samma lag. Fast just i kväll sitter de vid pysselbordet hemma och gör pappersflygplan tillsammans med Jeminas pojkar.

Den gemensamma drömmen och målet är "Champs", WFTDA-ligans mästerskapsturnering som arrangerats varje år sedan 2006.

– Vi har varit så nära att kvalificera oss så många gånger, men det har alltid varit något annat europeiskt lag som tagit vår plats, utbrister Malou smått frustrerad.

På grund av coronapandemin har inga roller derby-matcher spelats sedan i våras, varken här hemma eller utomlands. Så drömmen om Champs får vänta.

– Kommer vi dit är vi där för att vinna!

Roller derbyspelaren Malou Winther Lindholm i höstlandskap.
Bild: Yle / Marianne Nyman

Diskussion om artikeln