Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Inte läge för Sjundeå att ta över kosthållet i det här skedet

Från 2020
Uppdaterad 30.10.2020 10:24.
Äppelkräm under tillverkning i Espoo Caterings kök i Kilo
Bildtext En grupp politiker i Sjundeå vill att kommunen ska börja sköta bland annat köksverksamheten i egen regi igen.

Det skulle vara aningen riskfyllt för Sjundeå kommun att ta över kosthållstjänsterna under de närmaste tre åren. Det anser tekniska nämnden med anledning av en fullmäktigemotion om kosthållet.

Kristian Parviainen (SDP) och två andra ledamöter lämnade in motionen i april i år. Där föreslår de att kommunen tar över kosthållet då kommunen får ett nytt skolcentrum.

Blev inte som planerat

Sjundeå utlokaliserade kosthållet för tre år sedan. Hösten 2017 valdes Fazer Food Services till att sköta kommunens städnings- och kosthållstjänster.

Motiveringarna var bland andra att Sjundeå kunde undvika investeringar, att det var svårt att rekrytera personal och att kostnaderna skulle hållas i styr.

Fazer Food Services såldes i början av det här året till multinationella Compass Group.

Motionsställarna påminner om att Sjundeå hade som mål att kök och städning skulle skötas av ett inhemskt företag där möjligheten att påverka matens kvalitet är god samtidigt som priset är billigt.

Inte läge just nu

Tekniska nämnden anser att det skulle vara aningen riskfyllt att överföra kosthållet till kommunen inom de närmaste tre åren.

Det nuvarande centralköket kommer att rivas år 2022. Avsikten är då att tillfälligt producera maten i det blivande bildningscentrets utdelningskök.

Därför skulle det vara bra att köpa kosthållstjänsterna av ett utomstående företag som har tillräckligt med kapacitet i övriga enheter.

Det har också varit svårt att hitta yrkeskunnig personal inom kosthållsbranschen, poängterar tekniska nämnden i sitt svar.

Frågan går nu vidare till kommunstyrelse och kommunfullmäktige i Sjundeå.

Vänsterförbundet och Socialdemokraterna i Sjundeå har nyligen lämnat in en motion till kommunen där de överlag önskar att kommunen slutar utlokalisera service och i stället börjar sköta den i egen regi.