Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vastaamos styrelseordförande Tuomas Kahri om varför kunderna inte informerades: Vi anmälde dataintrånget till Centralkriminalpolisen

Från 2020
Psykoterapicentret Vastaamos logo.
Bildtext Konfidentiella klientuppgifter har stulits från psykoterapicentret Vastaamo.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Enligt Dataskyddslagen kan patienter begära ett utdrag om vilka uppgifter som vi har lagrat, svarar Tuomas Kahri på Svenska Yles fråga om hur Vastaamos kunder ska få reda på vilken information om dem som kan ha läckt.

Något direkt svar på hurdan data om patient- och terapisessioner som har läckt i dataintrånget ger Tuomas Kahri, styrelseordförande för psykoterapicentret Vastaamo inte.

- Enligt Dataskyddslagen kan patienten begära en översikt av lagrade uppgifter, säger Kahri.

I teorin kan alltså alla dessa uppgifter man ser i sitt utdrag ha sipprat ut i och med dataintrånget. Det gäller uppgifter före november 2018.

Några inspelningar från terapisessioner lagras inte enligt Kahri. Han vet att en del anteckningar görs i samband med terapibesök, men kan inte säga mer än så.

Vi beklagar djupt det skedda

Enligt Yle hade uppgifterna som hackats strukits från Tor-nätet under fredagen, men dök upp igen under eftermiddagen.

Kommer Vastaamo att enskilt och personligt kontakta de berörda? Eller stannar det vid ett epostmeddelande?

- Vi följer de skyldigheter vi är ålagda av Dataskyddslagen också i fråga om information och kommunikation, säger Kahri.

Varför får kunder och patienter veta om dataintrånget via medier?

- Vi anmälde dataintrånget till Centralkriminalpolisen, Cybersäkerhetscentret. Vi gjorde också interna undersökningar, säger Kahri.

När uppgifterna började cirkulera offentligt gick allt med sådan hastighet att vi inte hann med i kommunikationen till att nå ut till berörda, menar Kahri.

- Vi beklagar djupt det skedda, säger Kahri.

Vet du mer om vad som har hänt eller har du tips på vad vi borde granska i fallet med dataintrånget på Vastaamo? Hör av dig till oss på mejladressen annica.lindstrom@yle.fi.

Diskussion om artikeln