Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

ECDC: Coronaläget är mycket oroväckande i Europa, men bättre i Finland – så här ser läget ut i Norden

Från 2020
Uppdaterad 23.10.2020 20:54.
Bild på två poliser som patrullerar på gata i Danmark.
Bildtext Tomma gator är inte en ovanlig syn i det coronadrabbade Europa. Här på Jomfru Ane Gade i Ålborg patrullerar polis för att se till att ingen är på krog efter tio på kvällen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC meddelade i dag att spridningen av coronaviruset är mycket oroväckande i 23 medlemsländer och i Storbritannien.

Finland är ett av bara fyra länder som inte finns med på ECDC:s lista över länder med särskilt oroväckande epidemiologiskt läge. De andra länderna är Estland, Cypern och Grekland. Också i Norge, som inte hör till EU, är läget bättre.

I Finland är incidenstalet, alltså smittade per 100 000 invånare, för de två senaste veckorna i nuläget 52,7. Estlands incidenstal under de två senaste veckorna är 36,8. Norges motsvarande siffra är 36,6.

Förra månaden kategoriserades endast sju medlemsländer som länder med oroväckande smittspridning. Läget har alltså blivit betydligt värre nu, mätt i antal smittade.

I Tjeckien, som hör till de värst drabbade länderna, är incidenstalet just nu 1 148,5. Andra svårt drabbade länder är Belgien, där incidenstalet är 1 019,8, och Nederländerna med 616,1.

Allt fler europeiska länder stramar nu åt sina coronarestriktioner, efter dystra siffror särskilt i Centraleuropa.

Nya restriktioner nästa vecka i Norge

Norge rapporterade i dag att nya nationella coronaåtgärder införs nästa vecka, efter att fallen ökat både på hemmaplan och i Europa.

Norges statsminister Erna Solberg säger sig vara bekymrad över situationen, och uppmanar norrmännen att följa de direktiv som redan getts för att kunna fira jul tillsammans.

Smittläget i Norge är ändå bland de lägsta i Europa, även om en del mindre, lokala utbrott väcker oro.

– Vi har nu det högsta antalet patienter som vårdas på sjukhus sedan maj. Det finns risk för att antalet kommer att fortsätta öka, som vi ser i Europa, säger Solberg.

Över 17 200 fall av covid-19 har registrerats i Norge sedan pandemin bröt ut. Under det senaste dygnet har 270 personer bekräftats smittade, vilket är 78 fler än dygnet innan - och 86 fler än motsvarande dygn förra veckan.

Totalt har 279 personer dött.

Kvinna, Mette Fredriksen, och en man, Magnus Heunucke håller presskonferens. De är stats- och hälsominstrar i Danmark.
Bildtext Danmarks statsminister Mette Fredriksen och hälsominister Magnus Heunicke. Nya danska restriktioner är att vänta på fredagskvällen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Rekordmånga coronafall i Danmark i dag

I Danmark har 859 personer bekräftats smittade av coronaviruset under det senaste dygnet - vilket är den högsta dygnsspecifika siffran sedan i våras. Testkapaciteten är emellertid högre nu än då.

Danmarks statsminister Mette Fredriksen kallar till presskonferens klockan 19.30 finsk tid, med anledning av coronaläget.

Redan i går meddelade Fredriksen och hälsominister Magnus Heunicke att danskarna har nya restriktioner att vänta.

– Det är allvarligt. Smittan ökar för mycket, och den ökar fort, sa Fredriksen i går.

Hittills har 37 763 personer smittats i Danmark, och 694 personer har dött.

Danmark meddelade om nya restriktioner på fredagen. Bland annat får färre personer samlas, munskydd ska användas i offentliga lokaler och alkoholförsäljningen begränsas.

Slutfestat i Sverige

Också i Sverige ökar coronavirusfallen, precis som i resten av Europa. Under det senaste dygnet har 1 625 nya fall bekräftats.

I går infördes nya restriktioner, som bland annat innebär att nattklubbarna får ta in ett reducerat antal kunder. Det nya tillåtna antalet är 50 personer, meddelade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens i går.

Däremot kom regeringen med lättnader för svenska sport- och kulturevenemang. Nu tillåts 300 personer i publiken, förutsatt att de sitter ned. Tidigare var det tillåtna antalet 50 personer.

I Sverige är incidenstalet 109,3 och totalt har 110 594 fall nu bekräftats. Totalt har 5 933 personer dött till följd av viruset.

Kvinna i randig kappa går i gamlastan i Stockholm. Gatan är folktom och kvinnan går med ryggen mot kameran.
Bildtext Trots ökande coronasiffror hävde regeringen de restriktioner som gällde 70-plussarna. Bilden är tagen i Gamla stan.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Islands kurva pekar återigen uppåt

Också på Island pekar kurvan över antalet smittade något uppåt igen efter en period med bara några fall per dag. Incidenstalet är just nu 280,4. I dag har 38 personer bekräftats vara smittade.

Efter några månader med få fall gick Island in för nya restriktioner i början av oktober. Bland annat stängdes barer och restauranger.

Totalt har 4 268 personer smittats, och elva personer dött till följd av covid-19.

Källor: ECDC, NRK, SVT, DR