Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Beskedet som rör om i division 1-täten – två lag exponerade för coronaviruset, Jaros toppmatch mot KTP spelas inte på lördag

Från 2020
Uppdaterad 23.10.2020 17:45.
EIF:s Pasi Forsman täcker bollen
Bildtext Bilden från en match mellan Ekenäs IF och KTP i somras.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Nya orosmoln i Fotbollsfinland. Tätlagens matcher i helgens division 1-omgång spelas inte – bland annat Jaros ödesmatch mot KTP. I Kotkalaget finns en spelare med coronaliknande symptom.

Alla som hade siktat in sig på en spännande lördagseftermiddag i division 1-fotbollens tätstrid kan hitta på något annat. Det blir inga matcher för topptrion.

Anledningen förvånar knappast någon: coronaviruset.

Tidigare i veckan möttes MP och KTP i S:t Michel. En person som var på planen i matchen har nu testat positivt för coronaviruset, skriver tidningen Kaleva.

På grund av det är spelarna i MP och KTP exponerade för smittan. Spelarnas testsvar hinner inte komma till lördagens omgång och det betyder att två matcher ställs in – och båda är väldigt relevanta för kampen om de två första placeringarna i tabellen.

Det handlar om tabellettan AC Oulus hemmamatch mot MP och trean Jaros möte med tvåan KTP i Jakobstad.

– Laget är inte satt i karantän, men det är möjligen exponerat. Hela laget testas under helgen, säger MP:s lagledare Mika Korpela till Kaleva.

KTP skriver på sin webbplats att laget är satt i karantän just nu och en KTP-spelare har coronaliknande symptom. Den spelaren har testats och resultatet kommer tidigast på lördag kväll.

KTP har redan flyttat matchen mot VPS

Enligt Kaleva ska AC Oulu–MP spelas den 28 oktober om MP-spelarnas tester är negativa.

Just den 28 oktober har KTP redan den framflyttade bortamatchen mot VPS inplanerad.

Tidigare i oktober var division 1-klubbarnas gemensamma beslut att säsongen avslutas den 31 oktober. Det beskedet kom i samband med coronautbrottet i Vasa.

Nu skriver Jaro ändå på sin webbplats att matchen mellan Jaro och KTP kommer att spelas den 4 november inne i Tellushallen om KTP-spelarnas coronatester är negativa.

– Representationslaget fortsätter att träna som normalt och börjar förberedelserna inför MuSa-matchen som spelas i Björneborg om en vecka, skriver Jaro i sitt pressmeddelande.

Jaros vd Fredrik Haga säger till Österbottens Tidning (bakom betalmur) att KTP-spelarnas testresultat blir avgörande.

– Vi hoppas få resultatet från coronatestet under helgen. Om någon är positiv tror jag att serien slutar. I så fall blir vi tredje, säger Haga till ÖT.

Enligt Bollförbundets regler kan lag flyttas uppåt och neråt i seriesystemet om 85 procent av matcherna i en serie är spelade. Då räknar man ut lagens poängsnitt och snitten bildar sluttabellen.

Diskussion om artikeln