Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danmark skärper restriktionerna efter höga coronasiffror - kräver munskydd i mataffären och ingen alkoholförsäljning efter klockan 22

Från 2020
Kvinna, Mette Fredriksen, och en man, Magnus Heunucke håller presskonferens. De är stats- och hälsominstrar i Danmark.
Bildtext Den danska regeringen är oroad över smittoläget. Statsminister Mette Fredriksen till höger och hälsominister Magnus Heunucke till vänster. Arkivbild.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Danska regeringen tar till hårdare restriktioner efter de senaste dagarnas rekordhöga coronasiffror. Alkoholförsäljningen begränsas till klockan 22, färre personer får samlas och från och med torsdag nästa vecka ska man bära munskydd eller visir i offentliga lokaler. Flera av restriktionerna gäller till årets slut.

– I går hade vi ett nytt rekord av smittade. Vi ser sedan sensommaren en bredare samhällssmitta och har behövt införa striktare restriktioner. Om viruset får fortsätta spridas fritt riskerar vi att mista kontrollen, sa statsminister Mette Frederiksen under presskonferensen på fredagen.

Under det senaste dygnet har 859 personer bekräftats smittade av coronaviruset. Också i går konstaterades många nya fall, hela 760.

Mindre folksamlingar och begränsad alkoholförsäljning

Danska regeringen uppmanar människor att begränsa sitt umgänge. Efter veckoslutet får färre personer samlas. Tidigare har folksamlingar på 50 personer varit tillåtna, men nu sänks det till tio personer.

Restriktionen gäller ändå inte de man arbetar, studerar eller har fritidsaktiviteter med. Begränsningen gäller i åtminstone fyra veckor.

Även nya restriktioner som rör mataffärer och kiosker tas i bruk på måndag - danskarna kommer inte kunna handla alkohol efter klockan 22.

– Från och med måndag förbjuder vi all alkoholförsäljning efter klockan 22. Det är då barer och restauranger ska stänga och då kan man inte längre gå ner till exempelvis 7eleven och köpa alkohol, sa Frederiksen.

Danmark har redan tidigare begränsat restaurangernas och barernas öppettider så att de är tvungna att stänga klockan 22.

Munskydd på bion och i affären

Dessutom inför Danmark krav på att använda munskydd eller visir när man befinner sig i offentliga lokaler. Restriktionen införs den 29 oktober så att danskarna hinner förbereda sig. Sedan tidigare gäller krav på munskydd i kollektivtrafiken.

– Det handlar om mataffärer, köpcentrum och biografer, skolor och inom vården. Dessa restriktioner förlängs till och med andra januari, sa statsminister Frederiksen.

Det innebär alltså att flera av restriktionerna gäller året ut.

För tillfället vårdas 125 danskar för coronaviruset på sjukhus, aravv 18 befinner sig på på intensivvårdsavdelningar. 697 danskar har dött efter att ha varit smittade med covid-19.

Källa: SVT, DR, Politiken, danska regeringen, SR.

Diskussion om artikeln