Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Också Sudan kommer att normalisera sin relation med Israel, uppger USA:s president Trump

Från 2020
Uppdaterad 24.10.2020 11:48.
USA president Donald Trump under en presskonferens.
Bildtext Donald Trump meddelade om normaliseringen under en presskonferens på fredagen.
Bild: Leigh Vogel / EPA

Sudan blir det tredje landet som på kort tid normaliserar sina diplomatiska förbindelser med Israel och upphör med alla aggressioner. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kallar normaliseringen för en "ny era".

- Det här är en ny era. En ny era av äkta fred. En fred som expanderat till andra arabiska länder - tre av dem inom de närmsta veckorna, sa Netanyahu.

Enligt USA:s president Donald Trump kommer Sudan att normalisera sina förbindelser med Israel och upphöra med alla aggressioner. Nyheten var väntad efter intensiva förhandlingar om villkoren under de senaste veckorna.

Palestinierna fördömer normaliseringen

Att allt fler länder väljer att normalisera sina relationer med Israel har fördömts av palestinierna. Historiskt sett har arabiska länder låtit bli att föra fredsdiskussioner med Israel och uppgett att man kan upprätta diplomatiska relationer först när konflikten mellan Israel och palestinierna har lösts.

Palestinska befrielseorganisationen PLO beskriver det senaste uttalandet som ett "hugg i ryggen" på palestinierna.

Den palestinska presidenten Mahmoud Abbas sa på fredagen att han fördömer Sudans beslut att normalisera sina förbindelser med Israel under ett avtal som tagits fram av USA.

- Ingen har rätt att tala i det palestinska folkets namn, uppgav Abbas.

USA stryker Sudan från terrorismlista

USA meddelade nyligen att man tar bort Sudan från en statlig lista över länder som uppges stöda terrorism.

Sudans premiärminister Abdalla Hamdok tackade Trump för att ha tagit bort hans land från listan och sa att den sudanska regeringen arbetar mot sådana "internationella relationer som är bäst för vårt folk".

Tidigare i år har Bahrain och Förenade Arabemiraten normaliserat sina relationer med Israel. Innan dess har Israel normaliserat sina förbindelser med Egypten år 1979 och Jordanien 1994.

Källa: Reuters, AFP, BBC, Yle, DN