Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi i motvind – hans popularitet mäts i lokala val
Söndagens lokalval i Ukraina gäller flera olika instanser. Folket väljer lokalparlament, fullmäktigeledamöter och på vissa håll guvernör.
Samtidigt har valet en nationell betydelse, nu mäts nämligen också stödet för president Volodymyr Zelenskyi som suttit på sin post i ett och ett halvt år.
Om hans parti klarar sig bra i söndagens val kan presidenten andas lite lättare.
Zelenskyi är inte längre så populär
Zelenskyi ligger tämligen illa till. Efter en storskräll med 73,22 procent av rösterna i presidentvalet i april 2019 har stödet för presidenten stadigt minskat.
Den här hösten har det publicerats många olika opinionsundersökningar om folkets inställning till Zelenskyi. Resultaten varierar något, men den allmänna trenden är tydlig, missnöjet med presidenten ökar.
Opinionsmätningarna visar att han fortfarande är den som skulle få mest röster om valet hölls nu, men stödet ligger på nivån 22 – 30 procent. Näst mest stöd, omkring 13 procent av rösterna, skulle den tidigare presidenten Petro Porosjenko få om valet hölls nu.
Fem frågor till folket
Bara några veckor före valet kom Volodymyr Zelenskyi överraskande med besked om att han i samband med valet vill ställa fem frågor till väljarna.
Förvirringen var stor innan det blev klart att Zelenskyi inte tänker skynda fram någon folkomröstning utan bara genomföra en utfrågning som inte är juridiskt bindande. Utfrågningen kan ses som en opinionsmätning.
Presidenten har sagt att han på det här sättet vill ta pulsen på stämningen i landet.
Zelenskyis parti, Folkets tjänare, ska betala utfrågningen som kostar ungefär 103 miljoner hryvnia att genomföra. Det motsvarar cirka tre miljoner euro.
De fem frågorna får väljarna svara på vid ingången till vallokalen där frivilliga ställer frågorna och antecknar svaren.
Frågorna är följande:
- Bör man införa livstidsstraff för grova korruptionsbrott?
- Stöder ni tanken på att göra Donbass (alltså det krigsdrabbade området i Ukraina) till en ekonomisk specialzon?
- Borde antalet medlemmar i parlamentet minskas från 450 till 300?
- Godkänner ni legalisering av cannabis som medicin för svårt sjuka?
- Ska Ukraina på internationell nivå väcka frågan om säkerhetsgarantier enligt Budapestfördraget?
Budapestfördraget är ett avtal om bland annat kärnvapen som slöts mellan Ukraina, Ryssland, Storbritannien och USA vid ett OSSE-toppmöte i december 1994.
Viktigt val i coronans skugga
Lokalvalet är viktigt eftersom allt mera makt har delegerats till regionerna som ska få större bestämmanderätt om sin egen ekonomi.
Valet sker med en ny typ av valsedlar som bland annat har olika färg beroende på vilken instans valet gäller.
Coronaepidemin sätter sin prägel på valet i Ukraina. Alla väljare ska bära munskydd och ta med sig sin egen penna till vallokalen.
Sjukdomsläget i Ukraina är allvarligt, över 6 000 människor har dött i covid-19.
Det här har också gjort att det nu är problematiskt att ordna så kallad hemmaröstning för väljare som inte kan ta sig till vallokalen.
I många regioner finns det inte skyddsutrustning för dem som ska sköta röstningen, och medlemmar i de lokala valkommittéerna har vägrat ställa upp eftersom de inte känner sig trygga.
Redan före valdagen har det kommit rapporter om valfusk på många orter. Det handlar främst om väljare som har registrerat sig för röstning på någon annan ort än den där de bor.
Det förekommer misstankar om att väljare har lockats byta valområde mot betalning.
Källor: unian.ua ukrinform.ua thepage.ua nv.ua delo.ua ratinggroup.ua cvk.gov.ua president.gov.ua