Finsk klimatexpert: Ta klimatförändringen på allvar nu så undviker världen en klimatkris senare
Generalsekreteraren för Meteorologiska världsorganisationen WMO, finländaren Petteri Taalas, säger att klimatförändringen är mänsklighetens största utmaning under det här århundradet. Han är ändå optimistisk när det gäller världens förmåga att lösa problemet.
- Klimatförändringen är verklig, den kan observeras på många sätt och det är förnuftigt att bekämpa den, sade Taalas i Morgonettan i Yle TV1 i dag.
På en fråga om vad han tycker om de klimatnödlägen som har utlysts i ett stort antal städer och kommuner runtom i världen säger Taalas att de har en betydelse.
- Det visar att man tar problemet på allvar. För närvarande har vi inte ett klimatnödläge, men om vi fortsätter att leva som nu kommer vi att ha ett klimatnödläge i slutet av det här århundradet.
Taalas säger att IPCC för två år sedan visade att en uppvärmning på 1,5 grader skulle vara det bästa målet med tanke på mänsklighetens välmående. Han säger att om uppvärmningen blir 2 grader blir den skadliga effekten större.
Höjda havsnivåer i synnerhet om Antarktis smälter snabbare
- Det vore bäst om man kunde bevara den nuvarande situationen, men det är inte längre realistiskt. Förändringen kommer att pågå till 2060 och havsnivån kommer att stiga fram till nästa århundrade.
En dålig nyhet är att det har blivit varmare vid Antarktis. Antarktis värms upp mera än genomsnittet för världen.
Taalas säger att bedömningarna om hur mycket havsnivån kommer att stiga uppdaterat uppåt på grund av uppvärmningen vid Antarktis.
- En konservativ bedömning är att vi under det här århundradet kan se en höjning av havsnivån på en halv meter till en meter.
Men om uppvärmningen vid Antarktis sker snabbare kan oceanernas havsnivå stiga med 2,5 meter.
Svårt att förverkliga ett klimatneutralt Finland 2030
Taalas fick en fråga från publiken om möjligheten att uppnå klimatneutralitet i Finland 2030. Han säger att målet kanske inte är realistiskt. För att nå målet borde bilarna i Finland snabbt bytas ut mot miljövänligare modeller, energitillverkningen borde också förnyas och boendet borde bli klimatvänligare.
Också regeringens mål om klimatneutralitet för Finland 2035 är ytterst krävande, säger Taalas.
Kolsänkor och flygtrafiken är inte de mest avgörande frågorna för Finland, anser Taalas. Trafiken, industrin och energiproduktionen står för de största utsläppen, säger han i en intervju för Svenska Yle. Och det är hit åtgärderna nu borde riktas.
Alla världens länder måste delta
EU:s mål om klimatneutralitet 2050 och Kinas om klimatneutralitet 2060 är däremot realistiska, anser Taalas. Om motsvarande åtgärder genomförs i alla världens länder kommer världen enligt Taalas att hållas inom en uppvärmning på 1,5 till 2 grader.
Vad gäller energin är Finland på rätt väg i och med att kärnkraften kommer att öka, anser Taalas.
Taalas hälsning till de finländare som vill påverka klimatet med sina egna val är att trafiken och boendet är de viktigaste frågorna. Det handlar till exempel om hur varmt det är hemma under den kalla årstiden.
Också konsumtionen är viktig säger Taalas. Om man köper till exempel kinesiska produkter kan det ha stor betydelse för koldioxidutsläppen. Kina är nämligen än så länge långt beroende av kolkraft där utsläppen av koldioxid är stora.
I bästa fall uppnås målet i Parisavtalet
Taalas säger att ett växande antal stater och en växande andel av den privata sektorn och finanssektorn har kommit med i klimatarbetet. Han säger att det finns skäl att vara optimistisk om att problemet kommer att lösas. I bästa fall stannar uppvärmningen på 1,5 - 2 grader.
Enligt Parisavtalet ska den globala uppvärmningen stanna på mindre än 2 grader.
Taalas säger att klimatåtgärderna dessutom kommer att inverka i mycket mindre grad på människors liv än vad åtgärderna med anledning av coronaviruset har gjort.
Källor: Morgonettan, Yle Uutiset