Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Bara att titta på hur många utländska målvakter som spelar i FM-ligan för att inse läget" – Colorados tränare kritiserar Finlands målvaktsfabrik

Från 2020
Då samtliga NHL-spelare senast fick spela landslagshockey delade Tuukka Rask och Pekka Rinne på det blåvita målvaktsansvaret. Här i Toronto hösten 2016.
Bildtext Då samtliga NHL-spelare senast fick spela landslagshockey delade Tuukka Rask och Pekka Rinne på det blåvita målvaktsansvaret. Här i Toronto hösten 2016.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

För 15 år sedan gjorde Finland sig känt över hela hockeyvärlden för sin målvaktsproduktion. Då Tuukka Rask och Pekka Rinne snart förväntas gå i pension blir de tongivande blåvita målvaktsnamnen i NHL allt färre. Jussi Parkkila, som är målvaktstränare i Colorado Avalanche, tycker att något borde göras.

Finländska målvakter hade länge svårt att ta för sig i NHL, men i början av 2000-talet hände någonting. Säsongen 2003–04 spelade Pasi Nurminen 64 matcher för sitt Atlanta och säsongen därpå hade Miikka Kiprusoff, Jussi Markkanen, Mika Noronen och Vesa Toskala plötsligt etablerat sig i NHL.

Tre finländare har vunnit priset Vezina Trophy som går till NHL:s bästa målvakt: Kiprusoff (2006), Tuukka Rask (2014) och Pekka Rinne (2018). Rask och Rinne har ett år kvar på sina kontrakt och då de slutar ser det med blåvita ögon betydligt tunnare ut på målvaktsfronten.

Miikka Kiprusoff var en stor publikfavorit under sina år i Calgary (2003–2013).
Bildtext Miikka Kiprusoff var en stor publikfavorit under sina år i Calgary (2003–2013).
Bild: EPA/LARR​Y W. SMITH

Andra finländare i den 37-årige Rinnes generation som redan har lagt NHL-plocken på hyllan är Niklas Bäckström, Kari Lehtonen, Antti Niemi, Antero Niittymäki och Vesa Toskala.

"Snart ser det illa ut"

Jussi Parkkila har varit målvaktstränare i Colorado i tre år och före det hann han med många säsonger i ryska KHL-storklubbar.

Han är oroad över återväxten.

– Om det inte sker förändringar snart ser det illa ut. Hur ska vi i framtiden kunna producera NHL- eller ens ligamålvakter om så många utlänningar tar målvaktsplatserna i FM-ligan?

Före flytten till USA jobbade Jussi Parkkila (till höger) i Ryssland. Här i SKA:s bås tillsammans med Jukka Jalonen (till vänster).
Bildtext Före flytten till USA jobbade Jussi Parkkila (till höger) i Ryssland. Här i SKA:s bås tillsammans med Jukka Jalonen (till vänster).
Bild: KHL-Marketing/All Over Press

Parkkila anser att det handlar om ett strukturellt problem.

– De andra länderna har gjort ett större jobb, tagit lärdom av Finland och kört förbi. Nu borde vi förnya oss, dra på oss blåstället och ödmjukt börja jobba, sa han i Yle Puhe på fredagskvällen.

Nästa säsong förväntas nio finländska målvakter konkurrera om en ordinarie plats i NHL. Av dem är fyra över 30 år gamla.

Målvakt (klubb)Ålder
Pekka Rinne (Nashville)37
Tuukka Rask (Boston)33
Mikko Koskinen (Edmonton)32
Antti Raanta (Arizona)31
Joonas Korpisalo (Columbus)26
Ville Husso (St. Louis)25
Juuse Saros (Nashville)25
Kevin Lankinen (Chicago)25
Kaapo Kähkönen (Minnesota)24

Markant förändring på tio år

Parkkila tycker att det är oroväckande att så många utländska målvakter spelar i FM-ligan och att det sker på bekostnad av finländarna.

– Ärligt sagt är målvaktsträningens nivå i Finland på en alarmerande nivå. Det är bara att titta på hur många utländska målvakter som spelar i ligan för att inse läget. För tio år sedan fanns det inte en chans att utländska målvakter skulle ha kommit hit och petat finländarna, sa Parkkila i Yle Puhe på fredagen.

Målvakt (klubb)Ålder – nation
Lukas Dostal (Ilves)20 – Tjeckien
Victor Brattström (KooKoo)23 – Sverige
Patrik Rybar (Kärpät)26 – Slovakien
Patrik Bartosak (Pelicans)27 – Tjeckien
Matej Tomek (SaiPa)23 – Slovakien
Dominik Hrachovina (Tappara)26 – Tjeckien
Andrej Karejev (TPS)25 – Ryssland
Linus Söderström (Ässät)24 – Sverige

Åtta av femton ligaklubbar har en utländsk målvakt.

Just nu håller också de största finländska målvaktslöftena till i Finland. Veini Vehviläinen och Ukko-Pekka Luukkonen är utlånade av sina NHL-klubbar, medan Justus Annunen och Joel Blomqvist ännu inte har NHL-kontrakt.

Målvakt (klubb)Ålder – NHL-klubb
Veini Vehviläinen (JYP)23 – Columbus
Justus Annunen (Kärpät)20 – Colorado
Joel Blomqvist (Kärpät)18 – Pittsburgh
Ukko-Pekka Luukkonen (TPS)21 – Buffalo

Diskussion om artikeln