Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Korruptionsskandalen i Viborg eskalerar – stadens ”husbonde” sköts ihjäl

Från 2020
Uppdaterad 25.10.2020 10:50.
Viipurin Raatihuone kesällä 2019.
Bildtext Staden Viborg har ett anrikt förflutet.
Bild: Yle

Ryska åklagare har upptäckt nya korruptionsbrott i Viborg. De stulna pengarna motsvarar hela två årsbudgetar för staden. Idag sitter kommundirektören i husarrest. Igår mördades stadens mest ”inflytelserika” affärsman.

Rysslands undersökningskommitté rapporterade nyligen att ännu mer pengar har stulits från skattekistan i regionen Viborg.

För en månad sedan arresterades en tjänsteman anklagad för att ha förskingrat 700 miljoner rubel. Summan motsvarar staden Viborgs årsbudget och var öronmärkta för restaurering av stadens historiska byggnader.

Nu menar åklagaren att en annan summa på 800 miljoner rubel också har förskingrats.

Sammanlagt handlar det om 16 miljoner euro. En gigantisk summa för regionen Viborg.

- Det som förvånar mest är fräckheten, säger Dmitrij Sucharev som basar för den internationella antikorruptionsorganisationen Transparency International i S:t Petersburg.

- Man har stulit en hel årsbudget för Viborg, fortsätter han. Två gånger dessutom! Det ser man sällan. Till och med i mitt jobb här i Ryssland där korruptionen härjar överallt.

Den banala korruptionen

Korruptionen i Ryssland handlar ofta om stenrika oligarker och deras skumma affärer. Korruption inom den offentliga sektorn är mer vardaglig och skapar sällan rubriker.

Samtidigt är det den här korruptionen som landets medborgare möter varje dag.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har det senaste decenniet avslöjat stora korruptionsskandaler.

På senare år har han allt oftare riktat in sig på den lokala korruptionen i den offentliga sektorn ute i regionerna. På så vis har han också breddat sitt understöd.

Strax innan Navalnyj förgiftades i augusti undersökte han den ”maffia” som kontrollerar den sibiriska staden Tomsk. Filmen visar hur kända lokalpolitiker som alla tillhör presidentens maktparti har byggt upp privata affärsimperier på bekostnad av skattebetalarna.

Situationen i Viborg påminner om Tomsk. Men är ändå totalt annorlunda.

Tillfället gör tjuven

Dagens Viborg är en rysk småstad med ett anspråkslöst näringsliv. Det som gör Viborg unikt är dess kulturarv.

Staden grundades 1293 och arkitekturen saknar motstycke i norra Europa.

- Viborg är en speciell stad på det viset att Moskva ger mycket pengar för restaurering av de gamla husen, säger Dmitrij Sucharev på Transparency International.

Här rör sig alltså betydligt mer skattemedel än i en vanlig rysk småstad. År 2015 meddelade ryska regeringen att den öronmärker 4 miljarder rubel (ca 50 miljoner euro) de närmaste fyra åren för att restaurera Viborgs gamla stad.

Här ingick också ett lån från Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD).

- Vad jag vet har också en del av de här pengarna från EBRD stulits, säger Dmitrij Sucharev. Men det kommer väl fram först när saken förs till domstol.

De försvunna medlen är ett stort bakslag för hela regionen Viborg.

- Man kan göra mycket gott med 1,5 miljarder rubel i Ryssland, konstaterar Sucharev.

Skandalen i Viborg är typisk för Putins Ryssland där byråkrater struntar i lagen i utbyte mot politisk lojalitet gentemot Kreml.

Det är också en historia som avslöjar hur korruptionen med skattemedel fungerar i praktiken.

Ensam rövare?

Det var den 11 september som polisen i Viborg gick ut med nyheten att 716 miljoner rubel hade försnillats från Viborgs regionala budget.

Någon dag senare arresterades ordföranden för finansutskottet, Aleksandr Bolutjevskij.

Enligt den officiella versionen kom undersökningskommittén honom på spåren i samband med att han började samla ihop dokument för uppehållstillstånd i Kanada.

Bolutjevskij själv förklarade att han behövde pengarna för att muta sig fram till ett toppjobb i Moskva.

När skandalen blossade upp började invånarna i Viborg samla in namn där man krävde att kommundirektören Gennadij Orlov skulle avgå. Orlov försäkrade i ett uttalande att han hade blivit lurad och att Bolutjevskij agerat på egen hand.

- Systemet fungerar inte så, säger Dmitrij Sucharev. Det är självklart att den här tjänstemannen var en del av en grupp. Och jag är helt övertygad om att den lokala polismyndigheten visste om försnillningen eftersom den pågick i fler år, men att man blundade för det av olika orsaker.

Medier spelar sin roll

Den 9 oktober publicerade tidningen Vyborg en märklig, men typisk artikel för medier som ägs av den lokala administrationen.

Tidningen kunde "avslöja" den mekanism som Bolutjevskij hade använt för att ensam stjäla den astronomiska summan.

Men redan följande dag meddelade åklagaren att man har inlett tre nya utredningar om försnillning på sammanlagt 800 miljoner rubel. Pengar som var öronmärkta för vägunderhåll.

Åklagaren hävdade att pengarna hade stulits genom en rad fiktiva transaktioner till ett företag ägt av affärsmannen Aleksej Kotljarenko. Samtidigt som affärsmannen
häktades blev det klart för alla att Bolutjevskij inte hade agerat ensam.

Den 14 oktober samlade kommundirektören Orlov till presskonferens där han meddelade att han tänker avgå. Men överraskande nog vägrade regionens fullmäktigeledamöter godkänna hans avskedsansökan.

- Låt oss tillsammans leta efter de här försvunna pengarna, sa fullmäktigeordförande Dmitrij Nikulin under mötet.

Lokalpolitikernas solidaritet förvånade många. Andra såg ett mönster som upprepar sig.

- Lokala ledamöter skyddar alltid varandra, förklarar Sucharev. De är medvetna om att vem som helst av dem kan dras med i den här skandalen. Alla är rädda för sitt eget skinn därför att så många själva är insyltade i korruption eller nån grå sektor av ekonomin.

Direktören häktas

Fredagen den 16 oktober presenterade åklagarämbetet nya fakta om förskingringen.

Klockan sju följande morgon knackade polisen på Orlovs dörr hemma i Viborg. Några timmar senare förklarade Rysslands undersökningskommitté att han häktats
misstänkt för inblandning i den första utredningen.

Följande dag beslöt en domstol att han tvingas sitta i husarrest i minst två månader. Under domstolsförhandlingarna blev det klart att både Bolutjevskij och Kotljarenko hade vittnat mot Orlov.

Själv betonar Orlov att han är oskyldig.

- För att en regions ledare ska häktas behövs det en order från högre ort, förklarar Sucharev. I annat fall sköts det lokalt. Eventuellt roffade Orlov åt sig en summa som inte tillhörde honom. Eller så delade han inte med sig uppåt i hierarkin.

Mycket pekar på att Orlov inte är den sista som häktas i den här skandalen.

- Jag misstänker att Orlov drar med sig ännu fler personer, säger Sucharev. Troligtvis kommer han att vittna mot andra därför att han inte vill ta på sig all skuld. Och han var ju inte ensam. Ifall han samarbetar kan han dessutom få ett mildare straff.

Krypskytt mötte husbonden

Envisa rykten gjorde gällande att åklagarmyndigheterna egentligen var ute efter den person som i folkmun kallas ”Viborgs husbonde”: 61-årige Aleksandr Petrov.

Men åklagarna hann aldrig komma så långt. I stället agerade nån annan snabbare.

Petrov sköts ihjäl igår kväll av en krypskytt när han badade bastu på sin stuga strax utanför Viborg.

Enligt tidningen Novaja Gazeta styrde Petrov staden från kulisserna som en grå eminens, andra talar om en gudfader, de senaste decennierna. Ett ryskt fenomen
med feodala anor som existerar i de flesta regioner.

Petrov började sin karriär på 1980-talet som elektriker på hotellet Druzjba i Viborg.

Under sovjettiden fungerade hotellet som härbärge för finska turister. Hotellet var också ett mecka för driftiga lokalbor som växlade valuta och sålde sovjetiska varor.

Petrov var så pass framgångsrik att han i början av 1990-talet köpte hotellet och öppnade ett kasino. Några år senare köpte han in sig i stadens varv.

Senare började han driva ett nätverk av bensinstationer. Han blev även politiker och invaldes i regionens fullmäktige.

- Petrov deltog på ett eller annat sätt i regionens alla större affärsprojekt, säger en anonym affärsman till Novaja Gazeta. Petrov gjorde inte anspråk på stora federala projekt. I stället vann nåt av hans många företag nästan alla offentliga upphandlingar.

Det handlar om allt från byggprojekt, reparationer, vägar, skolmåltider, leverans av läkemedel och till och med begravningstjänster.

Diskussion om artikeln