Polisen: Tiotusentals berörs av dataintrånget på Vastaamo – utredningsledaren: "Exceptionellt dataintrång"
Psykoterapicentret Vastaamo polisanmälde det aktuella dataintrånget den 29 september i år, uppgav Centralkriminalpolisen på en presskonferens på söndagen. Centralkriminalpolisen bedömer att dataintrånget har berört tiotusentals personers uppgifter.
– Det handlar om ett exceptionellt dataintrång i finländska mått mätt eftersom uppgifterna som läckts ut på nätet är känsliga, säger utredningsledaren kriminalkommissarie Marko Leponen vid Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande.
Flera spår utreds
Tusentals polisanmälningar har gjorts i anslutning till fallet.
Flera utredare har arbetat med fallet sedan polisanmälan gjordes. Polisen säger att det rör sig om de bästa utredarna inom polisen.
Flera olika spår utreds. Det senaste handlar om utpressningsbreven som skickats till privatpersoner i Finland.
Leponen säger att polisen försöker fastställa om utpressningsbreven har skickats av samma aktör som har genomfört dataintrånget. Polisen påminner om att man inte ska gå med på utpressarens krav även om situationen känns hotfull.
– Vi är tacksamma över hur olika aktörer i samhället har hjälpt polisen. Det är speciellt fint att medborgare uppmanar varandra att inte sprida vidare det läckta materialet på sociala medier. Att sprida information av det här slaget uppfyller kriterierna för brott, säger Leponen.
Centralkriminalpolisen utreder Vastaamopfallet som grovt dataintrång, grov utpressning och grovt spridande av information som kränker privatlivet. Brottsrubriceringarna kan förändras under utredningens gång.
Traficom: "Vi gör allt för att skydda offren"
Kirsi Karlamaa, generaldirektör vid Trafik- och kommunikationsverket Traficom skriver på Twitter att verket gör allt för att skydda offren och för att ta bort uppgifter som innehåller offrens data på nätet om sådana sidor uppdagas.
Hon uppmanar alla som hittar uppgifter om offren på nätet att kontakta Traficoms cybersäkerhetscenter.
CKP har publicerat anvisningar på hur offren ska agera
Centralkriminalpolisen (CKP) har publicerat instruktioner på hur en brottsanmälan ska lämnas in till polisen om ens personuppgifter har delats på nätet eller om man har fått ett utpressningsbrev.
– Det här fallet är synnerligen beklagligt för offren och vi vill betona att offren absolut inte ska skylla sig själva för att de utsatts för det här, säger kriminalöverkommissarie Tero Muurman vid Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande.
Läs CKP:s instruktioner på svenska här.
Källor: STT, polisens pressmeddelande, Twitter
Artikeln uppdaterades klockan 17.54 med citat av Marko Leponen. Ytterligare en uppdatering gjordes klockan 18.14: Kirsi Karlamaas tweet lades till. Artikeln uppdaterades ytterligare klockan 19.56 med uppgifter om CKP:s instruktioner.
Vet du mer om vad som har hänt eller har du tips på vad vi borde granska i fallet med dataintrånget på Vastaamo? Hör av dig till oss på mejladressen annica.lindstrom@yle.fi.