Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesminister Ohisalo om fallet Vastaamo: "Det viktigaste är nu att hjälpa och stöda offren på alla möjliga sätt"

Från 2020
Inrikesminister Maria Ohisalo på väg på en presskonferens. Hon har munskydd på sig och ytterjacka.
Bildtext Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) höll en telefonpresskonferens på söndagskvällen.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Det handlar om ett mycket allvarligt fall, dataintrång är extremt allvarliga och det här var en grov gärning, sa inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) om Vastaamoläckan under en telefonpresskonferens på söndagskvällen.

Inrikesministern konstaterade att många är oroliga efter att sekretessbelagda uppgifter har spridits i Tor-nätverket och eventuellt också på andra plattformar. Hon upprepade också att tusentals brottsanmälningar har gjorts och att också politikerna har fått en hel del meddelanden under helgen.

– Jag tackar för alla meddelanden. Oron har hörts och uppmärksammats. Det viktigaste är nu att hjälpa och stöda offren på alla möjliga sätt, sa hon.

Krishjälp på svenska

  • Brottsofferjouren: måndagar-fredagar 12-14. Numret är 116 006.
  • Kristelefonen: måndagar och onsdagar kl. 16-20. Tisdagar, torsdagar och fredagar kl. 9-13. Numret är 09 2525 0112.
  • Kyrkans samtalstjänst: telefonjouren är öppen varje dag kl. 20-23, numret är 0400 22 11 90. Chatten är öppen måndag-torsdag kl. 19-21.
  • Råd om vad du ska göra vid identitetsstöld hittar du här.

Källa: Psykisk hälsa Finland, Brottsofferjouren

Fler hjälpare behövs

Ohisalo tackade också aktörer som reagerat på situationen genom att erbjuda extrakrishjälp och stöd för de personer som drabbats. Att det hittills inte erbjudits krishjälp på svenska är en fråga som Ohisalo säger att regeringen ska diskutera närmare.

Ingen ska vara rädd för att söka hjälp. Det är viktigt att människor får hjälp i ett tidigt skede. Attacker som den här försöker rubba trygghetskänslan och tilliten till myndigheter.

― Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna)

– Vi har diskuterat hur man ska kunna få hjälp på sitt modersmål. Hos Brottsofferjouren är inte problemet pengar utan att man har brist på personer. En lösning kunde till exempel vara att anlita pensionerade poliser som frivilliga, det är något som vi ska diskutera inom Inrikesministeriet.

Här kan du läsa om var det går att få hjälp på svenska. Krishjälpen har satt in extra resurser i kölvattnet av Vastaamoläckan, meddelade Psykisk hälsa Finland tidigare i dag på söndag.

"Regeringen ser allvarligt på det här"

Ohisalo har under söndagen diskuterat med flera ministrar om dataintrånget och regeringen ska behandla fallet på onsdag. Enligt Ohisalo fortsätter ministeriernas kanslichefer diskutera hurudana utvecklingsbehov som finns inom varje ministers ansvarsområden i morgon på måndag.

– Det är klart att vi i regeringen ser allvarligt på det här. Det är en exceptionell situation. Cybersäkerheten är en mycket central fråga i och med att brottsligheten allt oftare sker på nätet.

På söndag deltog sju ministrar i Ohisalos extrainsatta möte: familj- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP), social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF), kommunikationsminister Timo Harakka (SDP), kommunminister Sirpa Paatero (SDP), justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och försvarsminister Antti Kaikkonen (C).

"Ingen ska vara rädd för att söka hjälp"

Enligt Ohisalo måste samhället i allmänhet bättre kunna förbereda sig på cyberattacker.

– Statens uppgift är att försäkra att dataskyddsfrågor tas bättre i beaktande, så att uppgifter inte ska behandlas fel. En fråga är hur aktörer finansieras och organiseras. Brottsofferjouren har till exempel uppgett att deras ekonomiska resurser är på en bra nivå, men att de har för lite personer som kan erbjuda samtalshjälp.

Vastaamofallet har också väckt en stark oro om att tröskeln för att söka hjälp för psykiska problem kan höjas i och med dataintrånget. Ohisalo sa att det är viktigt att trygga människornas tillit till myndigheter.

– Ingen ska vara rädd för att söka hjälp. Det är viktigt att människor får hjälp i ett tidigt skede. Attacker som den här försöker rubba trygghetskänslan och tilliten till myndigheter, sa Ohisalo.

Ministern sa också att instanser som erbjuder vård och hjälp borde övervakas mer.

– Alla aktörer har ett ansvar i synnerhet nu i fallet som gäller svåra situationer. Vi borde göra allt för att människor i framtiden ska kunna lite på myndigheter, företagen har också ett ansvar här, sa Ohisalo.

Diskussion om artikeln