Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Gör en rolig sovplats åt en katt i en gammal radio

Från 2020
Gör en rolig sovplats åt en katt i en gammal radio - Spela upp på Arenan

Katter är både akrobatiska och klumpiga på samma gång och oavsett hur det går ser de alltid allvarliga ut. Kattvideor är omåttligt populära och det blir roligt att se om katten också trivs i radion.

En gammal radio, där all elektronik plockats bort och som fått nya ben och en mjuk inredning - kan bli ett utmärkt kattbo.

En man och en radio i en verkstad.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Radion har jag hittat på en loppis. Den är speciell och det är svårt att hitta en identisk. Den jag hittade är tillverkad 1942. Det går säkert lika bra med någon annan modell eller varför inte med en bildrörs-tv eller en gammal tjock dator.

Det gäller att vara försiktig då man skruvar loss all gammal radioteknik. För delarna till en återvinningscentral, där vet de hur man skall handskas med den här typen av (troligtvis) miljöfarligt avfall.

Innehållet i en gammal radio.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Det får inte bli kvar vassa delar i lådan, i det här fallet i radion. Det gäller att titta och känna efter ordentligt.

När allt innehåll är borta är det fritt fram att börja inreda. Såga upp ett ingångshål, tapetsera och hitta på allt möjligt som ser bra ut och som katten kunde tänkas trivas med.

För att få upp radion en bit från golvet tillverkade jag två benpar. För att få spänst i helheten gjorde jag benen sneda både framåt och åt sidorna. För att få benen att luta utåt sågade en sned nacke på slitsfogen.

En slitsfog.
Bild: Yle/Strömsö

För att få benen att luta framåt och bakåt hyvlade jag ben och sarg aningen snett. Såga benen lika sneda nertill så står radion fint mot golvet. Benparen är fastskruvade i botten på radion.

En man pysslar i en verkstad
Bild: Yle/Juha Leskelä

Svarta ben till brun radio är klassiskt, men att det bor en katt i radion - det är otippat.

En gammal radio.
Bild: Yle/Juha Leskelä