Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Historiskt lågt valdeltagande i lokalval i Ukraina där president Volodomyr Zelenskyis parti ser ut att ta en storförlust

Från 2020
Uppdaterad 26.10.2020 06:59.
Flera personer i munskydd fyller i blanketter.
Bildtext Väljare svarar på presidentens frågor som ställdes vid ingången till vallokalerna.
Bild: AFP / Lehtikuva

Då vallokalerna i Ukraina stängde på söndag kväll stod det klart att president Volodymyr Zelenskyis parti Folkets tjänare har förlorat fotfästet och att intresset för valet var oerhört litet.

Valdeltagandet var enligt centralvalnämndens preliminära uppgifter bara 37 procent. Så lågt har valdeltagandet i lokalval i Ukraina aldrig tidigare varit. I lokalvalet 2015 röstade 46,5 procent av de röstberättigade.

Medborgarorganisationen Oporas vallokalsundersökning ger ett ännu lägre valdeltagande, bara 35,94 procent.

Det kommer att ta mellan tre och fem dagar innan det slutliga valresultatet blir klart.

En man (ukrainas president) lägger ner sin röstsedel.
Bildtext Den sittande presidenten Volodymyr Zelenskyi ger sin röst i huvudstaden Kiev.
Bild: AFP / Lehtikuva

Folket känner missmod

Det svaga intresset för valet är rätt överraskande eftersom man nu valde lokala beslutsfattare som kommer att ha mera än någonsin att säga till om.

Mera makt har nämligen i ny lagstiftning delegerats från huvudstaden till regionerna.

Coronaepidemin som grasserar är bara en delorsak till det låga valdeltagandet. En annan viktig orsak är en allmän modlöshet och misstro mot allt som gäller politik.

Ukrainarna är trötta på korruptionen som förekommer inom alla områden, från finansvärlden till hälsovården.

Orealistiska förhoppningar och stor besvikelse

Invånarna litar inte på offentliga institutioner och tycker inte att livet har blivit lättare efter att Volodymyr Zelenskyi blev president. Kriget i östra Ukraina fortsätter och tär både på humöret och ekonomin.

Som i så många postsovjetiska stater finns det också i Ukraina en utbredd förväntan på att de högsta makthavarna ska förbättra livsvillkoren för folket. Det finns väldigt liten förståelse
för att reformer inte går att genomföra i en handvändning.

Zelenskyis regering har påbörjat många reformer med avsikt att förbättra administrationen och stabilisera ekonomin. De gäller bland annat energitariffer, socialpolitik, villkor för privatföretag, banksektorn och hälsovård.

Två personer i munskydd läser från papper.
Bildtext Väljare i Kiev.
Bild: AFP / Lehtikuva

Bakslag för Folkets tjänare

Preliminära uppgifter som utgår från vallokalsundersökningar visar på att Zelenskyis parti Folkets tjänare skulle få bara omkring 17 procent av rösterna. I parlamentsvalet i juli 2019 låg stödet för Folkets tjänare på 54 procent.

Det fanns hela 360 registrerade partier som hade ställt upp kandidater i valet och än vet man inte vilka som har haft mest framgång.

I huvudstaden Kiev tyder vallokalsudersökningar på att borgmästaren Vitalij Klitjkos Udar och den tidigare presidenten Petro Porosjenkos Europeisk solidaritet skulle ha klarat sig bäst.

Öppnar upp för oligark-makt

Visserligen är lokalval och parlamentsval olika processer och många röstar i första hand på person, inte på parti, i lokalval. Trots det betyder valresultatet en riktig käftsmäll för presidenten.

Även om Folkets tjänare har majoritet i parlamentet försvåras arbetet också där av det dåliga valresultatet.

Man kan också vänta sig att starka motkrafter mot president Zelenskyi nu kan bildas av inflytelserika oligarker, populister och Rysslandsvänliga krafter i Ukraina.

Presidentens fem frågor

President Zelenskyi ställde fem frågor till väljarna i samband med lokalvalet. Frågorna ställdes konkret av frivilliga från hans parti och de besvarades vid ingången till vallokalerna.

Det finns inte uppgifter om hur många som svarade, men enligt preliminära uppgifter var en övervägande del av dem som gjorde det med på noterna.

En person fyller i en blankett.
Bildtext Väljare fyller i president Zelenskyis frågeformulär.
Bild: AFP / Lehtikuva

Så här ser frågorna och svaren ut

  • Bör man införa livstidsstraff för grova korruptionsbrott? – 81 % svarade ja.
  • Stöder ni tanken på att göra Donbass (alltså det krigsdrabbade området i Ukraina) till en ekonomisk specialzon? – 45 % svarade ja.
  • Borde antalet medlemmar i parlamentet minskas från 450 till 300? 95 % svarade ja.
  • Godkänner ni legalisering av cannabis som medicin för svårt sjuka? 70 % svarade ja.
  • Ska Ukraina på internationell nivå väcka frågan om säkerhetsgarantier enligt Budapestfördraget? 70 % svarade ja.