Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Många belarusier har hörsammat oppositionens maning till storstrejk – nu är både tonåringar och pensionärer med och demonstrerar ute på gatorna

Från 2020
Uppdaterad 26.10.2020 18:13.
Programmet är inte längre tillgängligt
Belarusierna drog ut på gatorna i stora skaror - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Många belarusier har hörsammat oppositionsledaren Svetlana Tichanovskajas uppmaning till storstrejk över hela nationen.

Tichanovskaja ställde för några veckor sedan ett ultimatum. Hon hotade med storstrejk om president Aleksandr Lukasjenko, som har styrt Belarus med järnhand i 26 år, fortsätter att ignorera oppositionens krav.

- Belarus har fått nog, efter två månader av politisk kris, våld och laglöshet, säger Tichanovskaja. Det är storstrejk som gäller nu då tidsfristen har löpt ut.

Tichanovskaja hade gett presidenten tid till söndagen att ge ifrån sig makten, att upphöra med våldet mot demonstranterna och att frige politiska fångar.

Svetlana Tichanovskaja i Köpenhamn, Danmark 23.10.2020 tillsammans med oppositionsanhängare
Bildtext Svetlana Tichanovskaja i Köpenhamn, Danmark 23.10.2020 tillsammans med oppositionsanhängare. Hon bor i Litauen där hon varit i exil sedan augusti.
Bild: AFP / Lehtikuva

Regimen visade än en gång att våld är det enda den är kapabel till, och därför inleds en storstrejk den 26 oktober

― Svetlana Tichanovskaja

President Lukasjenko ignorerade uppmaningen och lät i stället polisen än en gång hårdhänt ingripa mot demonstranterna i går på söndagen. Polisen uppges ha kastat handgranater och avfyrat gummikulor.

Demonstrant framför poliser under demonstration i Minsk 25.10.2020
Bildtext Demonstrant framför poliser i Minsk 25.10.2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

- I dag börjar folkets strejk, sa Tichanovskaja på kanalen Telegram.

"Något är lite annorlunda nu"

Dagens strejk och stöd för demonstrationerna var annorlunda än tidigare, säger Sergej Lisichonak, it-ingenjör och medborgaraktivist i Minsk.  

Enligt honom ser man nu mycket fler skolelever och tonåringar än förut. Och dessutom har pensionärerna aktiverat sig och är ute på gatorna för att visa sitt stöd för proteströrelsen.

Tidigare har president Lukasjenko kunnat räkna med den äldre befolkningens stöd, men inte längre.

- De äldre utgjorde ryggraden, de var regimens stöttepelare, men nu stöder de de politiska kraven. Det pågår någonting nytt här, säger Sergej Lisichonak.

Tomma fabriker, studenter lämnar universitet

Anställda på statliga fabriker och företag, transportarbetare och gruvarbetare, lärare och studenter gick i strejk på måndagsmorgonen. Lokala medier har rapporterat om strejker vid många större statskontrollerade företag.

En talesperson för premiärministern säger emellertid för sin del att alla de stora industriföretagen i landet fungerar normalt. 

Många butiker, kaféer och restauranger var i dag stängda i centrum av Minsk. 

Omkring 2 000-3 000 människor marscherade längs huvudgatan och viftade med rödvita flaggor och protestskyltar.

På andra håll i Minsk rörde sig svartklädda, maskförsedda personer i stora bilar, fångade in människor och drog iväg med dem, visar bilder som publicerats på den oberoende sajten Tut.by. 

På måndag eftermiddag hade över 170 människor gripits i Minsk och andra städer, säger människorättsgruppen Viasna.

Hundratals studenter marscherade ut från universiteten i Minsk, klappande i händerna och ropande slagord. Bilister som passerade dem gav dem tutande sitt stöd. Också en hel del pensionärer hade tagit sig ut på gatorna för att delta i marscherna.

Arbetare visar V-tecknet till stöd för demonstrationerna i Minsk 26.10.2020
Bildtext Arbetare visar V-tecknet till stöd för demonstrationerna i Minsk 26.10.2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja har också bett privatföretagare, prästerskapet och idrottsvärlden att ansluta sig till storstrejken.

Hon har uppmanat människor att blockera vägar, stänga sina arbetsplatser, sluta använda statliga butiker och statlig service och att ta ut sina pengar från bankkonton.  

Frågan är om det uppbådas ett tillräckligt massivt stöd

Frågan är om oppositionen lyckas samla ihop ett tillräckligt starkt stöd och om uppslutningen blir tillräckligt stor kring den massaktion som eftersträvas.

Tidigare har oppositionen lyckats få kortvariga strejker till stånd vid statliga industrier.

Kerstin Kronvall, Svenska Yles medarbetare i Ryssland, säger att det är svårt att bedöma hur kraftfullt oppositionens agerande är och om det kommer att leda någon vart.

Enligt henne råder det en viss rädsla. Många belarusier har i dag hellre tagit ut en ledig dag eller sjukskrivit sig för att inte öppet trotsa arbetsgivaren genom att utebli från jobbet.

Kronvall befarar att det finns en risk för att folket tappar modet om det inte börjar hända något konstruktivt snart. Framför allt skulle det nu behövas en stark, förenande person som kunde fungera som oppositionens ledare i Belarus, bedömer hon.

Lukasjenko har hittills åtnjutit ryskt stöd

 

Demonstrationer har svept över landet sedan Lukasjenko hävdade att han segrade i presidentvalet i augusti - ett val som betraktas som ett fuskval.

Ryssland har sedan krisen fick sin början stött president Lukasjenkos regim, beviljat landet lån och säkerhetssamarbete - och bland annat ordnat en rad gemensamma militärövningar.

Ryssland har till och med skickat journalister till den belarusiska statliga radion och tv:n då belarusiska journalister sagt upp sig för att de inte har velat arbeta med sådant som de betraktar som propaganda.

Marscher på gatorna i Minsk till stöd för storstrejken 26.10.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Källor: AFP, BBC, Reuters

Artikeln uppdaterades kl. 14.50 och 16.05 med detaljer kring demonstrationerna, och kl. 18.00 med Sergej Lisichonaks och Kerstin Kronvalls kommentarer samt videoklipp.

Diskussion om artikeln