Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Psykoterapeut i Åbo om Vastaamo-läckan: "Psykoterapi är en personlig relation som ingen annan har något att göra med"

Från 2020
Uppdaterad 27.10.2020 10:01.
Händer som skriver på en dator.
Bildtext Åbo stad har meddeleat att man kommer att erbjuda stöd för personer som har drabbats av Vastaamo-läckan.
Bild: Andrey Popov

"Hoppas att de drabbade får hjälp att reda ut det här" - Vastaamos dataintrång berör många

5:10

Förra veckan kom nyheten att psykoterapicentret Vastaamo hade drabbats av ett stort dataintrång, som berör tiotusentals av företagets kunder. Även i Åbo har flera personer drabbats av dataläckan.

Psykoterapeuter ser allvarligt på dataintrånget, och är rädda att det här kan skrämma personer som har övervägt att börja i terapi.

Berit Nummelin arbetar som psykoterapeut vid Toivolakliniken i Åbo, och hon säger att det viktigaste just nu är att de personer som är drabbade får stöd.

- Det är ju förstås helt förfärligt att det här kunde hända. Det jag tänker på nu är de som har drabbats, det är viktigt att de får stöd för att bearbeta alla de känslor som kan tänkas röras upp nu.

Saskia Öhman, som arbetar som barnpsykiatriker och överläkare vid Folkhälsan, är även hon mycket upprörd över det som har hänt.

- Det är fruktansvärt att något sådant kan ha kunnat hända. Många tänker säkert nu på vad man egentligen har sagt till sin terapeut, vad terapeuten har skrivit upp och om bekanta eller arbetsgivaren läser vad som har skrivits i ens journal. Sådant som man kanske redan har bearbetat för flera år sedan kan komma upp till ytan igen.

Två personer som sitter mot varandra. Bilden är beskuren så att endast nedre delen av kroppen syns.
Bildtext Anteckningar som görs av terapeuten ska vara allmänna.
Bild: UpperCut Images / Alamy

Vid Folkhälsan förs alla anteckningar från terapisamtalen i ett datasystem, och enligt Öhman handlar det endast om information som är väsentlig för patientens vård. Dessutom är det bara ett fåtal behöriga personer som sedan har tillgång till informationen när den väl förs in.

Vid Toivalakliniken för man ändå inte in patienternas uppgifter i något elektroniskt system, utan eventuella anteckningar som görs för hand låser man in.

Nummelin säger att den information som skrivs om patienten ska vara väldigt allmän. Exempelvis ska man inte detaljerat beskriva upplevelser i barndomen eller känslig information om familjen.

Det är viktigt att tänka på vem man skriver för, och varför. Det är en personlig relation, det är inget som någon annan behöver ha något att göra med.

Enligt Nummelin är det ett fåtal patienter som frågar var informationen som diskuteras under terapisessionerna hamnar, och vem som har tillgång till den.

- Då känns det skönt att säga att det bara är jag som kan se den. Alla anteckningar har jag i säkert förvar hemma hos mig, säger Nummelin.

Nummelin arbetar främst med personer som har får ersättning för sin terapi via FPA, och då krävs det att man en gång i året skickar in en redogörelse för hur terapin framskrider.

- Då brukar jag visa patienten vad jag kommer att skriva, både så att hen ska veta vilken information jag skickar iväg, och för att se att där inte finns några sakfel eller att jag betonar fel saker.

Tala med din terapeut

Öhman säger att man ska tala med sin terapeut om man känner oro över vilken information som terapeuten har antecknat och var den finns.

- Du kan be din terapeut att få se vad som har skrivits i journalen eller i anteckningarna, så att ni tillsammans kan gå igenom det.

Åbo stad meddelade i ett pressmeddelande på måndagen att man kommer att erbjuda stöd för personer som har drabbats av Vastaamo-läckan. De som har blivit utsatta för dataintrånget kan få hjälp via stadens offerstödtjänster, som till exempel erbjuder samtalsstöd.

Läs mer här om hur du ska göra om du har drabbats av dataintrånget och fått ett utpressningsmejl.

Diskussion om artikeln