Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ryssland vill skicka juniorlandslag till EHT-turneringen i Helsingfors – Jukka Jalonen ryter till: ”Vill de spela så tänker de om”

Från 2020
Jukka Jalonen tränar Lejonen, EHT 2019.
Bildtext Jukka Jalonen.
Bild: All Over Press

Om drygt en vecka kör landslagssäsongen igång med Euro Hockey Tour. Dit tänker Ryssland komma med ett U20-lag. Det gillar inte Jukka Jalonen – som själv går in för en ligabetonad trupp.

Den 5 november ska Finland möta Ryssland i Helsingforsarenan. Då kör nämligen EHT-turneringen i Helsingfors i gång – startskottet för landslagssäsongen.

Men så som det ser ut nu kommer Finland där att möta ett juniorlandslag. Ryssland meddelade i slutet av förra veckan att man skickar U20-landslaget till Helsingfors.

– Det är ett sätt för oss att förbereda oss på junior-VM vid årsskiftet, förklarade det ryska förbundets ordförande Vladislav Tretjak då.

Jaroslav Askarov i farten.
Bildtext SKA-supertalangen Jaroslav Askarov är uttagen till truppen.
Bild: Stanislav Krasilnikov/TASS/All Over Press

Det uppskattar inte Jukka Jalonen.

– Alla andra som deltar i turneringen var väldigt förundrade då vi hörde om det här. Vi har varit i kontakt med också Sverige och Tjeckien. Senast i dag kommer vi att kommunicera åt Ryssland att det här inte fungerar, säger Jalonen på en presskonferens på måndagen.

– EHT är ändå en turnering för herrar. Och så skickar de ett U20-lag. Förhoppningsvis tänker de om och skickar ett lag med KHL-spelare. Det är ganska simpelt egentligen. De fattade det här beslutet utan att kolla med oss, fortsätter han och tillägger:

– Men inte är det ju så dramatiskt då de ännu kan rätta till det.

Enligt Jalonen hade inget annat landslag övervägt att göra lika. Och om Ryssland vill spela så ska de tänka om.

– Ifall de vill spela så ska de ha ett lag med KHL-spelare med sig till turneringen. Kanske de ville lite testa om det här skulle vara okej eller inte. Men jag kan inte ta ställning till vad som händer om de inte byter ut laget. Det måste Sverige och Tjeckien också säga sitt om.

Bubbla i Helsingfors

Orsaken till måndagens presskonferens var delvis egentligen att publicera namnen på de spelare som kommer att representera Finland i turneringen. Men på grund av det rådande läget har landslagsledningen inte ännu kunnat ta ut truppen.

Det ska istället klarna senare i veckan exakt hur höstens första Lejontrupp ser ut, säger GM Jere Lehtinen.

– Så mycket kan jag säga att vi inte kommer att välja KHL-spelare till truppen utan istället fokusera på spelare i ishockeyligan, säger Lehtinen. Jokeritspelare är också aktuella för truppen, men på grund av coronaläget i laget är det oklart om de är tillgängliga.

– Nästa EHT-turnering spelas redan i december i Ryssland och då kan vi istället lägga fokus på KHL och resten av Europa. Vi kommer inte heller att ta ut spelare som lånats ut från Nordamerika till laget, fortsätter han.

Jere Lehtinen pratar
Bildtext Jere Lehtinen.
Bild: All Over Press

Det finns fortfarande vissa frågetecken gällande arrangemangen för EHT-turneringen eftersom coronavirusläget lever från dag till dag.

Något som redan står klart är att samtliga matcher kommer att spelas i Helsingfors och att man endast släpper in publik till Lejonens matcher. Dessutom ska lagen leva i bubblor och endast mötas i rinken.

– Vi har fått höra av NHL hur de gjorde under slutspelet och även om deras arrangemang var av lite annan storleksklass så var det nyttiga tips de kom med, säger Lehtinen.

Utöver Ryssland möter Lejonen som vanligt Tjeckien och Sverige under turneringen.

Diskussion om artikeln