Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wasa Teater öppnar dörrarna igen i november: ”Det viktigaste är att hålla igång verksamheten”

Från 2020
Kvinna i brun page ser ut över en tom teatersalong.
Bildtext Wasa Teaters stora salong har gapat tom i oktober.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Från och med november får upp till 50 personer samlas i Österbotten igen. Teatrarna i Vasa öppnar då upp sina salonger och Wasa Teaters chef, Ann-Luise Bertell, är glad att de kan börja spela igen, även om lönsamheten lider.

I början av oktober fick teatrarna i Vasa lägga lapp på luckan igen när coronaläget förvärrades i staden. Dessutom förbjöd Regionförvaltningsverket sammankomster på över 10 personer.

Men från och med november lindrar Regionförvaltningsverket på restriktionerna och tillåter att 50 personer samlas vid offentliga tillställningar, så länge säkerheten garanteras.

En publikmängd som räcker för att både Vasa stadsteater och Wasa Teater ska öppna upp igen.

– Vi är väldigt att glada att få börja spela igen och det kommer att finnas mycket rum nu, så det är definitivt tryggt, säger Wasa Teaters chef, Ann-Luise Bertell.

Hur är det med lönsamheten att bara ta in 50 personer?

– Det säger sig självt. Coronakrisen har från början varit en total katastrof för branschen, säger Bertell.

Coronakrisen har från början varit en total katastrof för branschen

– Men det viktigaste är att hålla igång verksamheten, vi har ju ett fullt hus med teaterarbetare. Det enda vi egentligen kan göra är att hoppas på mer stöd från staten, säger Bertell.

På bilden ses författaren Ann-Luise Bertell titta ut genom ett fönster iklädd en ljus skjorta och blå kjol mot en mörk bakgrund.
Bildtext Teaterchefen Ann-Luise Bertell vid Wasa Teater.
Bild: Niklas Sandström

"Förhoppningen är att få återgå till att ha halv salong"

Wasa Teaters program kommer att i ganska lång utsträckning fortsätta med det program som redan var planerat för november. Det vill säga pjäsen Ayn, Bladis Pojkan och premiären av Hundliv.

– Många människor längtar efter att komma ut och uppleva saker, och det är ju det vi är här för, säger Bertell.

Vasa stadsteater kommer också att ordna föreställningar för 50 personer i publiken, men deras program kommer att påverkas och ännu på måndagen var det oklart exakt hur.

Men de kommer att meddela dem som köpt biljett för föreställningar i november hur föreställningarna påverkas.

Vasa stadsteaters byggnad i centrum av Vasa.
Bildtext Vasa stadsteater kommer att ta in publik i november, men max 50 personer och en del föreställningar kan påverkas.
Bild: Anna Wikman / Yle

Vad gäller fortsättningen för Wasa Teater efter november, säger Bertell att de – likt alla andra – tar en månad i taget.

– Förhoppningen är att få återgå till att få ha halv salong, det känns skäligt. När vi hade det tidigare kändes det tryggt och bra.

– En teaterchefs dröm skulle förstås vara att få ha full salong redan till våren, men det får vi se. Vi har ingen kristallkula.

I Wasa Teaters största salong ryms 272 personer och största salongen vid Vasa stadsteater tar in 370 personer.

Diskussion om artikeln