Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stuvarna vid Stevedoring permitteras sex dagar var fram till årsskiftet - trots att arbetet räcker åt alla just nu

Från 2020
Hangö hamn. Sommar. Några blå-vita Finnlines båtar i hamn. Bilden är tagen från havet mot land. I bakgrunden kan man skymta Hangös vattentorn.
Bildtext Permitteringarna sker med stöd av undantagslagen, som togs i bruk i våras på grund av coronapandemin.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Permitteringarna vid Stevedoring borde blåsas av eftersom det finns jobb åt alla och extra arbetskraft måste tas in, säger arbetstagarna. Arbetsgivaren säger att permitteringarna behövs för att företaget ska vara lönsamt.

Personalen vid stuveriföretaget Stevedoring i Hangö hamn har varit permitterad i omgångar i sex veckors tid.

Hundra stuvare vid företaget ska totalt vara permitterade sex dagar var fram till årsskiftet, säger stuvarnas huvudförtroendeman Dennis Finnberg.

Permitteringarna sker med stöd av undantagslagen, som togs i bruk i våras på grund av coronapandemin. Lagen är tillsvidare i kraft fram till årsskiftet.

Tillfällig arbetskraft behövs kontinuerligt

Arbetstagarna och arbetsgivaren på Stevedoring har tillsammans kommit överens om permitteringarna. Enligt avtalet har de permitterade förtur ifall det behövs mera folk på jobb än det finns tillgängligt.

Men många av de anställda har inte velat komma på jobb om de behövs då de är permitterade.

Därför räcker personalmängden oftast inte till och man är tvungen att fylla på med tillfällig arbetskraft, säger Dennis Finnberg.

- Permitteringarna sker måndag till onsdag varje vecka och alla dessa dagar har nog arbetsgivaren behövt tillfällig arbetskraft, säger han.

Därför anser han att permitteringarna borde avslutas.

- Som jag ser det behövs inte permitteringarna eftersom inhopparna används i så pass stor omfattning.

Enligt Finnberg har Stevedoring i fem veckors tid haft tilläggsarbete som man inte kände till då man kom överens om permitteringarna. Det här arbetet kommer att fortsätta i ungefär sex veckor till.

- Ett av våra argument är att vi har mera arbete. Men arbetsgivaren och arbetstagarna har ju oftast olika åsikt i de här frågorna, konstaterar Finnberg.

Företagets lönsamhet står på spel

Stevedorings vd Petteri Sammalisto understryker för sin del att arbetstagaren och arbetsgivaren har kommit fram till ett gemensamt avtal i samarbetsförhandlingarna.

Det avtalet följs nu, säger han.

- Samarbetsförhandlingarna grundar sig på ekonomiska och produktionsmässiga orsaker. En av dem är förstås företagets lönsamhet.

Han menar att lasterna kommer in i på ett sådant sätt att permitteringsmodellen behövs till årets slut för att företagets lönsamhet ska bibehållas.

- Jag vet att en del anser att det finns så mycket jobb att permitteringarna borde avslutas. Men det är inte så svartvitt. Man måste se på företagets ekonomiska situation också, påpekar Sammalisto.

"Konstigt att permitterade stuvare inte vill jobba"

I det gemensamma avtalet kom arbetsgivar- och arbetstagarsidan också överens om att följa upp situationen under höstens lopp.

En sådan uppföljning har redan gjorts och följande ska ske inom några veckor.

- Situationen kan ju också gå åt det sämre hållet, konstaterar Petteri Sammalisto.

Han påminner också om att de permitterade stuvarna har förtur om det behövs extra arbetskraft.

- Men av någon orsak har de inte kommit på jobb, vilket förundrar mig lite eftersom den möjligheten finns.

Diskussion om artikeln