Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Finlands fotbollsdamer leder den viktiga matchen mot Skottland i EM-kvalet

Från 2020
Uppdaterad 27.10.2020 19:34.
Programmet är inte längre tillgängligt
EM-kval i fotboll: Finland - Skottland (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

På tisdagskvällen väntar Finlands tuffaste test i EM-kvalet: favoriten Skottland kommer på besök till Helsingfors. Det finns många frågetecken i luften – ett coronafall och en lång landslagspaus har stökat till uppladdningen.

Det låter märkligt, men utan Anna Signeul skulle Finland vara förhandsfavorit mot Skottland. Nu är förutsättningarna de motsatta.

Signeul är nämligen ett namn som fotbollsfolket i Skottland känner till mer än väl.

Finlands nuvarande chefstränare basade för landets damlandslag i tolv års tid. Det var hon som satte sin proffsiga prägel på den tidigare amatörmässiga landslagsverksamheten – och som förde landet till sitt första mästerskap någonsin: EM 2017.

Anna Signeul ledde Skottland i Växjö ännu den 13 juni 2017.
Bildtext Anna Signeul är högaktad i Skottland. Efter EM 2017 tog hon emot tränarjobbet i Finland.

Under Signeuls sejour utvecklades Skottland till ett bättre lag än Finland. Sedan dess har farten bara ökat. Nu ska svenskan försöka stoppa maskineriet hon startat.

Är ditt första möte mot Skottland speciellt?

– Jag försöker att inte tänka på det, eftersom jag är en passionerad person som går in med själen i allt jag gör. Nu är jag finsk, jag vill vinna för Finland och tjejerna.

Vid seger tar Finland ett stort kliv mot EM. Om det blir förlust får landslaget innerligt hoppas på att Portugal inte kniper poäng i sina duster mot Skottland.

NationAntal matcherSegrarKryssFörlusterMålskillnadPoäng
1. Finland43101410
2. Skottland3300169
3. Portugal321047
4. Albanien6105-173
5. Cypern4004-170

På tisdagskvällen kommer många frågor att få svar:

Hur samspelt är landslaget?

Efter en kvalpaus på nästan ett år är det skarpt läge som gäller igen. Det positiva är att de många spelarna som håller till i Sverige har matchtempo i benen och formen toppad.

Det negativa är att landslaget inte spelat tillsammans sedan träningsturneringen på Cypern i mars.

Ria Öling i farten mot Albanien.
Bildtext Ria Öling har visat upp fin form i landslaget. Efter kvalfullträffen mot Albanien gjorde hon två mål på Cypern.
Bild: Samppa Toivonen / All Over Press

Det gäller för spelarna att snabbt hitta varandra – för mot Skottland är felmarginalerna små. En misslyckad passning i försvaret eller på mittfältet kan kosta poäng.

För Skottland är läget betydligt bättre. Laget spelade match så sent som i fredags, då landet vann med 3–0 över Albanien på hemmaplan.

Hur ska världsspelarna stoppas?

Skottland har en imponerande bredd i truppen: 13 av spelarna håller till i det engelska finrummet Super League. En trio i truppen är värd att hålla ögonen på i matchen.

Den vänsterfotade frisparksspecialisten Caroline Weir spelar med nummer 9 på ryggen. Den kreativa mittfältaren som håller till i Manchester City har ett fruktat distansskott och är en total nyckelspelare i landslaget.

Erin Cuthbert (nummer 22) är bara 22 år gammal, men har redan gjort 13 landslagsmål. Den tekniska och fördomsfria offensiva pjäsen är duktig med båda fötterna och går hårt in i närkamperna då det behövs. Cuthbert är redan en viktig del av Chelsea och har fortfarande hög potential för utveckling.

Erin Cuthbert laddar för ett skott.
Bildtext Erin Cuthbert är både kvick och mångsidig.
Bild: All Over Press

I anfallet är det Jane Ross (nummer 13) som styr och ställer. Spjutspetsen har redan gjort två mål i kvalet – i landslagssammanhang är saldot imponerande 60 mål på drygt 130 landskamper. Anna Westerlund och Natalia Kuikka får se upp.

Hur påverkar coronaläget uppladdningen?

Den senaste veckan har varit omvälvande på grund av en gnagande oro för coronasmitta. Läget blev konkret efter att målvakten Paula Myllyoja testade positivt i fredags.

Ett gäng spelare som varit i närkontakt med Myllyoja separerade från truppen – och samtliga spelare coronatestades, med negativa resultat som följd. Finland ser alltså ut att ha klarat sig med blotta förskräckelsen.

Paula Myllyoja håller på att rulla ut en boll.
Bildtext Paula Myllyoja (bilden) fick stiga åt sidan efter ett positivt provresultat. AIK-målvakten Milla-Maj Majasaari ersatte med kort varsel.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Oavsett så orsakade uppståndelsen stress och oro i truppen. Frågan är hur spelarna klarat av att hantera den märkliga uppladdningen.

Hittills har kvalet gått enligt planerna. Efter fyra matcher toppar Finland den haltande tabellen, med tre segrar och ett kryss som resultat.

Snart klarnar det om framfarten fortsätter – eller om det blir grus i motorn för första gången på länge.

Sändningen från Finland–Skottland börjar klockan 18 på TV2 och Arenan. Matchstart klockan 18.15. Sebastian Backman refererar på svenska.

EM-kvalet hittills sammanfattat på 2 minuter: Målen, rekordet – och den livsviktiga kvitteringen - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln