Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Teo Takala glad över bronsmedaljen i Universiaden, men hade gärna tagit den redan 2019: "Hade blivit en lite annorlunda kväll för mig"

Från 2020
Teo Takala i Paavo Nurmi Games 2019.
Bildtext Teo Takala får sin bronsmedalj i efterskott.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Spjutkastaren Teo Takala är en av de idrottare som får sin medalj från Universiaden i efterskott. Takala blev fyra i spjut i Neapel 2019, men men efter att segraren Andrian Mardare åkt fast för dopning i en ny analys, byts den svidande fjärdeplatsen ut mot ett brons.

Resultatlistorna i Universiaderna 2013, 2017 och 2019 får skrivas om efter att man analyserat medaljtrions dopningsprover på nytt. Sandra Eriksson slutade sexa på 3 000 meter hinder i Universiaden i Ryssland 2013, men efter några dopningsfall är hon nu trea.

Topi Raitanen kan också titulera sig bronsmedaljör på 3 000 meter hinder i Universiaden i Taipei 2017.

Och IF Raseborgs Teo Takala får brons i spjut i Univerisiaden i Neapel 2019. En medalj han gärna skulle ha tagit emot där och då.

– Bra att de som använder förbjudna medel åker fast, men tävlingskvällen var lite bitter för mig. Om jag hade blivit trea hade det blivit en lite annorlunda kväll för mig.

– Jag hade som mål att klara mig bra i Universiaden. En fjärde placering var inte dåligt i sig, men den där medaljen skulle ha varit lite extra.

Takala kastade 77,97 i Neapel vilket då räckte till en fjärde plats. Segern gick till moldaviern Andrian Mardare med resultatet 82,40. Edis Matusevičius från Litauen var tvåa med 80,07 och Ma Qun från Kina trea med 79,62. Efter de nya analyserna gick segern till Litauen, silvermedaljen till Kina och bronset till Finland.

Siktar på 80-metersbåge nästa sommar

När Yle Sporten ringer till Takala har han inte fått besked om när eller hur han ska få medaljen.

– Går det lika smidigt som arrangemangen i Neapel kan det ta något år, säger han och skrattar torrt.

Och föräldrarna som har stöttat honom ska bjudas på medaljkaffe, men några andra festligheter tänker han sig inte.

Takala håller på att avsluta sina fysioterapistudier vid Arcada just nu. För tillfället gör han sin praktik i Ekenäs. Enligt Takala väcktes intresset för studier i fysioterapi efter att han har haft en hel del skadeproblem under sin karriär.

– Jag har sett den sidan av idrotten och har fått rehabilitera en hel del själv också.

Just nu hoppas han få ett helt träningsår och kunna bygga upp fysiken och få ut de längder som finns i kroppen. Målet att kasta över 80 meter finns fortfarande kvar.

– Det viktigaste för mig är att få ett bra träningsår och kunna prestera på den nivå jag vill nästa sommar. 80 meter är nog målet.

Diskussion om artikeln