Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tyska ishockeyligan klarar inte av en nystart – landslagstränaren Toni Söderholm ser läget för spelarna som snudd på katastrofalt

Från 2020
"För spelarna är läget nästan katastrofalt" - coronapandemin har slagit hårt mot tysk ishockey - Spela upp på Arenan

Den tyska ishockeyligan DEL har på grund av coronan enorma problem med att få igång säsongen, något som också får följder för det tyska landslaget. Där de flesta andra tyska ligor och serier rullar på, så gott det går, är det i det här skedet osäkert om ishockeyligan alls kommer igång.

– För spelarna är läget nästan katastrofalt, slår Tysklands landslagstränare Toni Söderholm fast.

Att man i Tyskland inte har spelat ligaishockey på högsta nivå, sedan den förra säsongen avbröts i mars, tär hårt på spelarnas motivation.

– Jag märkte redan under sommaren när jag då var i kontakt med spelarna att motivationen sakta men säkert började sjunka. Det viktigaste för en spelare är ju att ha ett mål och i vissa fall har spelarna inte ens kunnat gå till ishallen, säger Söderholm.

För tillfället är det endast i ett fåtal klubbar som verksamheten överhuvudtaget är igång.

– I några lag finns vad man kan kalla en träningsvardag, men i det stora hela så har det här nog träffat spelarna hårt.

Och värre kan det enligt Söderholm bli då spelarna eventuellt blir tvungna att gå ner i lön för att säsongen överhuvudtaget ska kunna komma igång.

– Samtidigt måste man ändå säga att spelarna i det här läget är färdiga att göra ganska mycket bara för att få igång hockeyn.

60 miljoner euro saknas

Huvudproblemet för den tyska ishockeyligan DEL är att klubbarna är mycket starkt beroende av biljettintäkterna. I motsats till fotbollen har ishockeyn inga för klubbarna värst lukrativa tv-kontrakt.

De gällande coronareglerna betyder ändå att publikmängden måste begränsas avsevärt och inför nästan tomma läktare har man helt enkelt inte råd att börja spela.

Klubbarnas finansiella läge är ännu någorlunda under kontroll så länge spelare, tränare och personal är i så kallat korttidsarbete med statligt stöd, men så fort man börjar spela igen tar det statliga stödet slut, med exploderande kostnader som följd.

Från ligan och klubbarna hoppas man nu bland annat på fortsatt stöd från staten, så att man kunde köra igång säsongen i mitten av december som nu är planerat.

Den tyska regeringen har visserligen beslutat om ett stödpaket för idrotten, men även om vissa av ishockeyklubbarna är berättigade till stödet, så täcker stödet inte på något sätt det hål på 60 miljoner euro som man från ligans sida nu talar om.

– Läget är allvarligt. Jag menar det här är ren spekulation, men det finns en stor risk för att alla lag inte kommer att överleva. Samtidigt kan det också gå så att vi den här säsongen inte kommer att se alla 14 lag spela i ligan, säger Toni Söderholm.

”Visst är man ju lite avundsjuk”

Läget för ishockeyn blir ännu mer bittert av att den tyska idrotten inte står stilla trots coronakris och ett starkt stigande antal av coronafall.

Fotbollen körde igång redan i maj och i Tyskland spelas också bland annat handboll och basket. Också i den andra och tredje ishockeyligan förbereder man sig för en säsongstart under första hälften av november.

Fredrik Jensen FC Augsburg
Bildtext I Bundesliga har man spelat med publik på läktaren.

– Den största besvikelsen här har ju varit den att alla andra länder spelar hockey. Okej, det kommer pauser och det är svåra tider också i andra länder, men här har man inte ens försökt ta risken att börja spela, säger Söderholm.

– Om man vill vara helt ärlig så har man också börjat planeringen för sent, när det gäller lösningar för att kunna få igång ligan.

Enligt Söderholm är det ändå svårt att jämföra de olika idrottsgrenarna och serierna sinsemellan. Till exempel fotbollen spelar i en egen liga och kan räkna med ett mycket starkt politiskt stöd.

– Men det är klart att dom andra har fått igång serierna och det måste man ju nog vara lite avundsjuk på.

Spel på lägre nivå

För egen del bollar Toni Söderholm med ett flertal planer för hur landslagets verksamhet ska gå vidare. Planerna ändrar i takt med coronaläget.

Om DEL inte alls kommer igång har det förstås följder också för landslaget.

– Då blir det nog en speciell situation för oss att förbereda oss för VM. Vi måste ta vara på alla möjligheter att få ihop killarna och sen får vi förstås se hur många träningsläger vårt finansiella läge tillåter.

Toni Söderholm leder Tysklands landslag, 2019.
Bildtext Toni Söderholm.
Bild: imago/Pressefoto Baumann/All Over Press

För vissa av landslagsspelarna verkar säsongen nu i alla fall komma igång på lägre liganivåer. Så spelar till exempel landslagskaptenen och Kölnbacken Moritz Müller för tillfället för Kassel Huskies i DEL 2.

– Jag ser nog det här som en positiv grej. Samtidigt som spelarna får mer tid på isen så får de också igen uppleva känslan av samhörighet i ett lag. På så sätt hålls de inte bara fysiskt i skick utan också psykiskt, säger Söderholm.

– Men det är nog inte en lätt situation att spela i den andra eller tredje ligan hela säsongen och sen plötsligt spela ett VM.

För det tyska landslaget är nästa mål Deutschland Cup som spelas från den 5 till 9 november.

Turneringen blir ändå annorlunda än under de senaste åren. Ryssland, Slovakien och Schweiz har hoppat av turneringen och ersätts nu av Norge och Lettland.

– Man får se det som en positiv sak att vi får lite omväxling i det hela, men samtidigt är ju läget sådant att man hoppas att turneringen blir av.

– Men vi är färdiga att spela och vi är också färdiga att spela för tomma läktare om så behövs. Det är dags att organisationsmässigt göra allt för att få igång hockeyn, konstaterar landslagstränaren Toni Söderholm.

Diskussion om artikeln