Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ekonomin dominerade styrelsemötena i Pargas och Kimitoön: "En miljon ska bantas i budgeten"

Från 2020
Kimitoöns fullmäktigeklubba
Bildtext Hösttider är budgettider.
Bild: Yle/Monica Forssell

Ekonomiska frågor stod i fokus när kommunstyrelserna sammanträdde i Pargas och på Kimitoön under måndagskvällen.

I Pargas låg en höjning av inkomstskattesatsen till 20,5 procent på bordet inför stadsstyrelsens möte. Frågan, som varit en het potatis inom kommunen, bordlades däremot under styrelsemötet.

Extrainsatt möte

Stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg berättar efter mötet att styrelsen ansåg att ärendet borde diskuteras vidare mellan de politiska grupperingarna.

Porträtt på en man med svarta glasögon.
Bildtext Enligt Pargas stadsstyrelses ordförande Mikael Holmberg är det viktigt att staden nu sparar.
Bild: Linus Hoffman/Yle

- Visst är det bra ifall det skulle råda konsensus gällande den här frågan, men det är nog på tok för sent att göra några ändringar nu, säger Holmberg.

Om en vecka kommer stadsstyrelsen att hålla ett extrainsatt möte, där skatteöret ska slås fast. Sedan går ärendet vidare till fullmäktige, som ska fatta beslut om nästa års budget.

"En miljon ska bantas i budgeten"

Enligt Holmberg är det viktigt att skattehöjningen genomförs, eftersom det råder obalans i kommunens budget.

- Alla förstår hur situationen är. En miljon ska bantas i budgeten.

En del av orsakerna bakom stadens bekymmersamma ekonomiska situation tillskriver Holmberg coronavirusepidemin.

- Visst har coronan bidragit med stora konkreta kostnader. Bland annat har utrustning och tester kostat kring 400 000 euro. Sedan har folk permitterats, vilket påverkar skatteinkomsterna, säger Holmberg.

Fastighetsskattesatsen ska däremot förbli oförändrad, berättar Holmberg. Det förslaget lämnas in till fullmäktige efter mötet.

Inget beslut om telefonistjobbet

En annan fråga som diskuterades på stadsstyrelsens möte i Pargas var ifall jobbet som telefonist i Pargas stads telefonväxel skulle sparas in. Något beslut i den här frågan har ännu inte tagits, säger Holmberg.

- Ärendet remitterades för utredning, man ansåg att det var många ärenden inkopplade i varandra. Med 58 samtal per dag går det inte att motivera heltidsjobb, säger Holmberg.

Frågan kommer behandlas på nytt under nästa ordinarie styrelsemöte, som är i slutet av november.

Köken får 100 000 tillbaka i budgeten

Också på Kimitoön stod ekonomiska frågor i fokus när kommunstyrelsen sammanträdde.

Mötet dominerades av diskussionen kring kommunens budget för 2021. En fråga som varit på tapeten var de planerade besparingarna för de kommunala köken.

Men nu föreslår kommunstyrelsen att köken i kommunen får 100 000 euro tillbaka i budgeten. Det här berättar Erika Strandberg, tillfällig kommundirektör i Kimitoön.

- Det var ett enhälligt beslut från styrelsens sida, säger Strandberg.

Erika Strandberg i grå tröja lutandes mot ett bord.
Bildtext Erika Strandberg har fungerat som tillförordnad kommundirektör på Kimitoön sedan Anneli Pahtas avgång förra veckan.
Bild: Hanna Holmberg

Enligt Strandberg visar nästa års budgetförslag efter dagens beslut ett överskott på 264 000 euro - något som hon beskriver som ett positivt resultat.

Diskussion om artikeln