Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Signeul listar delarna som landslaget måste hålla koll på i EM-kvalet – Finlands förbundskapten känner till det mesta om gruppens favorit: "Kommer gå undan"

Från 2020
Anna Signeul på presskonferens inför kvalmatch.
Bildtext Anna Signeul är inne på sitt andra kval som finländsk förbundskapten.
Bild: Lehtikuva

Anna Signeul kan skotsk fotboll utan och innan. Nu radar hon upp delarna som Finland måste hantera i mötet med Skottland för att överraska och ta ett steg mot fotbolls-EM.

Kvart över sex på tisdagskvällen börjar en väldigt annorlunda match för Anna Signeul. Efter över tolv år som skotsk förbundskapten valde Signeul att fortsätta sin tränarkarriär i Finland.

Nu möts Finland och Skottland i Helsingfors.

– Jag vill inte kommentera om mitt arbete syns i Skottlands spel, säger Signeul dagen före match.

Däremot ger Signeul gärna en analys av vad som väntar de finländska spelarna. Med tanke på att hon hade ett övergripande ansvar för allt från akademiverksamhet till A-landslaget, så har hon stenkoll på tisdagens motståndare.

Saknar två stjärnor

Signeul lyfter fram Skottlands snabba och fysiska anfallsspel.

– De är tekniska och rör sig väldigt bra. De vågar fylla på med många spelare och slår många raka passningar. Det kommer att gå undan och de är väldigt duktiga i omställningsspelet. Dessutom är de aggressiva i sitt presspel när de tappar bollen.

I truppen som kommer till Helsingfors saknas två tunga pjäser – Arsenals stjärnor Jennifer Beattie och Kim Little. De två var inte heller med när Skottland vann alla matcher i en träningsturnering i Spanien i mars.

Trots det håller en stor del av den skotska kvaltruppen till i engelska ligan. Signeul plockar upp några nyckelspelare i motståndarlaget.

– Erin Cuthbert har kvaliteter i anfallet och Caroline Weir är duktig på mitten med sin fina vänsterfot. På kanterna har de snabba yttrar.

Caroline Weir värmer upp i landslaget.
Bildtext Caroline Weir.
Bild: imago images/Pro Sports Images/ All Over Press

– Det är få i deras lag som jag inte känner till. Jag var trots allt ansvarig för det mesta under mina år där och hade hand om dem från ung ålder.

Första tävlingsmatchen för Finland på ett knappt år

Just nu leder Finland kvalgruppen på tio poäng, men Skottland har en match mindre spelad och har vunnit sina tre första matcher.

NationAntal matcherSegrarKryssFörlusterMålskillnadPoäng
1. Finland43101410
2. Skottland3300169
3. Portugal321047
4. Albanien6105-173
5. Cypern4004-170

I fredags vann Skottland klart hemma mot Albanien med 3–0. Skottstatistiken 25–2 säger allt om matchbilden.

– Den matchen kan ge dem en liten fördel. Men jag känner också att vi är bättre förberedda när vi har sett dem spela nyligen.

För Finland blir det här första tävlingsmatchen på nästan ett år. I november 2019 kryssade landslaget borta mot Portugal efter ett sent mål av måldrottningen Linda Sällström.

När EM-kvalet spikades var det tänkt att Finlands möten med Skottland skulle avsluta matchprogrammet. Nu har coronapandemin kastat om i schemat.

– Planen var ju att vi skulle ha spelat klart mot Portugal och att det här skulle vara en gruppfinal. De är favoriter, men jag tycker också att vi har vuxit och jag känner ett stort förtroende för mina spelare.

Signeul, som saknar skadade Heidi Kollanen och Adelina Engman i truppen, vill inte medge att tisdagens match känns extra mycket hos henne.

– Jag var där i över tolv år, men tänker inte på det i morgon. Jag är en passionerad person och nu vill jag vinna för Finland och de här spelarna.

EM-kvalet mellan Finland och Skottland spelas i Helsingfors och startar klockan 18.15. Matchen sänds i TV2 och på Arenan, Sebastian Backman kommenterar på svenska.

Diskussion om artikeln