Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Många möten inför Finlands EHT-turnering, bojkott var inte aktuellt – Sverige är också överraskat av Rysslands juniortrupp: "Överenskommelse att skicka bästa lag"

Från 2020
Johan Garpenlöv pratar med domare.
Bildtext Johan Garpenlöv leder Tre Kronor i Helsingfors.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

EHT-turneringen i Helsingfors jobbar i rejäl motvind. Svenska ishockeyförbundets tävlingschef säger att Finland har gjort ett väldigt bra jobb för att få fram ett säkert system.

Det här har inte börjat speciellt bra – och då är det en vecka tills ishockeylandslagen ens samlas för spel i säsongens första Euro Hockey Tour-turnering.

Frågan om det är speciellt klokt att spränga in en träningsturnering mitt i ligaspelet under en coronasäsong är en het potatis. Enligt det svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom har turneringens genomförande diskuterats, men det var inte aktuellt med en bojkott för Sverige.

– Vi har en ständig dialog och vi har haft betydligt fler möten med de övriga länderna inför den här turneringen än vad vi normalt sett har. Finland har gjort ett jättebra jobb för att ta fram ett system som är så smittsäkert som det kan vara, säger han enligt Sportbladet.

– Vi har haft frågan uppe, men vi har kommit fram till att vi kan genomföra turneringen under de förutsättningar som råder nu och med det som Finland har presenterat.

"En seniorturnering"

Tidigare under måndagen dundrade Lejonens förbundskapten Jukka Jalonen mot Rysslands beslut att ta ut ett juniorlandslag till Helsingfors-turneringen.

Även i Sverige är man förvånade över Rysslands beslut.

– Det var en överraskning. Vi för en dialog mellan länderna där vi har en överenskommelse om att skicka våra bästa landslag. Vi ser det här som en seniorturnering, säger Östblom.

På grund av coronaläget i Jokerit har Finlands laguttagning skjutits framåt.

I de två övriga EHT-lagen är det inte heller idel ädel hockeyadel på ingång. Tjeckien tar inte ut spelare från sin egen liga på grund av smittläget i landet. Sverige kommer till Finland med enbart spelare från SHL och många av de spelarna är unga.

I SHL har Linköping drabbats av ett rejält coronautbrott. Ingen Linköping-spelare är uttagen i Sveriges EHT-trupp – och flera svenska klubbar har varit tveksamma till turneringen i Finland.

Strikta regler

Sveriges förbundskapten Johan Garpenlöv har inte tänkt på att ställa in.

– Jag är här som tränare för Tre Kronor. Jag resonerar hela tiden att jag gör det jobbet jag ska göra fram till att någon säger någonting annat.

EHT-turneringen genomförs med strikta coronareglerna. Samtliga medlemmar i lagen testas och när de har fått negativa resultat går de in i en bubbla.

Östblom uppger att de svenska spelarna också coronatestas efter turneringen innan de återvänder till sina klubblag.

Programmet i EHT-turneringen:

5 november:
Tjeckien–Sverige (14.30)
Ryssland–Finland (18.30)

7 november:
Sverige–Ryssland (13.30)
Finland–Tjeckien (17.30)

8 november:
Tjeckien–Ryssland (13.30)
Finland–Sverige (17.30)

Diskussion om artikeln